Újabb üzemanyagár-emelés várható – a forint is ludas!

Még tovább drágulnak az üzemanyagok - leginkább nekünk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A nemzetközi árak és a forint árfolyama miatt sem szakad meg a tavalyi év utolsó hete óta tartó üzemanyagár-emelési hullám.

Míg e héten a dízelesek megúszták az üzemanyagár-emelést, ugyanis csak a benzin lett drágább (literenként 3 forinttal), a következőn "behozhatják" a lemaradást, ugyanis a gázolaj esetén várható jelentősebb áremelkedés. Az okok között ezúttal a nemzetközi árak alakulása és a forint árfolyamának romlása is említhető. Habár a kőolaj ára nemigen változott e héten, s az elemzők középtávon jelentős, mintegy 10 százalékos áresést jósolnak az alapján, hogy kitermelésben emelkedés, fogyasztásban szinten maradás várható, a finomított termékárak jegyzésárai kivétel nélkül emelkedtek. A benzin esetében 0,7, a gázolajnál 0,9 százalékkal mentek feljebb a dollárban mért átlagárak, s ehhez jön még hozzá a forint, a dollárhoz mérten is fél százalékos, az erősödött euróhoz viszonyítva még jelentősebb mértékű gyengülése.
Hirdetés
Hazai fizetőeszközben a benzin 1,2, a gázolaj 1,4 százalékkal lett drágább, így utóbbi esetében várható jelentősebb, akár 5-6 forintos áremelkedés, míg az e héten 3 forinttal drágult benzinnél 2-3 forintos prognosztizálható csupán. Ez alapján a 95-ös literenkénti átlagára szerdától 419-420, a gázolajé 425-426 forintra emelkedhet. Döntés szokás szerint hétfőn, ha ön olcsó kút mellett halad el, s tankjában már lötyög a nafta, ne habozzon tankolni!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?