Szlovéniában megszűnt az árstop, vajon nálunk meddig marad?

A szomszédban már piaci áron tankolnak: mutatjuk, miért és hogy mi magyarok mire számíthatunk!

A szabályozás jelentős hiányt okoz az államnak, így az autópályákon teljesen felszabadítják az üzemanyagárakat Szlovéniában. Hamarosan nálunk is döntés születik, a magyar ársapka sorsa még nem dőlt el.

Robert Golob szlovén kormányfő a szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy június 21-én szűnik meg az üzemanyagár-stop Szlovéniában. Bár az autópályákon tényleg teljesen szabaddá válik az árazás, azon kívül továbbra is rögzítik az árakat. A kormányfő az olaj árának drasztikus emelkedésével indokolta a döntést.

Elmondta: a töltőállomásokra rákényszerített kiskereskedelmi árak végül mégis a kormányra és az adófizetőkre róttak extra terheket.

Állítása szerint több millió euró kárt kell most megtérítenie az államnak, így a rendszert "teljességgel fenntarthatatlannak" nevezte. Ehelyett a továbbiakban olyan egyensúlyt próbálnak teremteni, amelyben "mindenki, az állam, a kiskereskedők és a fogyasztók is viselik a terhek egy részét." Hozzá kell viszont tenni, hogy a szlovén ársapkát nem Golob, hanem elődje, Janez Jansa vezette be a mandátuma lejárta előtt. A kiskereskedelmi és nagykereskedelmi árakat egyaránt korlátozó rendelet augusztus közepéig lett volna érvényben. Matjaz Han gazdasági miniszter hozzátette, hogy a kormánynak gyorsan kellett cselekednie, mert a jelenlegi szabályozás jelentős hiányt okoz az államnak. Itthon sem tartható a végtelenségig az árak korlátozása, ráadásul a magyar kormány azt ígérte, hogy június közepéig döntenek az árstopok fenntartásáról vagy megszüntetéséről. Ha az ezzel kapcsolatos döntés valóban megszületett, akkor a következő Kormányinfók egyikén minden bizonnyal be is jelentik majd, hogy mi lesz a magyarországi hatósági üzemanyagárak sorsa. Frissítés: az árstopot meghosszabbították, a részleteket ide kattintva olvashatod!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?