Parkolás mobillal – még nem elég kényelmes

Kényelemmel kecsegtet, de nagyon drága lehet a mobilos parkolás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Parkolni nem egyszerű és nem is olcsó, helyet teremteni varázslattal sem lehet, a fizetésben azonban egyszerűsítést ígér a mobilvásárlás. Vajon megéri igénybe venni?

Parkolni nem olcsó, Budapest aktuális fizetős területein 175-525 forint fizetendő óránként a várakozásért. Övezettől függően 2-3 óra vehető egyhuzamban igénybe. Többre nem váltható jegy, s elvileg a parkolást meg is kellene szakítani - a fizetős parkolóhelyek nem arra vannak, hogy ott egész nap parkoltassuk autónkat, napijegy ugyanis nincs, mint például egyes vidéki városokban vagy számos helyen a világon. A budapesti városvezetés szerint a fizetős területeken dolgozók parkoljanak mélygarázsban, parkolóházban, de leginkább járjanak közösségi közlekedéssel. Arra persze már sokszor nincs mód, hogy autónkat tömegközlekedési kapcsolat tövében tegyük le. Mi így a valóság? Egy kissé magas a belvárosban látott, nem ritkán prémium- vagy akár sportautókon látható mozgáskorlátozott parkolási engedélyek száma, aki teheti abba a kerületbe jelentkezik be, ahol dolgozik, hogy legalább kedvezménnyel kaphasson parkolási engedélyt. A fizetős övezetekben ugyanis a munkahelyen, azaz a teljes napos, a munkaidőt felölelő parkolás gyakorlatilag ki van szorítva az utcáról, de mit tehet az, aki csak rövidebb időre kell megálljon, mert csak elugrott egy boltba, egy tárgyalásra vagy akár az orvosi rendelőhöz - természetesen fizetős övezetben?

Kotorászhat a zsebében apró után, azonban szükség lehet akár 1000 forintnyira is. A legdurvább övezetekben lakók kilónyi apróval járhatnak, például a pesti oldalon, a Nagykörúton belüli területen lakók, ahol egészen este 8 óráig fizetni kell, óránként 440 forintot. Még akkor is, ha esetleg a dolgozó - szerencsés ember - este 6-ra hazaér, s tegyük fel, hogy nem saját, hanem céges autóval van, vagy kiskapuzva nem saját lakásába, hanem egy, a munkahelyével azonos kerületi címre van bejelentkezve.
Hirdetés

Aki el kívánja kerülni az „aprózást”, az már jó ideje fizethet mobillal is. Kényelmes megoldásnak mondják - leginkább a szolgáltatók, valójában azonban ez sem annyira egyszerű, s nem is olcsó. A mobillal fizetett parkolásnak ugyanis díja van, s kötöttségek is járnak vele. Alapvetően két rendszert különböztethetünk meg, sms-ben, előzetes szerződés nélkül azok vásárolhatnak parkolóhelyet, akik számára a MobilVásárlás lehetősége aktív. Céges, flottás telefonok esetében ez nem ritkán letiltott funkció. Ha azonban használható, akkor sincs ingyen, minden egyes megkezdett parkolás díján felül 75 forint, továbbá az elküldött sms díja fizetendő.
További kényelmetlenség, hogy bár a mobilparkolás lényege szerintünk az lenne, hogy ne kelljen parkolóórát keresni, ez esetben is kell. A parkolást ugyanis az azon olvasható zónaszámra küldött sms-sel vagy hívással kell elindítani. Fontos tudni, hogy sms-ben bármilyen rendszám megadható, s a hívással indított parkolás a legutoljára megadott rendszámra fog szólni. A rendszer természetesen bármilyen rendszámot elfogad, ha elírtuk, akkor a parkolás leállításával adhatunk meg újat, de ha esetleg csak utólag, bírság után vennénk észre a hibásan megadott azonosítót, a magyar rendszámok 6 karakteréből 2 utólag is korrigáltatható, majd az alapján kérvényezhető a bírság elengedése.
Parkolási díjak alakulása különféle fizetési módszerekkel Budapesten [Ft]
1 órára

ParkolóóraMobilParkolásEME Mobilparkolás havidíjas csomag*EME Mobilparkolás havidíj mentes csomag
1088 Budapest Szentkirályi utca350425391479
1065 Budapest Szív utca265340306372
1016 Budapet Mészáros utca440515481591

2 órára
ParkolóóraMobilParkolásEME Mobilparkolás havidíjas csomag*EME Mobilparkolás havidíj mentes csomag
1088 Budapest Szentkirályi utca700775741916
1065 Budapest Szív utca530605571704
1016 Budapest Mészáros utca8809559211141

*: rendszámonként havi 266 forint fix díj
Mobilparkolásra azoknak is van lehetőségük, akiknek telefon-előfizetésén tiltott a MobilVásárlás. Számukra azonban csakis akkor, ha előre regisztrálnak, pontosabban szerződést kötnek az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. által üzemeltetett fizessenmobillal.hu oldalon. Ott csakis a szerződésben megadott rendszámhoz, illetve rendszámokhoz vehető igénybe a szolgáltatás. Azaz például kölcsönkért autóra egyszerűen nem, csakis „szerződésmódosítással” lehet parkolójegyet vásárolni, s a rendszer az „egyenleg” feltöltését is igényli, arra a leggyorsabb mód a bankkártyás fizetés.
A parkolás menete hasonló a hagyományos MobilParkoláséhoz, ám itt egy ingyenes zöldszámot kell hívni, a parkolóautomatán olvasható kóddal. A parkolás persze itt is indítható sms-ben is, ám úgy az sms küldése is pénzbe kerül. További lehetőség az EME rendszerében az okostelefonról indítható parkolás. Kipróbáltuk, az Androidra és iOS rendszerre, azaz iPhone-ra is létező alkalmazás nekünk lassú volt, s fontos tudni, hogy – bár úgy tűnhet – ez önmagában nem képes a parkolás elindítására. Csupán a GPS vagy cellainformáció alapján meghatározott pozíció alapján megadja, hogy milyen számra kell elküldjük a parkolást indító sms-t, mely által – mint minden egyéb esetben is – csak akkor aktív a parkolás, ha arról sms-ben visszaigazolást kapunk. Bár a szoftverben a szerződésben szereplőtől eltérő rendszám is megadható, arra nem fogunk tudni parkolójegyet vásárolni.

A parkolás megvásárlása természetesen a feltöltött egyenlegből sem ingyenes. Trükkös, hogy alapból havidíjas csomagot kapunk, melyben regisztrált rendszámonként 266 forint mindenképp fizetendő havonta, s bármilyen művelet esetén 41 forintos „kommunikációs díj” is levonásra kerül az egyenlegből, aki pedig áttér a havidíjmentes csomagra, az a mindenkori parkolási díj 25%-át is ott kell hagyja a szolgáltatónál.
Az apró nélküli parkolás tehát abszolút nincs ingyen, a MobilParkolás 75 forintos tranzakciós díja akár az óránkénti parkolási díj bő 40 százaléka is lehet, s bár a sokat parkolók számára az EME rendszere, főként a zöld szám hívásával olcsóbb lehet, az sem kifejezetten olcsó. Ráadásul, aki nem várja meg a parkolást visszaigazoló sms-t, s nem ellenőrzi azon a rendszámot, az pórul járhat, sok telefonnyomkodás után is kaphat mikuláscsomagot az autójára, s fizetheti a 6380 forintos pótdíjat. Biztos, hogy érdemes megspórolni az aprózást?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 08:00
  Permalink

  Sajnos az automata rendszer az okos telefonon van úgy hogy hibás kódot ad meg ha parkolási zonahatárnál vagyunk ilyenkor jön a mikuláscsomag amit utána nem kis utánajárással lehet orvosolni.

 • 2017.10.30. at 08:00
  Permalink

  Mi cégesen használjuk az EME rendszert, de a havi parkolási összesítőn szereplő kommunikációs díj zóna függvényében rendre 123 illetve 164 forint, tehát a 41 forint nem fedi a valóságot és igen mi is havi előfizetők vagyunk.

 • 2017.10.30. at 08:00
  Permalink

  [i]És még egy fontos dolog: aki ilyen jól ellenőrizhetően fizeti a parkolási díjat pl céges telefonról az számíthat rá, hogy egy ellenőrzés esetén meg kell majd indokolni az ott parkolás miértjét, és egy számlával igazolni esetleg… [/i]

  és ez egy nagyon helyes dolog…céges telefon csak a céges ügyekre 🙂
  számlát pedig minden mobilparkolást bonyolító cégnél lehet kérni,természetesen plusz pénzért.

  de nem kötelező ezt használni, minden oszlopnál lehet pénzt bedobni, parkolókártyát használni, még a céges telefonnal rendelkezőknek is .)

 • 2017.10.30. at 08:00
  Permalink

  az egész rendszer úgy ahogy van pofátlan, kezdve a méregdrága parkolási díjaktól a kerületenként változó parkolási társaságokon át az úgynevezett “kényelmi szolgáltatás” miatt felszámított irreális díjakra.
  Már autópálya jegy esetén is sokalltam de ott kb ugyanennyi összeg jóval kisebb százaléka volt a fizetendőnek, itt azért egy olcsóbb környék 1 órai parkolási díját nagyon megemeli

  És még egy fontos dolog: aki ilyen jól ellenőrizhetően fizeti a parkolási díjat pl céges telefonról az számíthat rá, hogy egy ellenőrzés esetén meg kell majd indokolni az ott parkolás miértjét, és egy számlával igazolni esetleg…

 • 2017.10.30. at 08:00
  Permalink

  Én az EME mobilparkolást használom már vagy 4 éve.
  Akinek OTP , vagy ERSTE számlacsomagja van az össze tudja kötni vele az EME regisztrációját, így nem kell feltöltögetni ez EME egyelnegét, hanem automatikusan 500 forint felett vonják a bankszámláról.
  Amíg csak EME regisztrált voltam, mindig töltögetni kellett az egyenlegem, plusz kértem számlaértesítést is 3 havonta.Aki ezt választja, az ne kérjen számlát, mert nagyon megdrágítja a szolgáltatást.
  Nekem bevált , mert nem kell aprót kuporgatnom sehol, ha nincs akkor nem kell tarhálnom valakitől, autópálya matrica vásárlásnál meg sem kell állnom sehol, akár a felhajtó előtt tárcsázva él is a matricám.VISZONT! 4 év alatt egyszer fordul velem elő olyan, hogy rendszer nem fogadta a 80-as számra indított hívást.Ilyenkor nincs mese meg kell venni a parkoló matricát, mert nem lehet arra hivatkozni hogy nem jó a rendszer.A rendszer vidéken szerintem jól működik, mert még sehol nem kaptam büntetést a mobilparkolásért (ugyen ilyenkor nincs parkolómatrica az ablakban).Sőt, két és fél éve lerohadtam Budapesten a Rákóczi úton hétvégén.Alkatrész kellett a kocsihoz, de az csak hétfőn kaptam.Mivel vidéken lakok, hétfőn onnan is indultam délben Budapestre az alkatrésszel.Csakhogy egy fizetős parkolóba toltuk be az üzemképtelen autót.Erre csak itthon jöttem rá, mert sógorom (aki budapesti) mondta.Megnéztem hogy pontosan hol álltam meg, felhívtam a 80-as számot (még hétvégén), és a rendszer automatikusan előjegyezte a parkolást, majd a parkolási idő kezdetekor elindította. 🙂
  Több rendszám megadására van lehetőség a felhasználói adatoknál,, és a rendszámok közti váltásra is van lehetőség, de én sosem próbáltam.
  Az a véleményem, hogy megéri azt a plussz pár forintot..de nekem éves szinten csak 3-5 ezer forint a teljes számlám…

Vélemény, hozzászólás?