Porsche áll a garázsodban? Nekem a garázsom is Porsche!

Na jó, nem az enyém, hanem azoké, akik a Wienerberger és a Porsche közös tetőcserepét választják

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Minimalista, funkcionális és prémium a Porsche által tervezett Tondach tetőcserép. A baj csak annyi, hogy ezt már nem lehet olyan diszkréten a vendégek orra alá dugni, mint egy 911-est: ha nem hívjuk fel rá a figyelmet, valószínűleg senki se fogja tudni.

Ismét megosztó termékkel állt elő a luxusautó-ipar. Legtöbbünkben valószínűleg fel sem merült idáig az igény, hogy kedvenc autómárkánk tervezői által megálmodott cserepekkel szeretnénk beborítani tetőnket. Sőt, valószínűleg a nagyon gazdagokban sem, de ez nem akadályozta meg a Porschét abban, hogy megadja a tehetőseknek azt, amire eddig nem is tudták, hogy vágynak. Ha jobban belegondolunk viszont, egy jól összerakott tetőcserépnek még mindig több értelme van, mint egy több (tíz)milliós műszerfalra helyezett órának (a Bentley egyik merénylete).
Hirdetés
Megszületett, és már itthon is kapható a Wienerberger és a Studio F.A. Porsche közös fejlesztése, a Tondach V11 cserép. A V betű a cserép felületének kialakítására utal, ugyanis V alakzat borít minden elemet, ami két funkciót szolgál: egyrészt jobb a vízelvezetési képessége, másrészt pedig a ráeső napsütés megtörésével egyedi fény-árnyék játékot kelt életre. Titánbarna, valamint antracit- és bazaltszürke árnyalatokban érhető el a kerámia tetőcserép, a 11-es szám pedig az egy négyzetméter lefedéséhez szükséges cserepek számát jelöli. Az igazán hivalkodókban bizonyára felmerül a remény, hogy apró Porsche-feliratok vagy -jelvények díszítik a cserepeket, de el kell oszlatni ezeket a hiú ábrándokat. A cserép szigorúan funkcionális és minimalista, nincs rajta olyan részlet, ami kizárólag az öncélú villogást szolgálná. "Ha elemzed egy tárgy funkcióját, a formája gyakran egyértelművé válik" - mondta Ferdinand Alexander Porsche, ezen irányelv mentén készült a cserép is.
Hirdetés
A tervezés tárgya, maga a tetőcserép is talán a hivalkodásmentességet szolgálja. Gyanútlan vendégeinket még valamilyen mondvacsinált okkal csak-csak becsábíthatjuk a garázsba, ahol - micsoda véletlen - pont egy Porsche parkol. Ez a mutatvány már valamivel nehezebben kivitelezhető, elvégre kevés élethelyzet képzelhető el, amikor felinvitáljuk házunk tetejére, hogy "véletlenül" észrevegye különleges tetőborításunkat. Elég, ha a tulaj tudja, mennyire különleges, és egyébként is, sok Porschéhoz hasonlóan a rejtett részletek teszik széppé ezt is: már messziről látjuk, hogy ez valami más (és milyen jó), de közelről nézve nem tudnánk megmondani, melyik részlet teszi is pontosan széppé - az összhatás a lenyűgöző. Ez persze szubjektív, de a termék megkapta a German Design Awardot és a szintén német Red Dot Design Awardot is - ennyi németség után már nem is lehetne németebb.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?