Új gumival erősít idén télre a Michelin

Téli vagy négyévszakos abroncs? Mindkettőre van ajánlata a Michelinnek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A több mint 20 Celsius fokos idővel búcsúzó októberben nehéz, de megkerülhetetlen a téli gumikról való beszélgetés. Nézzük, mit ajánl a Michelin.


A Donald Trump szerint nem létező globális felmelegedés egyre inkább rámutat arra, hogy jó lóra tett a Michelin, amikor bevezette a CrossClimate egészéves abroncsot, amiből ma már ráadásul az újabb, CrossClimate+ készül a legtöbb méretben. Ugyanakkor van új téli gumija is a Michelinnek, az Alpin 6. Nézzük, melyik mire való, kinek ajánlható!
A CrossClimate kapcsán fontos tudni, hogy alapvetően nyári gumiabroncs, olyan nyári gumiabroncs, ami nem csak ajánlott télre is, hanem rendelkezik is a "3 hegycsúcs, hópehely", azaz 3PMSF minősítéssel, azaz a tesztek szerint is téli körülmények között is helytálló abroncs. Fontos tudni, hogy a 2017 januárjától készülő CrossClimate+ már egy módosított verzió, a Michelin általános törekvései szerint (amelyek azt célozzák, hogy abroncsaik minél tartósabbak legyenek, s a teljes élettartamukban az újszerű tapadást nyújtsák) módosítottak keverékén. Vizes aszfalton például romlott a fékezhetősége, ugyanakkor tesztjeink szerint is kevésbé kopik. A Michelin továbbá még a következőket mondja róla: havas felületen a prémium négyévszakos abroncsokhoz hasonló tapadást ad, ráadásul úgy, hogy a már életciklusa végén járó (kopott) példány is az 50%-os versenytársak teljesítményét hozza. Száraz útfelületen, nyárias körülmények között a nyári abroncsokéval egyező teljesítményt hoz - ezt többször bizonyította számunkra is. Nyilván azoknak való, akik keveset, zömében városi forgalomban, télen is takarított utakon autóznak. Már amennyire van/lesz itt tél. A jelenlegi őszben például biztosan jobb választás a négyévszakos CrossClimate, mint bármelyik téli gumi, s jó hír, hogy van SUV és haszonjármű (Agilis) CrossClimate abroncs is, így a fuvarozók számára is adott a lehetőség, hogy olyan abroncsot tegyenek autójukra, amit egyrészt nem kell félévente átszereltetni, másrészt nem is probléma vele az október végi kora nyári idő vagy az áprilisi zimankó.
Hirdetés

A téli sportok szerelmeseinek...
Bár a CrossClimate is téli guminak számít, így például Ausztriába is bármikor behajthatunk vele, azok számára, akik például szeretnek síelni vagy akár csak a havas hegyekbe kirándulni, s így gyakrabban futhatnak bele hófedte utakba, a Michelin is valódi téli abroncsot ajánl. Idei újdonságuk az Alpin 6, ami új keverékkel és mintázattal ígér egyrészt a versenytársakénál 20%-kal nagyobb élettartamot (nem mellesleg a CrossClimate esetén ez az érték 25%), másrészt kopott állapotban is az újkorihoz mérhető, így a hasonlóan kopott vetélytársaknál egyre jobb jellemzőket. Egyebek mellett olyan trükkökkel, mint az "önzáró, 3D vízcsepp-lamellák". Utóbbi azt jelenti, hogy az egyes lamellák lekopásával új vízelvezető csatornák nyílnak meg és szélesednek ki, így a csatornázottsági arány mindig ugyanolyan marad, a futófelület könnyedén kiveti magából a vizet és a latyakot. És ehhez jön még a futófelület többrétegűsége, az alsóbb rétegek jobb tapadásúak, így hiába csökken a profilmélység, a havas tapadási jellemzők az élettartam során nem változnak. Ez felettébb jól hangzik, ugyanis tudjuk: a téli abroncsokra jellemző az átlagosnál gyorsabb öregedés.
A Michelin amúgy pont utóbbi, az abroncsok gyakori csereérettsége ellen küzd, célja, hogy gumijai a törvényileg előírt 1,6 mm-es profilmélységig újkori jellemzőikhez hasonlót nyújtsanak. Ennek megfelelően az Alpin 6 nem rendelkezik 4 mm-es, ún. téli kopásjelzővel, hiszen a gyáriak szerint egészen 1,6 mm profilmélységig megbízható teljesítményt nyújt. Újfajta kopásjelzője a kopás százalékarányát jelzi, az értéket könnyen leolvashatjuk az abroncsról: 75%, 50% és 25% kopást jelez. Miként azt a Michelin mondja, ha Európában minden abroncsot valóban csak a kopásjelzőig kopott futóval (1,6 mm-es profilmélységgel) cserélnének le, és nem az egyes abroncsgyártók által szorgalmazott 3 mm-es profilkopásnál, akkor elkerülhető lenne közel 128 millió abroncs idő előtti cseréje. Utóbbi azon felül, hogy 6,9 milliárd eurós költségmegtakarítással járna a tulajdonosok számára, még közel 6,6 millió tonna CO2 kibocsátástól kímélné meg légkörünket. Ez mindenképp üdvözlendő, az Alpin 6 tudását pedig hamarosan megnézzük saját tesztünkkel, amihez persze szükségünk lenne a fagypont körüli hőmérsékletre, így egyelőre kis türelmet kérünk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2018.10.29. at 11:13
  Permalink

  És mi a helyzet a 4mm profilmélységgel téli gumi esetén, ahol kötelező a csere? 4 évszakossal nyugodtan le lehet menni büntetés nélkül 1.6mm-re vagy bele lehet vágni egy téli szezonba 4mm alá futott árkokkal? Nem az a kérdés, hogy érdemes, hanem hogy szabályos.

  • 2018.10.30. at 21:49
   Permalink

   ezt honnan az istenből szptad ki? :D:D:D:D miért kellene 4 milis gumit cserélni? akkor 4 millinél lenne a mélységjelző…nem gondolod einstein? 😀 😀 😀 pazaroljunk még jobban, dobjuk ki a 6 millis gumit is, újonnan meg megkapod 7 millivel óriási lenne, nem?
   másrészről, nem a gumi öl még mindig, ahogy a sebesség sem, csak a hülye sofőr. én a kopásjelzőt 2 millire raknám egyébként, illetve keménységet sem ártana nézni, mert a betonkemény 5 milis gumi rosszabb mint egy puha 3 milis.

   • 2018.10.31. at 15:47
    Permalink

    Elhiszem, hogy a nemecsek ernő helyesírási szakkörben a szopkodás miatt lettél, ami, de 5 “milis” gumi nem attól lesz öregkorára cserére érett, mert betonkemény lesz (az akár 0 évesen is lehet, csak fel kell fújni rendesen), hanem mert anyagában rideg lesz.

    Ha már oltani próbálsz, legalább okosan tedd.

    ui: ezekszerint neked sincs sok esélyed az utakon velem együtt, másik einstein 😉

  • 2018.10.30. at 23:04
   Permalink

   Ausztriában 4 mm alatt nyári guminak számít a téli gumi. Téli gumi kötelezettség nincs, összefüggő hóban hólánc + nyári gumi megengedett, de ha foltokban havas, latyakos az út, vagy az út szélén hó van, nyári gumival nem megengedett közlekedni, hólánccal sem.

   • 2018.10.31. at 16:19
    Permalink

    Van téligumi kötelezetsség csak nem “magyarosan”, hagynak neked teret hogy meged ítéld meg.
    Ez azért is hasznos mert a téligumi a legtöbb időjárási helyzetben rosszabb (nem is kicsit), viszont amikor leesik a hó, akkor sokkal jobb.

 • 2018.10.30. at 09:55
  Permalink

  A Michelin CC gumija nekem óriási csalódás volt. Nagy reményekkel vettem meg de nem vált be.
  Télen egy téli gumi sokkal jobban tapad, (nem havas útról beszélek, mert ott meg főleg, nem is lehet összehasonlítani) átmeneti időszakban sem jobb mint a téli vagy nyári, nyáron meg nagy melegben vagy esőben meg jobb a nyári. Nincs kérdés… Kb 40.000km- mentem vele, ja, és kopik rendesen.

  • 2018.10.30. at 14:42
   Permalink

   Teszteket is olvasni kellett volna, nem csak a marketing anyagot. Mindig mindenhol le volt írva, hogy kompromisszumos megoldás még egy modern négyévszakos gumi is, átlag nyári/téli szintjét hozza csak maximum.

   Én tudtam mivel jár egy CC+, tökéletesen meg vagyok vele elégedve: tavaly szeptember óta 28ekm CC+, előtte fél év alatt 12ekm a sima CC-vel. Nagy hóban nem mentem még vele, de biztonság kedvéért vettem pluszban hóláncot.

   Vector4Seasong gen2-t érdemes megnézni, tesztek alapján kicsivel jobban teljesít, mint a CC+, de az sem bír ki többet 40-45ekm-nél, ellenben egy CC+ 55-60ekm után lesz csereérett.

   Egy hónapos, de bőven aktuális: https://www.youtube.com/watch?v=pe-gkTCOs7E

   • 2018.10.30. at 18:18
    Permalink

    Nem érdekel a marketing anyag, és a teszteket is fenntartással kezelem. Mivel éves szinten átlag 45-50 ezret megyek huszonéve, van tapasztalatom és összehasonlítási alapom bőven. Ezért veszek kizárólag prémium gumit, kerül amibe kerül. Az említett gumit kipróbáltam, (mert úgy gondoltam egy próbát megér) nekem nem jött be, neked igen. Nem kell, hogy egyezzen a véleményünk. 🙂

    • 2018.10.31. at 09:02
     Permalink

     20.000 felett már tuti megéri a két szett. 3 éves a gombócaurtúr, most dobtuk ki a nyárit 100.000km-nél. A télivel szerintem max 15000 km-t mentünk.

    • 2018.10.31. at 15:28
     Permalink

     Persze hogy nem kell, nem is akarlak meggyőzni semmiről sem, nem fizet érte a Michelin 😉 De ha ennyit mész és évek óta, akkor csak a két szett a megoldás, semmi más kompromisszum nem lehetséges.

     Mennyire kopott le amúgy 40e alatt? Én minden tízezer után felcseréltetem centríroztatom, lassan jön a harmadik és 6 mm körül járok.

     • 2018.10.31. at 18:48
      Permalink

      Ugyan nem mértem de mondjuk, hogy látványos volt a kopás. Szerintem az eredeti bordamélységnek közel a fele elkopott, ami gyakorlatilag annyit tesz, 20-25%-os a gumi. (mivel nem várom meg míg a mintázat eltűnik 🙂 ) Agglomerációban lakom, így a megtett km-ek nagy része országút/autópálya a sebességhatárokat lényegében betartom, nincs extrém használat.

 • 2018.11.01. at 19:00
  Permalink

  Nekünk egyik autón Michelin Crossclimate van 3 éve. Igaz, hogy csak évente 10 ezret megyünk vele, de pont erre való. Feleségem jár vele dolgozni, boltba, gyerekeket viszi suliba, kb. napi 20 km és néha egy-egy hosszabb út. Egy számjegyű főúton jár vele jellemzően, meg városon belül. Így hóban (ha esetleg lenne) szinte soha. Én nagyon elégedett vagyok a CC-vel. A legnagyobb öröm, hogy 3 éve felkerültek és azóta semmi gond. Nem kell plusz 4 gumi, plusz 4 felni. Nem kell a gumishoz futkosni évente kétszer. Nem kell várni rá, igazodni az időponthoz. Őszintén szólva ezt untam meg legjobban. Apám pl. idén tavasszal akarta cseréltetni a téli nyárira. Április első napjaiban ment és a gumis mondta, hogy rendben lesz május 2.-án. Apám először azt hitte viccel…. de komolyan mondta.

 • 2018.11.02. at 09:11
  Permalink

  Mikor lesz összehasonlító teszt a Bridgestone Weather Control A005 ” ami szintén egy olyan nyári abroncs amit télen is lehet használni ” és Michelin CrossClimate+ között?

  Szerintem csak idő kérdése hogy a többi gumigyártó mikor hoz egy hasonló terméket a piacra

  Youtubon van egy videó amit agyáriak készítettek de az nem független ezért erősen kérdésesek a mérési eredmények . Ha valakit érdekel a videó így keressen rá a youtubon : Bridgestone Weather Control A005 vs. Michelin CrossClimate+

   • 2018.11.06. at 20:17
    Permalink

    Az ADAC nak akkor sem hiszek ha tanukkal igazolják az eredményeket 😀 😀 Ne viccelj botrány volt belőle pár éve , hogy amelyik gyártó fizettet nekik az nyerte a teszteket … Ide meg belinkeled , hogy nem ajánlott 😀 Mihez képest nem ajánlott pl egy Teszkós téli gumihoz képest vagy egy full full prémium téli gumihoz képest ? ? Vagy egy nyári gumihoz képest esetleg egy négy évszakoshoz ? Minden terméket aszerint kell nézni amire a gyártó ajánlja ezek a termékek olyan nyári gumik amikkel kompromisszumokkal télen is lehet közlekedni … nyilván aki síelni megy az nem a téliesített nyári gumit teszi fel aki meg városba közlekedik az nem fog venni full full téli gumit szöges hólánccal városba …

 • 2018.11.08. at 16:42
  Permalink

  Ha annyit tud csak mint a CC már megéri nekem tekintve hogy átlagosan 2.000 Ft-vel olcsóbb darabonként mint a konkurens CC ugyanabban a méretben . Hangsúlyozom ha ugyanazt vagy többet tud akkor ” megéri ” számomra egyébként marad a CC vétel majd tavasszal tekintve hogy már fent van az utolsó szezonját futó téli gumim …

Vélemény, hozzászólás?