Új rekord a legmegbízhatóbb autók listáján

Mutatjuk a legmegbízhatóbb autók listáját, eredményét

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Új rekord született a J. D. Power megbízhatósági felmérésén: a győztes sosem tapasztalt eredménnyel büszkélkedhet.

Az 1968-ban alapított és mára több országban is tevékenykedő J. D. Power több országban is meghatározó felméréseivel, de leginkább természetesen a számukra hazai amerikai piacon vannak otthon. Az autók körében is meghatározó a 31 éve futó járműmegbízhatósági felmérésük (Vehicle Dependability Study, VDS). Ehhez a hároméves autók tulajdonosait faggatják, azaz idén a 2017-es évjáratú autók gazdáit kérdezték az elmúlt 12 hónapban szerzett tapasztalataikról.
Hirdetés
Az esetleges meghibásodásokat nyolc fő kategóriába sorolták, ezeken belül 177 hibajelenségre kérdeztek rá. Értelemszerűen annál megbízhatóbb egy autó, minél kevesebb pontszámot ér el. Új rekordnak számít, hogy a Lexus ES tulajok 100 autónál mindössze 52 hibáról számoltak be. Hogy a Lexus nagyautójának teljesítménye milyen bravúrnak számít, jól érzékelteti, hogy a J. D. Power 2020-as VDS felmérésén az iparági átlag 134 hibajelenség/100 autó volt, utóbbi egyébként szintén új rekordnak számít a körkép történetében, azaz a J. D. Power felmérése is azt mutatja, amit alapvetően mi is tapasztalunk: az autók általánosan egyre jobbak. Bár a Lexus 2012 és 2019 között nyolc egymást követő évben vezette a J. D. Power megbízhatósági felmérését, idén "csak" a második helyen végzett, igaz, még így is elmondható, hogy legjobb globálisan forgalmazott prémiummárka, míg az ötödik helyen álló Toyota a leginkább megbízható tömeggyártóként végzett, sőt a legtöbb (4) kategóriagyőzelmet elért gyártó. Prémiummárkája, a Lexus szintén rekorder a prémiumgyártók körében az ő két kategóriagyőzelmével, további dobogós helyből a Lexus még hármat, a Toyota négyet tudhat magáénak. Érdekesség, hogy a J. D. Power a teljes piacról kíván áttekintést adni, ehhez pedig az autógyártókon keresztül kér elérhetőséget (és persze meghatalmazást a megkereshetőségre) a vásárlóktól, ezt azonban a Tesla nem adta meg számukra. Nem tudni, hogy ez az elzárkózás milyen mértékben áll összefüggésben azzal a ténnyel, hogy egy fontos fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Reports korábban elmarasztaló véleményt fogalmazott meg a Tesla termékeinek megbízhatóságával és gyártási minőségével kapcsolatban. Talán mindegy is, köztudott, hogy egy autó iránti szeretet messze nem csupán az határozza meg, hogy az mennyire megbízható, ez pedig a Teslák esetén különösen érezhető. Ha viszont valaki a megbízhatóságot keresi, neki segíthet a J.D. Power alábbi, kategóriánkénti listája.
J. D. Power járműmegbízhatósági eredmények, 2020
KategóriaGyőztesMásodik helyezettHarmadik helyezett
KisautókHonda Fit (Jazz)Chevrolet SonicChevrolet Bolt
Prémium kisautókBMW 2BMW i3
Kompakt sportautókMazda MX-5Mini Cooper
Alsó-középkategóriaNissan LeafChevrolet CruzeToyota Corolla
Prémium középkategóriaLexus ESBMW 4Lexus IS
Középkategóriás sportautókFord Mustang
FelsőkategóriaBuick RegalVW PassatToyota Camry
Prémium felsőkategóriaGenesis G80Audi A7Audi A6
NagyautókToyota AvalonBuick LaCrosseChevrolet Impala
Kis szabadidőjárműBuick EncoreKia NiroVW Tiguan
Prémium kis szabadidőjárműMercedes GLAAudi Q3BMW X1
Kompakt szabadidőjárműChevrolet EquinoxGMC TerrainToyota RAV4
Prémium kompakt szabadidőjárműPorsche MacanLexus NXBMW X3
Középkategóriás szabadidőjárműToyota 4RunnerKia SorentoBuick Enclave
Prémium középkategóriás szabadidőjárműLexus GXCadillac XT5, Lexus RX, Mercedes-Benz GLE (holtverseny)
Nagy szabadidőjárműChevrolet TahoeNissan ArmadaChevrolet Suburban
BuszlimuzinToyota SiennaDodge Grand Caravan
Középkategóriás pickupNissan FrontierHonda RidgelineToyota Tacoma
Felsőkategóriás pickupFord F-150, Toyota Tundra (holtverseny)RAM 1500
Nagy teherbírású pickupChevrolet Silverado HDGMC Sierra HDRAM 2500/3500
Forrás: Smarter Media
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2020.03.02. at 06:45
    Permalink

    Örvendetes, hogy már bonyolult és erős luxusautókat is megbízhatóbbra tudjuk gyártani, mint a kicsi egyszerű járműveket és haszonjárműnek szánt igáslovakat.
    Ja, nem, csak a drága autó vásárlók már csak a szégyenérzet miatt sem fogják bevallani a járművük hibáit – hát még ha magas színvonalú ügyfélkiszolgálással el is feledtetik velük a történteket. A biztosítók és flottakezelők megbízhatósági statisztikáit kell nézni, azok nem hazudnak.

Vélemény, hozzászólás?