Régi Fiat 500-asokkal Don Corleone nyomában

Fiat 500 Vintage Tours - Cinquecento bérlés Szicíliában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Keresztapa, Etna, Fiat Cinquecento? Mindezt töményen kapja az, aki régi Fiat 500-ast bérel Szicíliában.

Mint bárhol másutt Európában, Szicíliában is Pandák, Matizok, Puntók, Corsák, meg persze Smartok alkotják a bérautós cégek kisautóinak derékhadát. De aki még kisebbre, és valami különlegesre vágyik, az sem marad autó nélkül. A terepjárók bérbeadásával foglalkozó, mellesleg sok földijéhez hasonlóan Cinquecento-kedvelő Antoniónak nagy ötlete támadt. Sok külföldi ügyfele érdeklődött ugyanis a sziget útjain, a városok utcáin még szép számban szaladgáló régi 500-as Fiatok iránt. Össze is szedett a környezetéből néhány többé-kevésbé szép állapotú példányt, amit kellett megjavíttatott, ha kellett újrafényeztetett, és már meg is született a Vintage 500 Tours.
Jelenleg tíz autóval működik a vállalkozás, a szezonban a turisták ellepte Taorminába települnek, de kérésre egész Szicíliában házhoz is viszik az autókat. Aki Cinquecentót akar vezetni, kétféleképpen is megteheti. Klasszikus módon kibérelhet egyet, ez esetben úgy egy Alfa Romeo 159 bérleti díjához hasonló összeggel kell számolnia. Igaz itt a benzin is benne van az árban, ami persze a sziget méretei, no meg a takarékos ős-miniautó sebessége és kényelme által behatárolt megtehető távolságokat figyelembe véve nem egy nagy tétel.
A legtöbb ügyfél viszont nem egyedül indul útnak, inkább a vezetett túrák egyikén vesz részt. Taormina környéke lélegzetelállítóan gyönyörű, izgalmas táj, tele hajmeresztően kanyargó, keskeny úttal, ahol igazában elemében van a csöpp kis autó. A túrákon elöl megy Antonio, vagy két társának valamelyike, és utána repesztenek a vendégek – indulás előtt persze kell egy kis oktatást tartani a fogantyús indítás, a szinkronizálatlan váltó, meg a fél tonnás, farmotoros, 18 lóerős autó menettulajdonságainak megismerésére. A tematikus túrák vezethetnek az Etnára, útba ejthetik a Gole dell’Alcantara szurdokot, vagy, ahogyan azt a legtöbben teszik, Don Vito Corleone nyomában bebarangolhatják a Keresztapa szicíliai forgatási helyszíneit. A kirándulások méltó befejezése pedig általában egy borkóstolás…
A túrákon főleg angolok, írek, németek vesznek részt, de Antonio szerint nem okoz nekik gondot az északi szemmel nézve igencsak kusza forgalomban vezetni – persze, az igazán zűrös, kaotikus helyeket azért messze elkerülik. Mindezt én is megtapasztalhattam egy téli álmából felébresztett fehér 500L kormánya mögött. Rövid kis próbautunk után azt kell mondjam, nem élte át egészen Szicília hangulatát az, aki nem vezetett itt autót, de a játékba egy Cinquecentóval beszállni megsokszorozza az életérzés élvezetét!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?