Stresszes a parkolás Budapesten, az a baj!

Döbbenetes eredményt mutat a fővárosi parkoló-körkép

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Parkl friss kutatása szerint a fővárosi autóvezetők ötöde hetente 30 percnél is több időt tölt el parkolóhely kereséssel: stresszel, időveszteséggel, környezetterheléssel.

Döbbenetes adatra hívja fel a figyelmet a Parkl idén márciusban, 1100 válaszadóval készített parkolási felmérése: a forgalomban részt vevő autósok 30 százaléka parkolóhelyet keres, miközben napjainkban már számos lehetőség áll az egyszerű, hatékony és árban is kedvezőbb parkolásra. Talán többen hőbörögnek és dühöngenek, mint keresnek megoldást (e téren is). Tízből hat magyar autóvezetőt az zavar a legjobban, ha nem talál szabad parkolóhelyet – derült ki a Parkl kutatásából. Az autósok elárulták, hogy melyek a városi parkolás legnagyobb kihívásai, a stressztől egészen a balesetekig. És persze gyorsan hozzátették: hazánk leggyorsabban fejlődő parkolóhelykereső szolgáltatása komplex megoldást nyújt ezekre a problémákra. Túl drága a parkolás, az a baj!
A kutatás eredményei szerint a budapesti autósok negyede átlagosan heti 5-10 perc alatt lerendezi a parkolást, ötödüknek azonban fél óránál is több idejük megy el a parkolásra (heti szinten). Az is kiderült, hogy az autóvezetők csaknem 80 százaléka távolság alapján választ parkolóhelyet, de számít a hely mérete, a parkoló elhelyezkedése, és az ár is:

a válaszadók többsége nem elégedett a fővárosi parkolás árával, 50 százalékuk pedig kifejezetten elégedetlennek vallotta magát.

Túl stresszes a városi autóvezetés, az is baj!
A magyar autóvezetők negyede nem érzi biztonságban az autóját, ami nem véletlen: a nők több mint 20 százalékát, a férfiaknak pedig közel 17 százalékát érte már baleset parkolóhely keresése közben, sőt, csaknem tizedükkel ez már többször is előfordult. Emellett nem elhanyagolható a parkolás okozta stressz mértéke sem: tízből több mint hét válaszadó számára okoz stresszt, ha nem talál megfelelő parkolóhelyet, közülük pedig ketten ezt a helyzetet a lehető legstresszesebbnek ítélik meg. A kutatásból kiderült, hogy a magyar autósokat leginkább az zavarja, hogy nehéz parkolóhelyet találni, azonban a forgalmi dugók, a többi autós közlekedési stílusa, valamint a kerékpárosok és a gyalogosok is feszültséghez vezetnek.
Hirdetés
Megoldás is van ám, ami a legkevésbé sem baj!
A korábban már bemutatott, teljes mértékben hazai fejlesztésű Parkl applikáció megoldást nyújthat a városi autósok leggyakoribb problémáira: az ingyenesen letölthető alkalmazást már számos fedett parkolóban és szabadtéri parkolóhelyen használhatjuk, többek között irodaházakban, mélygarázsokban és minden közterületi fizetős zónában. Az applikáció térképén csak azokat a helyszíneket látjuk, ahol biztosan van szabad parkolóhely, a kedvező parkolási díjak és a papír-, illetve készpénzmentes rendszer pedig számos előnyt biztosít azoknak, akik gyakran parkolnak Budapest belső kerületeiben. “A kutatással szerettük volna bebizonyítani, hogy minden városi autóvezető ugyanazokkal a problémákkal küzd, ezekre azonban létezik megoldás: a Parkl applikációval könnyedén megtervezhetjük a parkolást, az alkalmazás okos rendszerével pedig még a bejutás is egyszerű és átlátható” – foglalta össze Somogyi Zsolt, a Parkl ügyvezetője. “Ha a parkoláshoz az applikációt vesszük igénybe, a számlázás előzetes zárolás nélkül perc alapon történik, így a végösszeg is kedvezőbb lehet, arról nem is beszélve, hogy a forgalomban töltött percek csökkenésével a környezetünkért is teszünk” – tette hozzá Zsolt. Én pedig elárulok még egy titkot, ha találunk egy megfelelő méretű, szabad parkolóhelyet a célunktól néhány száz méternyire, nyugodtan álljunk meg, tegyük le ott az autót, ez pedig kombinálható még azzal is, hogy például még egy olcsóbb zónában tesszük le autónkat. A tervezés mindenképp fontos, s ebben valóban tud segíteni a Parkl, számos esetben olcsóbban kínál parkolóhelyet zárt helyen, mintha az utcán tennénk le autónkat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?