Térkép a budapesti autólopásokról – hol kell félni leginkább?

Honnan lopják leginkább az autókat?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az elmúlt évek alapján Budapesten évente minden 750. autónak lába kél. A lopások mértékének területi megoszlásából kiolvasható, hogy hol kell leginkább félni.

Miután Otthontérkép elnevezéssel korábban a lakásbetörések arányát, ezúttal az autólopásokét vetítette térképre az FHB. A térkép a Belügyminisztérium 2007-2011 évre közölt, „jármű önkényes elvétele” tényállással rögzített adatai alapján készült. Míg korábban mi csupán a lopások számát megadó adatokat közöltünk, a mostani jóval valósabb képet mutat a lopásokról, ugyanis a gépjárműeltűnések számát a gépkocsiállományhoz viszonyítja a térkép, ezáltal a lopási listát nem a jobb módú, több autóval rendelkező kerületek vezetik.
Az utóbbi öt év adatai szerint Budapesten évente átlagosan 776 autót loptak el, azaz évente minden 750. autónak kélt lába.
Hirdetés

Budapesten az utóbbi öt évből, az autólopásokat tekintve, 2010 volt a legrosszabb év: összesen 896 autó ellopását jelentették be. Szintén 2010-ben tűnt el a legtöbb autó egyetlen kerületből: a XIII. kerületből ekkor 142 személygépkocsit tulajdonítottak el.
A személygépkocsik eltűnését a gépkocsiállományhoz viszonyítva kimutatható, hogy a közelmúltban mekkora volt az autólopás esélye az egyes kerületekben. Az Otthontérkép legújabb kiegészítése megerősíti, hogy azok a kerületek a legveszélyesebbek, ahol viszonylag kicsi az éjszakai forgalom, és sok a közterületen parkoló autó (XXIII., XX., XIX. kerület). A szintén kertvárosias, de magasabb jövedelmű lakosok által lakott budai és zuglói részeken a tulajdonosok inkább megengedhetik, hogy zárt parkolóhelyet biztosítsanak nagyobb értékű autóiknak.
Az adatok területi megoszlását évek szerint is áttekintve kiderül, az utóbbi öt év alatt a VIII. kerületben sikerült a legnagyobb mértékben leszorítani az autólopások számát, ám a térképre pillantva látható, még mindig nem ez a legbiztonságosabb kerület autólopás szempontjából. Ez utóbbi azon városrészekre igaz, ahol az autósok zöme kertben parkol, például a pesti XVI., XVII., vagy a budai XXII. kerületben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?