Több mint 2000 km egy tankkal: Ford Mondeo EcoNetic

Ford Mondeo EcoNetic: 3,2 l/100 km fogyasztással

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már a Ford Mondeo is kapható a híresen keveset fogyasztó 1,6 literes turbódízellel, két vállalkozó kedvű norvég ki is próbálta mennyit tudnak egy tankkal menni: 2161 km-t.

Sokan nem is gondolnák, hogy egyáltalán kapható 1,6 literes turbódízellel a középkategóriában is méretesnek számító Ford Mondeo. Pedig a legfrissebb erőforrás ez, a már temérdek modellből ismert, 115 lóerős öngyújtós a Mondeo-palettán. Nem tűnik rossz választásnak, hiszen még a 4,83 méter hosszú, 554 literes csomagterű kombi, azaz Turnier változatban is 4,2 l/100 km vegyes fogyasztási értéket és teljesen jó menetdinamikát, 12,0 másodperces 100 km/órára gyorsítást és 190 km/órás végsebességet ígér. A gyári adatok a 70 literes üzemanyagtartállyal már eleve 1666 kilométeres hatótávot jelentenek, de a Mondeo EcoNetic képességeit egy fogyasztási teszttel kipuhatoló norvég páros 2161,5 kilométert is meg tudott tenni egyetlen tanknyi gázolajjal, 3,2 l/100 km átlagfogyasztásukkal a gyári vegyes értéket mintegy negyedével múlták alul.
Knut Withil és Henrik Borchgervink a Ford gyári támogatásával az oroszországi Murmansk kikötőjéből indult, s a svédországi Uddevalláig jutott. Mivel mintegy 40 órát vezettek megállás nélkül, átlagsebességük 54 km/óra volt, vélhetően szinte végig alapjárat közeli fordulatszámmal, a hosszú áttételezésű váltó hatodik fokozatában gurultak, s így érték el a bármely autó esetében tiszteletre méltó, de a Mondeo kombi esetében különösen annak számító 3,2 litere fogyasztást. Nem kizárt azonban, hogy újabb kísérlet és újabb fogyasztási rekord következik hamarosan, ugyanis a táv lefutása után Henrik Borchgervink megjegyezte: "Mivel a táv első 1000 kilométert kifejezetten rossz és nedves úton tettük meg Oroszországban, a fogyasztás ideális körülmények között még jobb is lehetne". Várjuk az újabb rekordértéket!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?