Sötét fellegek a Camry fölött: Japánban kidobják a kínálatból

Rengeteg Toyota Camryt eladtak a világon, saját hazájában mégis megszüntetik az értékesítését

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A szigetországban már alig fogadnak rendelést a Toyota Camryre, miközben a világ többi részén még most is óriási kereslet van a japánok jó hírű szedánjára.

A Toyota Camry a márka egyik legismertebb és legsikeresebb modellje, 43 éves pályafutása alatt majdnem az egész világot meghódította, Japánban most mégis kivezetik a kínálatból. Az évtizedek alatt 21 milliónál is több darab kelt el a szedánból, ebből csak Japánba 1,3 millió került. 2001-től 15 éven át a legtöbbet eladott modell volt az USA-ban, ami nagy eredmény, tekintve az ország protekcionista autópiaci intézkedéseit. Ehhez képest úgy tűnik a japán vásárlók már nem szeretik annyira a Camryt, mint régen: 2022-ben mindössze 6000 db kelt el az országban. Nem meglepő tehát, hogy a Toyota kivezeti a kínálatból, a legtöbb márkakereskedésben már nem is vesznek fel megrendelést a modellre. Év végéig még gyártanak Camryket a hazai piacra, de utána vége, és nincs is róla információ, hogy egy új generációval visszatérne. Helyette ott van a japánoknak a Crown szedán, de ugyanilyen modellnévvel már SUV is kapható Japánban, ami alátámasztja a Camry kivezetésének okát, nevezetesen a szedánok iránti kereslet csökkenését a SUV-ok javára. Japánban még az egyterűek is népszerűbbek a hagyományos ötajtósoknál.
Hirdetés
Ugyanakkor nincs arra utaló jel, hogy a Camry értékesítését más piacokon is leállítanák. Tavaly a világon 600 000 db-ot adtak el a modellből, Amerikában még mindig jól teljesít, Kínában és egyes ázsiai országokban pedig most is kívánatos státuszszimbólum egy Camryhez hasonló szedán. A Camry még nálunk is elérhető a kínálatban, bár több versenytársa is eltűnt már a piacról az utóbbi években, itthon is a SUV-őrület hódít. Az USA-ban viszont várható egy frissített Camry a közeljövőben, bár az kérdéses, abból Európa is kap-e.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?