Renault, ami önmagát vezetheti: Next Two

Megfizethetőnek ígéri önvezető autóját a Renault

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sorra hozzák ki önvezető tanulmányautóikat a gyártók, így tett a Renault is, a Next Two legnagyobb különlegessége, hogy egy kisautó, amit komoly technikája ellenére is megfizethetőnek ígérnek.

Rendszeres, hogy időhiányban szenvedünk, illetve az is, hogy idegeskedünk a dugóban. Ezen változtathat a Renault Next Two, a Zoe elektromos kisautón alapuló önvezető kisautó, ami 2020-ra állítólag szériakész lehet. Ára még nem ismert, de a Renault elérhetőnek ígéri.
Hirdetés

Kamera és ultrahang alapú érzékelőkkel felszerelt, a sofőr helyett 30 km/órás tempóig vezethet. Olyan, erre alkalmas utakon, amelyeken kerékpáros-, illetve gyalogosforgalom nincs. Észleli mondjuk azt is, csak akkor lefékez. Tud magától parkolni is, mobilalkalmazással ráadásul az erre kialakított parkolókba küldhető, s ha minden körülmény adott, akár az épület bejáratához is hívhatjuk, egy okostelefonos karórával akár épp úgy, mint Michael Knight a "pajtit", azaz KITT-et.
A Next Two folyamatos internetkapcsolatot ad, s olyannyira kiszolgálja használóját, hogy a természetesen szinkronizált naptár alapján figyelmezteti sofőrjét, hogy mikor kellene elindulni a következő találkozóra, útközben akár átveszi a vezetést, s közben lehet internetezni, e-maileket olvasni és válaszolni, vagy akár videókonferencián csevegni. Amennyiben menet közben az utak túlzottan bedugulnak, azt is jelezheti az autó, hogy érdemesebb lenne tömegközlekedéssel, például metróval vagy vasúttal továbbmenni. Ilyenkor az "autós" természetesen a fedélzeti elektronika segítségével akár hangutasítással is vásárolhat magának jegyet a további utazáshoz, s természetesen az autónak is a parkoláshoz.
Az irodai alkalmazások és adatok felhő alapú szolgáltatással, 3G és 4G modemmel érhetők el az autóból, ami ingyenes, vagy ismert wifit észlelve természetesen azon keresztül kapcsolódik az internethez. A sofőrt saját ülésbeállításával üdvözli, de ha az elektronika vezet, komfortpozícióba helyezi. Természetesen az esti bevásárlás is nyugodtan és biztonságosan válogatható össze hazafelé araszolva, s azért az autó saját maga is elmehet; 6 év múlva állítólag ez már nem fikció, hanem valóság lesz, hozzá kell tegyük természetesen, hogy a megfelelő utakon, azaz itthon sanszosan nem.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 13:26
    Permalink

    Szép új világ lesz ez, eddig is laptoppal lopták a komolyabb kocsikat de most már otthonról is lehet majd… ha beszarik a szoftver akkor meg Carmageddon Live Edition 😀 Jó játék volt:)

  • 2017.10.29. at 13:26
    Permalink

    Érdekes lesz mikor kiállok egy ilyen elé rendőrként, meg akarom állítani és vagy elüt, vagy megáll és azt látom nincs benne senki. Az okozó ha elüt az autó akkor vajon ki lesz? A gyár vagy a tulajdonos? Ha meg”hack”ellik és ellopják, magától elmegy az autó XD akkor hogy állítom meg?

Vélemény, hozzászólás?