Nem lesz évenként kötelező műszaki vizsga

Elbukott az idei év egyik rémhíre: az évenkénti műszaki vizsga

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Miként az az EU-tagországok közlekedésügyi tárcavezetőinek brüsszeli tanácskozásán kiderült, az EU mégsem erőlteti az évenkénti szemlét, igaz, nem is ellenzi.

Még a nyáron terjesztette elő Siim Kallas az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa azon - a 12 éves átlagéletkorú magyar autóparkot jelentősen sújtó - javaslatát, hogy a jelenlegi, első körben 4 évre majd utána rendre 2 évre megadott műszaki vizsga 4-2-1 rendszerűvé váljon, azaz a 6 évnél idősebb autóknak évente kelljen időszakos műszaki ellenőrzésre látogatniuk. Jó hír, hogy a Brüsszelben december 20-án az EU-tagországok közlekedésügyi tárcavezetői által a gépjárművek időszakos műszaki vizsgálatának uniós szabályozásáról tartott megbeszélésen a felvetést elvetették, s a szabályozásról elfogadott általános tételek között megállapodtak abban, hogy a személyautókat továbbra is a forgalomba helyezés után négy évvel, majd rendszeresen kétévente kell majd vizsgáztatni.
Hirdetés

Pezsgőbontás előtt azonban óvatosságra intünk mindenkit, bár az EU elvetette az évenkénti műszaki vizsgát, megjegyzi, hogy a tagállamok akár szigorúbb rendelkezéseket is alkalmazhatnak. Így aztán a kérdés továbbra is nyitva áll, mind életkor, mind pedig futásteljesítmény alapján lehetséges, hogy hamarosan a jelenleginél szigorúbb előírásokat, gyakoribb vizsgakötelezettséget kapunk, illetve kapnak autóink. A műszaki vizsgákon rögzített kilométeróra-állás bizony nem csak arra lehet jó a jövőben, hogy az okmányirodákban (elvileg) lekérdezhető legyen egy-egy autó óraállása, hanem arra is, hogy a következő vizsga időpontját meghatározza. Mindez egyelőre csak fikció, azonban tény, hogy az EU szintjén felmerült olyan javaslat, mely a 160 ezer kilométernél magasabb futású autókat életkortól függetlenül évente vizsgára kötelezte volna. Az EU-nál persze ez is elbukott, bízunk benne, hogy itthon sem lesz valóság, az ugyanis újabb löketet adna az épp visszaszorítani kívánt, év eleje óta bűncselekménynek számító kilométeróra-manipulálásnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 09:40
  Permalink

  Itt ebben a büdös, külföldről már sértően lesajnált és lenézett ungarnban sincs évenkénti műszaki és hülyének nézés, csak végig kellene olvasni a cikket, kedves László.

 • 2017.10.30. at 09:40
  Permalink

  Amíg a kedves hivatal nem képes matricát adni, mivel betelt a forgami és új forgalmit csak ők adnak, de matricáért minimum 2-szer kell bemenni addig el kellene gondolkozni ezen az évenkénti vizsgán.

 • 2017.10.30. at 09:40
  Permalink

  Minden eus országban úgy folyik a műszaki vizsga,hogy 2-4-6 év az érvényesség minimum kortól függően,tehát csak ott ungarnban van ilen emberi módon való hülyének nézés! hatalmas hiba !!
  Ladiszlao Moerg in Malmö

Vélemény, hozzászólás?