Tényleg teljesíti az 1000 kilométeres hatótávot a Mercedes EQXX

Közúton is letesztelték a jövőbe mutató Mercedest, 1008 kilométert bírt egyetlen töltéssel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Két országon is átívelő túrán bizonyított a Mercedes Vision EQXX, a minimális légellenállásra kihegyezett négyajtós tanulmányautó egy töltéssel egészen pontosan 1008 kilométert tett meg.

A fogyasztási adatokat lefelé, a hatótávot felfelé szokás torzítani, ami bizonyos körülmények között tényleg lehet valós adat, csak közúton olyan sosem adódik. Ezért az ilyen ígéreteket illik nem teljesen komolyan venni, ám most egy üdítő kivételt mutatott a Mercedes. A Vision EQXX állta a szavát, a szokatlan elektromos hatótávot a közúton is hozta.
Hirdetés
Hogy a Vision EQXX tudása ne csak egy üres ígéret legyen, egy két országon átívelő út során bizonyíthatott. Az indulás helyként a németországi Sindelfigent jelölték meg, a csurig töltött akkukkal egészen a francia tengerpartig (Cassis) kellett kihúznia, mondhatni, a gyár. Az 1008 kilométeres távot sikerrel teljesítette az autó, még 13% töltés maradt az akkumulátorban, amivel még további 130 kilométert lehetett volna megtenni. Az EQXX-et a maximális hatótáv jegyében tervezték, ami a jövő elektromos Mercedeseiben is megjelenhet. A németek nem bődületesen nagy akkumulátor beépítésével tolták ki a hatótávot, hanem az az okos és átgondolt tervezés eredménye. A minél kisebb légellenállás elérését aktív aerodinamikai elemek segítik, a tetőre napelemek kerültek, de még a szelet is szenzorok érzékelik.

A légellenállás kiemelt szerepet kapott, az együtthatót sikerült rekordalacsony 0,17-re csökkenteni,

ám a gyár szerint ez lehetett volna 0,15 is, de akkor az esztétikából kellett volna lejjebb adni. A fenntarthatóság és a tömeg minimalizálása is fontos szerepet játszott, a Vision EQXX teljesen vegán, emellett rengeteg hulladékból készült elemet is rejt az utastér, még gombát is felhasználtak a gyártás során.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?