Piros ribizli, sárga bicikli. 130 éves és Opel

130 éves az első Opel kerékpár

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Manapság szinte csak autóiról ismerjük, pedig kerékpárja előbb volt (varrógépe meg még előbb) az Opelnek, amely 130 éve adta el első bicaját.

1885-ben még csak újmódi játékszernek tekintette a varrógépeket gyártó Adam Opel a Párizsban látott, hatalmas első kerekű velocipédet. Aztán éppen a velocipédek franciaországi népszerűségén felbuzdulva változtatta meg véleményét. Olyannyira, hogy 1886-ban, tehát éppen 130 éve Adam Opel el is kezdte saját kétkerekűinek gyártását. Egy évvel később már háromkerekű és a velocipédeknél sokkal egyszerűbben használható, biztonsági kerékpárnak nevezett - elöl és hátul egyforma kerékméretű - biciklik gyártásával bővítették a palettát.
Hirdetés
A kerékpározás az egész Opel családot megmozgatta, Karl Opel a kerékpárversenyzésbe is belekóstolt. Sőt, mások is, így egyre többen nyertek versenyeket Opel kerékpárral. 51 év és 2,6 millió kétkerekű legyártása után, 1937-ben az Opel mégis eladta kerékpárgyártó részlegét az NSU-nak. 75 évvel ezután, a 2012-es Genfi Autószalonon aztán az Opel bemutatta a RAD e elnevezésű elektromos kerékpártanulmányát.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?