Tudod, hol az akkumulátor autódban? A tűzoltók tudni fogják!

Hála a Bosch-nak, mostantól gyorsabban áramtalanítanak a tűzoltók

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szervizszoftvert és ahhoz oktatást is nyújt a Katasztrófavédelem számára a Bosch, hogy baleset esetén azonnal áramtalaníthassanak.


Évente mintegy hatezer közúti balesethez riasztják a tűzoltókat. A mentés első lépése az autók áramtalanítása. Ez viszont egyre nehezebb feladat, hiszen már rég nem csupán a gépháztető alatt, hanem akár a csomagtérben, hibrideknél és villanyautóknál pedig egyéb központi helyeken is lehet az akkumulátor, amelyből ráadásul (és nem csupán az elektromos hajtásúaknál) több is lehet a fedélzeten. Ezért nagyon fontos, hogy a tűzoltók már a riasztáskor is megkapják azt, hogy milyen típusú autóhoz vonulnak, fel tudjanak készülni az áramtalanítás mikéntjére.
Hirdetés

Hogy a felkészülés minél gyorsabb és egyszerűbb legyen, a Bosch olyan (folyamatosan frissülő, az új modellek adatait legfeljebb 6 hónappal megjelenésük után már tartalmazó) szoftvert adott át az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, ami az útjainkon futó személy- és teherautók 95%-áról rendelkezik információval. Az akkumulátor(ok) elhelyezkedésén túl az összes többi biztonsági információt (légzsákok és azok vezérlői, pirotechnikai elemek elhelyezkedését) is tartalmazó program kezelését a Bosch az elmúlt hónapokban országosan 600 tűzoltónak oktatta.
Az autóipari információk tűzoltók számára átadása természetesen nem új keletű, hibridek és villanyautók kapcsán a gyártók eddig is nyújtottak információt és akár oktatást is, ám a Bosch szervizszoftvere komplexitása, a szinte a teljes autóparkra elérhető információcsomagja miatt különlegesnek számít.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 04:05
    Permalink

    Megint feltaláltunk és megéljeneztünk valamit, ami már régóta létezett valamilyen formában Tőlünk nem keletebbre…
    Innen: http://www.rettungskarten.eu/index.php/rettungskarte/rettungskarte-herunterladen le lehet tölteni sok-sok márka sok-sok autójához (némelyiknél akár magyar nyelvű felületről is, pl. Ford) modellspecifikus “Adatlapot” amin NEM CSAK az akku elhelyezkedése, hanem az ajtómerevítések, a tank és más a mentsében részt vevők számára hasznos infó rajta van – Németországban ezt használják a műszaki mnetők/tűzoltók és mindenki hordhatja a sajátját magával az autójában is…

Vélemény, hozzászólás?