Önvezető pizzafutárokat állít csatasorba a Ford

A pizzafutárokat is fenyegeti a robotizáció

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Florida napfényes városában már önvezető autók szállítják a pizzákat az éhes megrendelőknek!


Újabb szintre emelte az önvezető autóinak fejlesztését a Ford. Ezúttal Miamiban, pizzafutárként tesztelték a nálunk Mondeóként ismert Fusiont. Természetesen többféle módon és alkalmazási területen kutatja a „kékoválos” márka az önvezető rendszerét, ám az ételkiszállítás ezek közül a legújabb. A Domino’s étteremlánccal együttműködve már jelenleg is működik az a fajta házhoz szállítás, amikor sofőr nélküli Fordok juttatják el az éhes megrendelőkhöz a pizzát. Márciustól pedig a Postmates ételkiszállítóval is megkezdik a munkát, szóval a floridai városban hamarosan egyre több önvezető Ford Fusion tűnik majd fel, étellel megpakolva.

A projekt keretében rengeteg dolgot vizsgálnak, nem csak azt, hogy az autók képesek-e a feladatukat hiba nélkül ellátni. Például olyan kérdésekre is keresik a választ, hogy egy futárkodós nap végén, milyen karbantartási, illetve takarítási feladatokat szükséges elvégezni az autókon. Vizsgálják emellett azt is, hogyan viszonyulnak az emberek az önjáró autókhoz, hogyan lépnek velük kapcsolatba. Ez mind a megrendelő, mind a dolgozók szempontjából fontos a kiszállítás területén. Továbbá a Ford szeretne létrehozni Miamiban egy önvezető autók számára kialakított terminált, ahol karbantarthatják, illetve tárolhatják ezeket az autókat, amikor épp nem az utakat járják.
Hirdetés


Miamira sem véletlenül esett a Ford választása. Az év legnagyobb részében kellemes, napos az időjárás. Ezeken a helyszíneken könnyebb az önvezető autók dolga, ugyanakkor jelentős a forgalom az utakon, amely szintén kiváló feltételeket teremt a kutatáshoz és a fejlesztéshez. Az Inrix felmérése alapján ugyanis Miami a 10. legzsúfoltabb város a világon! Az alábbi videó ízelítőt nyújt abból, hogyan is működik az önvezető autós pizzafutárkodás.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?