Olcsóbb lett a gázolaj, mégis 550 forintos ár fenyeget

Mától olcsóbb a gázolaj, de van rémhír, ami 550 forintost jósol

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A világpiaci árak következtében mától a hazai kutakon is olcsóbb a gázolaj, de egyes elemzők jelentős drágulást jövendölnek.

Időnként hosszas elemzések vezetnek ugyanarra a megállapításra, amit álmából felkeltve gyakorlatilag minden ember tudna. Ilyen például az üzemanyagárak alakulása. Hiába lett olcsóbb ma literenként 3 forinttal (azaz nem egész 1 százalékkal) a gázolaj, hosszú távon drágulni fog minden kőolaj alapú üzemanyagfajta.
Kétségtelen, hiszen egyre végesebbek a készletek, ugyanakkor egyre nagyobb a felhasználás. A gázolaj és a benzin iránti igény nyilvánvalóan akkor sem fog megszűnni, ha az autósok zöme már áramot tölt majd a közlekedéshez, hiszen biztosan mindig is marad olyan réteg, amely nosztalgiából szívesen éget majd némi kőolajszármazékot.
Hirdetés
Mint az a portfolio.hu cikkében olvasható, a McKinsey kutatóintézet is hasonló megállapításra jutott. Tanulmányuk szerint az elkövetkezendő években a jelenlegi 110 dolláros hordónkénti kőolajár helyét 125-170 dolláros árszint veheti át. Őszintén szólva ez nem túlzottan meglepő, ahogyan az sem, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint a kőolaj-kitermelés nem bővül olyan mértékben, mint a felhasználás, ez pedig már a közeljövőben 150 dolláros hordónkénti árat eredményezhet.
Utóbbi a jövő évtől már 27 százalékos áfával a hazai kutakon (a portfolio.hu kalkulációja szerint) mintegy 520 forintos átlagos, a drágább töltőállomásokon pedig 550 forintos gázolajárat is eredményezhet. Meg kell jegyezzük: miután 1 évvel ezelőtt még 330 forint volt a gázolaj átlagára, most pedig a mai csökkentéssel is 431 forint, az egyre gyorsuló drágulással az utóbbi ár jövő év végére, de akár közepére is valószínűsíthető.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 07:28
  Permalink

  A földön az emberek száma már jócskán túlhaladta, amit a bolygó képes eltartani.
  A megújúló energiákat már az év felénél elhasználjuk, magyarán utána már a tartalékból fogy.
  A bekövetkező helyzetet már régen felismerték. Kellett valami amitől függővé teszik az embert majd megvonják tőlük. Ez a pénz.
  Az emberiség következő evolúciós lépcsőfoka anyagi alapon fog bekövetezni, illetve már folyamatban van, egyre nagyobbodó és gyorsuló ütemben.

 • 2017.10.31. at 07:28
  Permalink

  [i]hiszen biztosan mindig is marad olyan réteg, amely nosztalgiából szívesen éget majd némi kőolajszármazékot.[/i]

  Szép mondat volt. Kötőszó halom, hogy legalább értelmetlen legyen egyszerű és lényegre törő helyett. A cikkíró biztos karakter/forint áron számláz.

 • 2017.10.31. at 07:28
  Permalink

  Amikor 83-ban Pestre költöztünk a családommal alig volt autó az utcákon, nem volt gond a parkolás, szinte mindenki vonatozott és buszozott, magától értetődő volt és nem hinném, hogy boldogtalanabbak lettünk volna… 🙂 Most úgy éljük meg az üzemeanyag nyakló nélküli drágulását, mint a világ végét. Rengeteg a kövér és beteg ember. Ész nélkül használjuk az autót, mindenre még most is amikor szinte már csak erre keresünk. Nosztalgiával gondolok a taxis blokádra amikor nem lehetett sehová menni, csak gyalog. Napnál világosabb, hogy itt változásokra van szükség, alternatív üzemanyag, szemléletváltás az embereknél és egy komoly krakk ami ezt elhozza. 🙂 Nevetséges az írásom körül a nagyobbnál nagyobb benzinzabáló kocsik reklámja, mintha mi sem történt volna az elmúlt években.

 • 2017.10.31. at 07:28
  Permalink

  A játék már 2008 óta megy, csak sokan nem kapták fel a fejüket, emlékszem a nyugatiak még viccelődtek is hogy a magyarok fogyasztási megtakarítási szokásain nem is látszik hogy válság volt/van. Az emberek magukat ölik, nem mennek szavazni vagy rosszul szavaznak/döntenek, saját életükben sem csökkentik jobban havi kiadásaikat az életszínvonaluk megtartásával, mint ahogy a rendszer a bevételeit csökkenti.

 • 2017.10.31. at 07:28
  Permalink

  legalább jövőre nem lesz munkahelyem sem,mert 550 forintos gázolaj árak mellett biztosnem fogja bírni a munkáltatóm fenntartani az autókat.már most is keserves.ha így halad ez az ország,akkor éhen fognak halni az emberek!!!!!!!!

 • 2017.10.31. at 07:28
  Permalink

  Ilyen mértékű drágulásnak az átlag ember fogja meginni a levét. Az élelmiszer drágulása,egyrészt a áfa miatt,másrészt az üzemanyag miatt. Másrészt az állam is rosszul jár ugyanis egyszerüen nem lesz pénz tankolni,mert ennivalóra költik a pénzt. Használt autó piacon egyre több az eladó kocsi pár hete figyelemmel kisérem a piacot… A puska visszafele fog elsülni! Ez egyre nyilvánvalóbb!

Vélemény, hozzászólás?