Nem tudom mennyit mutatott az óra!

Ariel Atom - kipróbálhattuk a színtiszta élményt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Bilstein lengéscsillapító-bemutatójának köszönhetően próbára tehettük a rekorder tömeg/teljesítmény-arányú Ariel Atomot. Páratlan élmény volt.


Szemléletes példát hozott az 1873-ban alapított Bilstein az egyik legprofibb lengéscsillapítójának prezentálására: az 1,56 kg/lóerő tömeg/teljesítmény-arányával verhetetlen Ariel Atomba építették be a B16PSS10 (10 fokozatban, az extrém sportostól a fokozottan komfortosig állítható karakterisztikájú egycsöves) gátlókat. A rendszer képességeiről talán elég annyit elmondani, hogy a többek között Ariel Atom tesztvezetést kínáló Vezesd.hu ügyvezetője, Fodor Donát csak az új lengéscsillapítók beszerelése óta kínál olyan programot ügyfeleinek, ahol kanyarodhatnak is az autóval, korábban csakis az egyenes haladás lehetőségét, leginkább a gyorsulás megízlelését kínálta a valódi versenyautó élményt keresőknek.
Ez évtől azonban nem csak a Bilstein termékpalettája, a Vezesd.hu programkínálata is bővült, választható haladó csomag, ahol bőven van alkalom kanyarogni is. Gyakorlatilag e két újdonságot egyszerre lehetett kipróbálni az Ariel Atom vezetőülésében - ami persze önmagában is kellően különleges. Nemigen cáfolható az, hogy a mindössze 470 kilogrammos, teljesen nyitott, de mégis igen biztonságos, csővázba rejtett apró utaskapszulában még a Bugatti Veyronénál, vagy bármelyik szupersportautóénál komolyabb vezetési és gyorsulási élmény szerezhető.
Hirdetés

A 3,0 másodperces 100 km/órára gyorsulás speedmotorokat idéző, a 250 km/órás végsebesség a 3,4 méter hosszú, 1,8 széles és 1,2 m magas autóban már önmagában is szédítőnek tűnik. Ám a számok szinte semmitmondóak ahhoz az élményhez mérten, amit valójában nyújt az Atom. Semmi sem hiányzik a versenyhangulatból, igazi versenyülésbe szorít a négypontos biztonsági öv, hátul fenyegetően jár a soros négyhengeres, Honda Civic Type-R-ből való, de itt kompresszorral 300 lóerőt teljesítő motor. Az ülések (csavarkulcsos) beállítása után minden kezelőszerv teljesen kézre áll, iszonyatosan pontosan és rövid úton klattyan az apró váltókar a 6+1 fokozatba, a kuplung messze nem olyan kemény, mint amit egy valódi versenyautótól várnánk. És akkor jöhet az elindulás!

Hiába versenymotor ami hátul dohog, már alapjárat közelében is kellően nyomatékos, ha akarjuk, nem is kell nagyon forgatni. Persze ki ne akarná. Mindenki addig tolja, amíg a hajtott hátsó kerekek csúszáshatárukhoz nem érnek. Ezt nem nehéz elérni, és nem lehet mással megfékezni, mint a gáz visszavételével. Itt ugyanis se menetstabilizáló, se kipörgésgátló elektronika sincs, sőt a valódi vezetési élmény érdekében a kormány is szervo nélküli. Kemény, és iszonyatosan közvetlen, apró mozdulatokra is azonnal, viszonylag jelentős kitéréssel reagál az Atom. Komoly koncentrációt igényel a vezetés, a gyorsulás valóban olyan mértékű, amit autóhoz szokott ember gyakorlatilag nem ismer. Nagyon persze nem kell megijedni, a négydugattyús Alcon fékrendszer is a motorhoz hasonló erővel bír, csak épp nem gyorsítani, hanem lassítani. Fodor Donát szerint a pilóták zöme gond nélkül belekóstol a 200 km/órás tempóba is a tréningeken; hogy én mennyivel mentem, arról fogalmam sincs, komolyabb összpontosítást igényelt annál az egyedülállóan magas teljesítményarányú versenygép vezetése, minthogy műszerpultjára pillanthattam volna.

Noha az Ariel Atom lényege, hogy akár teljesen szabályosan, a forgalomban is lehet vele autózni, a létező legkomolyabb autós élményt adja. Ha valaki ilyet szeretne venni, talán menetteljesítményéhez mérten kedvezőnek is tartja a mintegy 10 millió forintos vételárat. Aki pedig mindössze megízlelné, az akár már 17 900 forintért befizethet rá. Ha valaki nem csak az Atom pedáljait kívánja taposni, hanem annak kicsiny versenykormányát is forgatná, annak 27 900 forintot kell elkülönítenie e célra. Az autó-fanatikusok számára ezek bizony megfontolandó ajánlatok.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?