Öt év múlva jönnek a kormánykerék nélküli Fordok

A Ford már 2021-re sofőr nélküli modellcsaládot ígér

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Komolyan fejleszt és komolyan ígérget is a Ford, a 3 év múlva várható villanyautó-sort rá két évvel már önvezető modellek is kiegészítik majd - állítólag.


Már nem csak abban versengenek az autógyártók, hogy miként nyerjék meg a sofőröket, hanem abban is, hogy miként helyettesítsék őket. Nem titok, hogy a legtöbb gyártó dolgozik az önvezető autókon, a Tesla már elég jól áll, de ma már gyakorlatilag ugyanazt tudja egy Mercedes E-osztály vagy a Volvo S90/V90 sorozata is, amit a Tesla tavaly tudott. A Ford viszont most azt jelentette be, hogy miután 3 év múlva Model E néven már külön villanyautó-családja lesz, rá két évvel, azaz 2021-ben olyan autókat fog kihozni, amelyekben nem lesz sem kormánykerék, sem gáz- vagy fékpedál, ezek lesznek a valódi önvezető autók. Olyasmik, amilyeneket a Google és az Apple is fejleszt, illetve már tesztel is.
Hirdetés

Nem túl nagy meglepetés természetesen, hogy a legnagyobb autógyártók nem kívánnak kimaradni a jövő, talán már nem is autógyártásából, hanem mobilizációs eszközszállításából. A Ford ennek érdekében a napokban duplázta meg az önvezető autókra szakosodott fejlesztőinek számát. A vízió nem csak az, hogy néhány év múlva már nem is kell majd jogosítvány ahhoz, hogy autóval járhassunk, hanem ráadásul az Uberhez vagy épp a hazai Oszkárhoz hasonló autómegosztó alkalmazásokkal is rendelhetünk majd saját magunknak sofőr nélküli autót, illetve sofőr nélküli autónkat akkor is hasznosíthatjuk, amikor mi éppen alszunk, vagy saját munkahelyünkön vagyunk. A felmérések szerint az autósok zöme persze még ódzkodik attól, hogy ne legyen saját autója, azt másoknak is odaadja, de egy felmérés szerint az Egyesült Államokban már 40 százalékuk nyitott lenne a vázolthoz hasonló megoldásokra. Nem meglepő, hogy ennek megfelelően a Ford már nem csupán autógyártóként, hanem mobilitási vállaltként aposztrofálja magát. Most viszont hiába jelentette be, hogy 5 év múlva már lesz önvezető autója, annak sem ára, sem technikai részletei nem ismertek még, és természetesen az sem zárható ki, hogy az újdonság végül csúszni fog.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 02:43
  Permalink

  Nagyon okosan látod… Pár technokrata, pökhendi, nagyravágyó cégvezér bika megszabja nekünk, hogy milyen ELHIBÁZOTT csapásirányok mentén kell közlekednünk!! Dacolva a halálozásokkal is, melyeket rémműveik okoznak!!! NE HAGYJUK, LE A HASZONLESŐ CÉGEKKEL S AZ AUTONÓM KOCSIKKAL!! Csak mi, vevők vagyunk felelősek, hogy teret adunk e ezen tébolydába való “”fejlesztéseknek”” avagy sem!!!

 • 2017.10.28. at 02:43
  Permalink

  Nem kötelező megvenned, aki meg nem akar vezetni, mert nem tud, de autót akar, annak jobb is ha a számítógép vezet és nem ő. Legalább kevesebb vezetni nem tudó lesz az utakon. Az viszont igaz, hogy vész esetére lehetne valami kis cuccot rakni. Ennek az egésznek úgy lenne értelme, ha egybe raknák a kettőt, és választhatnál, hogy te akarsz vezetni, vagy a kocsi. Egyébként szerintem jó fejlesztés, főleg a Model E, ugyanis az elektromos autók minden esetben jók városi közlekedésre, ki kéne találni hozzá, valamilyen gyors töltési módot, mint a belsőégésűeknek a benzin kút.

 • 2017.10.28. at 02:43
  Permalink

  pár haláleset után majd ök is visszább vesznek. se pedál se gáz 😀 mi az istenre ez a magabiztosság? mintha az elektronikai cuccok a megbizhatoság 1000%os szinonimai lennének….szenzor nem mehet el….gps mühold nem lehet leárnyékolva….váratlan utépités, terelés stb…és akkor ez még egyenesvonalu egyenletes mozgás….városban mit csinálnak ezek? ha autopályát se tudják lekezelni és gyilkolnak? (tesla) sáv/távolságtarto tempomat ennyi elég lenne egyelöre. amig nem lesznek tökéletes infrastrukturáju városok addig ez életképtelen.

  Másrészröl feltenném a nagy költöi kérdést : ha valaki nem akar vezetni akkor mi a k nénikéjéért akar autoba ülni? millio egy másik lehetösége van rá tömegk, söförsz., taxi, telekocsi stb…..

 • 2017.10.28. at 02:43
  Permalink

  Jól odacsap a Ford a lovak közé. Gondolom, minden új megoldás először a nagy vizen túl lesz elérhető, aztán majd pár éves késéssel jön Európába is. Az USA autóipara nagyon komolyan elkezdett mozgolódni és ez nagyon szívderítő. Hajrá a Fordnak is.

 • 2017.10.28. at 02:43
  Permalink

  Én meg azt mondom, hogy csesszék meg az önvezető autójukat, én szeretek vezetni, és soha nem fogok erről lemondani egy hülye robot kedvéért.

 • 2017.10.28. at 02:43
  Permalink

  Ha már nem lesz kormány(vagy legalább egy joystick)amivel irányíthatom az autót én befejeztem!
  Nem fogok megújíttatni a jogsit…és sokan leszünk így vele 🙁

Vélemény, hozzászólás?