Szurkoljunk Kiss Pál Tamásnak a GP3-ban!

Mitől olyan nagy szám a GP3?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Formula–1 alatti második lépcső a GP3, ahol az idén magyar versenyzőért is szurkolhatunk, megmutatjuk, hogyan.

Remélhetőleg már minden magyar kívülről fújja, hogy Kiss Pál Tamás, a Brit Formula Renault-bajnokság tavalyi harmadik helyezettje az idén a GP3-ban versenyez, ami azt jelenti, hogy több Formula–1-es futam hétvégéjén szurkolhatunk honfitársunkért.
A GP3-at tavaly hozták létre a sikeres GP2-es széria után. Utóbbi a Formula–1 alatti utolsó lépcsőt jelenti, és a bajnok szinte biztosra veheti az F1-es szerződést. A GP2-be pedig a legjobb út a GP3-on keresztül vezet. Mindkét sorozat nagy előnye, hogy a Formula–1-es versenyek betétfutamaként rendezik őket, így a verseny az F1-es csapatok és a média előtt zajlik, vagyis aki itt jól szerepel, arra biztosan felfigyelnek.
A bajnokságot nyolc Formula–1-es futam helyszínén rendezik, minden egyes hétvégén két versenyt tartanak. Külön öröm a számunkra, hogy a július 31-ei Magyar Nagydíjon is szurkolhatunk Kiss Pál Tamásnak, de már előtte, június 1-2-án a Hungaroringre látogat a mezőny egy hivatalos tesz erejéig.
A GP3 egyik lényege a költség alacsonyan tartása, ezért mind a harminc versenyző teljesen egyforma technikával áll rajthoz. A versenyautók karosszériája az olasz Dallara-műhelyben készült, míg a négyhengeres, kétliteres turbómotorokat a Renault Sport fejlesztette. A 280 lóerős egységek felújítás nélkül bírnak ki tesztekkel együtt egy teljes szezont. Bár a gyakorlás minden versenyzés alapja, a szezon előtti és a szezon alatti hivatalos teszteken kívül nem használhatók az autók, nehogy egy nagyobb költségvetéssel rendelkező versenyző előnybe kerülhessen a több tesztlehetőségével.
A versenyhétvégék két harmincperces szabadedzésből és egy szintén félórás időmérő edzésből állnak. Nincs Q1, Q2, mint a Formula–1-ben, csak az elért leggyorsabb kör számít. Ezt követően két versenyt rendeznek, úgy, hogy az első futam első nyolc helyezettjét fordított sorrendben rajtoltatják a második versenyen.
A GP3 pontozása is eltér a Formula–1-től. Az első versenyen a régi F1-es szisztéma szerint 10-8-6-5-4-3-2-1 pontot kap az első nyolc helyezett, míg a második futamban csak a legjobb hatot értékelik 6-5-4-3-2-1 ponttal. Ezen felül két pont jár a pole pozícióért, illetve egy-egy mindkét versenyen a leggyorsabb körért (de csak akkor, ha az első tízben végzett versenyző futja a leggyorsabb kört és a versenyt a rajtrácsról, nem a bokszutcából rajtolva kezdte).
Bár a GP3 két lépcsővel van a Formula–1 alatt, ide már csak olyan versenyzők kerülnek be, akik előtte valamilyen szériában bizonyítottak. Szinte a teljes, 30 fős mezőnyre elmondható, hogy olyan bajnokságokban, mint például a Formula Renault az első öt helyen, de inkább dobogón végeztek. Mivel a mezőny ennyire sűrű, nem csak a versenyek válnak izgalmassá, de nagyon jó fejlődési lehetőséget is kínálnak a pilóták számára.
Kiss Pál Tamás ugyan elég későn csatlakozott a GP3-hoz, de így is örömteli a hír, hogy sikerült összeállítaniuk az idei büdzsét és hogy egy igen jónak mondható csapathoz, a Tech 1-hoz szerződhetett.
Tomi az utolsó teszteken simán az első tízben autózott, így reménykedhetünk benne, hogy már első szezonjában a biztos pontszerzők között lesz. Jövőre pedig saját csapatvezetője, Simon Abadie is a bajnoki esélyesek közé várja Kiss Pál Tamást.
A GP3 2011-es versenynaptára
  1. május 7-8. Isztanbul
  2. május 21-22. Barcelona
  3. június 1-2. Hungaroring, teszt
  4. június 16-17. Valencia, teszt
  5. június 25-26. Valencia
  6. július 9-10. Silverstone
  7. július 23-24. Nürburgring
  8. július 30-31. Hungaroring
  9. augusztus 27-28. Spa-Francorchamps
  10. szeptember 10-11. Monza

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?