Új Focus és elektromos Nissan ütközése

Kitűnő eredmények a EuroNCAP legfrissebb tesztjén

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hat vadonatúj modell biztonsági jellemzőit vizsgálta töréstesztekkel a EuroNCAP, az eredmények meggyőzőek.


Most mind a hat vizsgált modell, azaz a Citroën DS4, a Ford Focus, a Lexus CT200h, a Nissan Leaf, a Peugeot 508 és a Volvo V60 is megkapta a EuroNCAP 5 csillagát, ám jövőre kettejük már nem érdemelne „ötös” osztályzatot. Hiába adnak mind meggyőző utasvédelmet, 60 százalékosnál gyengébb gyalogosvédelem (ilyen a DS4-esé, illetve a Peugeot 508-asé) esetén jövőre nem jár az 5 csillag. A felnőtt (Adult), gyerek (Child), gyalogos (Pedestrian) védelmi jellemzőket, illetve a balesetelkerülő rendszerek (Safety assist) százalékos értékelését a EuroNCAP táblázata mutatja.

A teszt egyik sztárja a Nissan Leaf, mely bebizonyította, hogy elektromos autó is adhat tökéletes biztonságot, hiszen magas feszültségű kábeleiből nem szivárgott el az áram, és az utascella a mai autókétól megszokott biztonságot adta. Kiemelkedően jó (71 százalékos) gyalogosvédelmi jellemzőt ért el az alsó-középkategóriában szokatlan, városi koccanásgátlóval és sávtartó asszisztenssel is felszerelt Ford Focus, a Volvo V60 pedig hibátlan sofőr-támogató rendszereivel hengerelte le a zsűrit.
A EuroNCAP értékelése (nyomtatható pdf-ben)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?