Soha nem újult meg annyi út, mint amennyi idén fog

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2021-ben több mint 1000 km-nyi útszakaszt javít meg vagy újít fel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A havazás és a mínuszok megpróbáltatásokat jelentettek mind az utaknak, mind az azokat karbantartó szakembereknek, de az enyhébb időjárás visszatértével folytatódik az aszfaltcsíkok javítása.

Amikor már azt hittük, ez a tél is enyhe hőmérséklettel és minimális havazással telik el, az időjárás sikeresen ránk cáfolt. Az utóbbi hetekben esett eső, hó, volt mínusz 20 fok is, a változékony és zord körülmények pedig - mint minden évben - most is elősegítették az útburkolati hibák kialakulását. A legrosszabb eset a nedves időjárás utáni hirtelen, intenzív lehűlés, ilyenkor ugyanis az aszfalt legapróbb repedéseibe is beszivárgó víz megfagy, térfogata növekszik, és kíméletlenül szétfeszíti az utat, mint ahogy az alábbi videóval is szemlélteti a Magyar Közút:
Hirdetés
Tetézi a problémákat, hogy ilyenkor nem is lehet azonnal javítani az utakat, bizonyos munkákhoz ugyanis enyhébb időjárásra van szükség - nem beszélve arról, hogy havazás idején a Magyar Közút kapacitásának nagy részét egyébként is a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkálatok kötik le. Amikor azonban van is erőforrás a kátyúk megszüntetésére, akkor is többnyire hideg, utántömörödő aszfalt felhasználásával végzik csak az ideiglenes, lokális javítási munkákat a szakemberek, legalábbis a tél végéig. Ez alól csak egyes gyorsforgalmi szakaszok és főutak jelentenek kivételt, ahol a melegaszfaltkeverő telepek nyitva tartanak, így ott tartósabb melegaszfaltos beavatkozásokat is végezhetnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a téli hónapokban is tartósan száraz és 0 fok feletti időjárás szükséges egyes munkákhoz, amire az utóbbi hetekben nem volt lehetőség.

A tartósabb melegaszfaltos javítások és a teljes körű felújítási munkák a téli szezon után, várhatóan márciusban indulnak el.


Hirdetés
Mint általában, most is előzetes ütemtervek alapján végzik a javításokat, kezdve a gyorsforgalmi útszakaszokkal, ami után sorban következnek a fő-, a mellék- és a bekötőutak. Sovány vigasz ugyan, de azokon az utakon, ahova nem ért még el a felújítási munkálat, ott táblázással hívják fel a közlekedők figyelmét a burkolathibákra. Ez pedig valószínűleg több helyen is előfordul majd, elvégre idén a tervek szerint több mint 143 ezer tonna aszfalt felhasználásával végeznek majd lokális javításokat a Magyar Közút mérnökségei a 32 ezer kilométeres országos hálózat érintett részein - ennyi munkához pedig idő kell. Bár az utóbbi évtizedben is számos útszakasz került felújításra (összesen több mint 6000 kilométeren javult az aszfalt), az idei év lehet az eddigi legjobb: 1000 kilométernyi út felújítása indulhat el, döntő többségében hazai, költségvetési forrásokból. Sőt, a lokális és teljeskörű felújítási munkák mellett a Magyar Falu Program keretein belül nagyfelületű javításokat is végez majd a Magyar Közút.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?