Szmogriadókor taxi sem lesz? Mutatjuk a problémát!

A fővárosban üzemelő taxik fele nem közlekedhetne szmogriadóban

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén, ha a vonatkozó rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezte a fővárosi rendelet taxisokat érintő tervezett módosításának felülvizsgálatát. A városvezetés szmogriadó esetén ugyanis már az Euro 5 környezetvédelmi besorolású, tehát 2011 és 2015 közt gyártott dízel autókat is belevette a korlátozás alá eső járművek közé. A kamara szerint a tervezet ebben a formájában környezeti terhelésükhöz képest aránytalan mértékben sújtaná a taxisokat, ezzel kapcsolatos aggályaikat Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek és a fővárosi önkormányzatnak is eljuttatták. Indoklásuk szerint a BKIK szakembereinek becslése szerint szmogriadó esetén mintegy 2000-2500 taxit, azaz a teljes engedéllyel rendelkező fővárosi taxiállomány nagyjából felét zárnák ki a közlekedésből, éppen akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk.
Hirdetés
Hangsúlyozták továbbá, hogy a korlátozásokkal érintett 2000-2500 jármű emissziója még az ilyenkor várhatóan megnövekedő forgalmukkal számolva sem befolyásolná jelentős mértékben a fővárosi szmoghelyzetet. Fontos megjegyezni viszont azt is, hogy a taxikra vonatkozó, amúgy is szigorú szabályzásnak köszönhetően ezek bőven nem a legkörnyezetszennyezőbb budapesti járművek, mivel fővárosi droszthasználati hozzájárulást csak Euro 5 és Euro 6 besorolású autók kaphatnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?