Új balesetvédelmi eszközt vettek, máris nagy bajt előzött meg

A Magyar Közút videón mutatja be, miért is jó az ütközési energianyelő berendezés

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Néhány nap kellett ahhoz, hogy a Magyar Közút balesetvédelmi eszközeinek frissen bővített száma máris csökkenjen. A baleset figyelemmel megelőzhető lett volna, de legalább személyi sérülés nem történt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai az egyik legveszélyesebb munkakörnyezetben dolgoznak nap mint nap. A vállalat meg is próbál tenni minden tőle telhetőt, hogy megóvja több mint négyezer alkalmazottját a balesetektől, sajnos azonban legtöbbször a gépjármű-vezetőkön múlik, épségben hazaérnek-e a munkából. Mivel számtalan eset bebizonyította már, hogy az utat használókra való hagyatkozás nem biztonságos, a Magyar Közút különböző eszközökkel próbálja minimalizálni az incidenseket, legújabb szerzeményük a múlt kedden szolgálatba állított kilenc új ütközéscsillapító forgalomtechnikai utánfutó. Néhány napra volt szükség, hogy ki is derüljön, milyen hasznos is ez a szerkezet.
Hirdetés
Az M0-s autóút dunakeszi mérnökségének szakaszán, a Megyeri híd felé vezető oldalon lokális burkolatjavítási munkákat végeztek a szakemberek, ehhez kapcsolódóan az előírásoknak megfelelően számos előjelzést alkalmaztak, hogy felhívják a közlekedők figyelmét. Az alábbi videón látható furgon sofőrje ezeket szemmel láthatóan figyelmen kívül hagyta, a belső sávban haladva már az utolsó utáni pillanatban vette észre az előtte munkálatokat végző teherautót, megállni már nem tudott, a külső sávba pedig nem tudott teljesen áttérni, így nekiütközött az energiaelnyelő sarkának. Csak a szerencsén múlt, hogy ezután nem sodródott le az útról, illetve hogy nem sodort magával senki mást sem. Személyi sérülés nem történt.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Újabb videó, ahogy egy autó az ütközési energiaelnyelő modulunknak csapódik‼️ Kedden jelentettük be, hogy újabb eszközökkel védjük munkatársainkat, rá pár napra, pénteken már össze is törtek egy használatban lévő energiaelnyelő berendezést. ☹️ Az M0-s autóút Dunakeszi mérnökségének szakaszán, a Megyeri híd felé vezető oldalon lokális burkolatjavítási munkákat végeztünk, ehhez kapcsolódóan az előírásoknak megfelelően számos előjelzést alkalmaztunk, hogy felhívjuk a közlekedők figyelmét. ☝🏻 Ugyanakkor a munkavégzést biztosító eszköznek egy furgon ütközött, miután nagyobb sebességgel haladt a belső sávon és már nem tudott kisorolni a külső sávba. Külön szerencse, hogy miután a leállósávra hajtott, nem ütközött a pályára felhajtó járműveknek. Személyi sérülés nem történt, az ütközési energiaelnyelő berendezés így ellátta funkcióját, viszont a becsapódás miatt használhatatlanná vált, és a furgonban is számottevő kár keletkezett. Az ilyen esetek miatt kérjük a közlekedőket, hogy minden esetben vegyék komolyan a munkavégzésre utaló előjelzéseket, sebességkorlátozásokat, figyeljünk egymásra, hiszen biztonságunk egymás kezében van! 👷🏻‍♂️👷🏻‍♀️🙏🏻 . . . #magyarkozut #kozut #kozutkezelo #dunakeszi #m0 #autout #utkozesienergiaelnyelo #biztonsagunkegymaskezebenvan #figyeljakozutasokra #tma #truckmountedattenuator

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés,


A videón látható ütközéscsillapító már régebb óta a Magyar Közút használatában áll, azaz nem a kilenc új eszköz egyike ment most tönkre, ám ez semmit sem változtat a balesetvédelmi eszközök és a forgalmi szabályok betartásának fontosságán. Az ütközés hatására az energiaelnyelő megsérült (rendeltetésének megfelelően), így ebben a formában már használhatatlan, de megelőzött egy lehetséges nagyobb balesetet. A vétkes sofőr teherautójának bal eleje szintén összetört, de csak kisebb mértékben. A videó újabb emlékeztető a közúti közlekedés veszélyességére, bár erre a Magyar Közút már 2018 óta próbálja felhívni a figyelmet a "Biztonságunk az Ön kezében van!" kampánnyal. Sajnos több haláleset is történt az utóbbi időben a vállalatnál, ráadásul legutoljára szintén a dunakeszi mérnökség területén - az energialenyelők pedig tavaly 13 alkalommal előztek meg súlyosabb kimenetelű balesetet. Vigyázzunk a közutasokra és a forgalom többi résztvevőjére, nem utolsó sorban pedig magunkra is!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?