Online vennél autópályamatricát Ausztriára? Tervezz előre!

Kényelmesnek tűnik, ám mégsem az az online matricavásárlás a sógoréknál

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tavaly Ausztria is bevezette az online autópályamatricát és annak internetes vásárolhatóságát. Egyelőre ellentmondásos a rendszer.


Hazánkban több mint egy évtizede vásárolhatunk már autópályamatricát, akár interneten, akár SMS-en keresztül. Az persze igaz, hogy nem olcsón. Ennek ellenére egy német ismerős már néhány évvel ezelőtt is kifejtette számomra, hogy mennyivel jobb a hazai rendszer, mint az osztrák, ahol bár még a 10 napos jogosultság is olcsóbb, az éves pedig főként kevesebbe kerül, mint itthon, akkor még mindenképpen meg kellett állni matricát vásárolni. Ezen tavaly év végén változtattak, az utolsók közt bevezették az e-matricát és annak internetes, akár telefonos applikációból vásárolhatóságát.
Hirdetés

Igen ám, de az osztrákoknál legalább 18 nappal az úthasználat előtt meg kell vegyük a matricát. Az autópályakezelő érvelése szerint azért, mert az EU jogszabályai szerint az online vásárlástól 14 nap áll rendelkezésre elállni. Hogy miért nem teszi be az online matricavásárlásba ezt a várakozási időt másik ország? Azért, mert ha valaki később elállna a matricavásárlástól, de mégis ment volna útdíjköteles szakaszon, a visszaváltás után joggal kaphatna bírságot, ami többe kerül, mint maga a matrica.
Az osztrákok azonban - egyelőre - úgy gondolják, az online matricavásárlásnak csak jó előre van létjogosultsága. Márpedig 18 napra előre megvenni a matricát kissé életszerűtlen. Ki tudja, mi történik közel 3 hét alatt akár az utazással, akár autónkkal, netán velünk. Így egyelőre marad az offline vásárlás, ami azonnali úthasználati jogosultságot ad. Ez 6000 partnernél érhető el, s akár náluk is választhatjuk a virtuális matricát. Van azért hasznos funkciója az osztrák autópályakezelő weblapjának (Asfinag.at) és applikációjának. Lekérdezhetjük például, hogy van-e érvényes matrica az autón (itthon ez csak részlegesen, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-nél, csak a náluk vásárolt matricák kapcsán érhető el), valamint több mint ezer webkamerán nézhetjük az autópályák és gyorsforgalmi utak aktuális forgalmát. Nem csak Ausztria kapcsán, a rendszer 71 kamerát tartalmaz dél-Bajorország, 184-et Szlovénia és 74-et Magyarország kapcsán is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?