Újra támad a terrorista-furgon

Jövőbe mutató furgon: Volkswagen eT

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Itt van eT (ejtsd: íti), mely ezúttal nem földönkívülit, hanem elektromos furgon jelent - a Volkswagen előadásában.

A 60 évvel ezelőtt debütált, s első kiadásával ma is "terrorista furgonként" ismert Transporter, születési nevén Typ 2 emlékének is emléket állít, de valójában a jövő városi áruterítőjét vizionálja a Volkswagen eT.
Az (angol kiejtése alapján) "íti" természetesen még nagyon a jövő zenéje, de azt jól mutatja, hogy a Volkswagen fejlesztői miként képzelik el néhány 10 év múlva a postások, kézbesítők, városi kiszállítók munkaeszközét.

Csupán egyetlen ülés van benne, a sofőré, hajtása természetesen elektromos, de a különlegesség nem ez, hanem a vezérlés, az elképzelések szerint ugyanis eT követni tudná az utcán sétáló és a raktérből csomagokat, leveleket kipakoló kézbesítőt, aki akár Kovács néni ajtaja előtt leparkolva és onnan Szabóékhoz továbblépve távirányítással, akár hanggal (talán akár még Kitt-nek szólítva is) hívhatná magához autóját. Az elvi lehetőségek erre már gyakorlatilag adottak, hiszen elektromos hajtással, a már évek óta tömeggyártásban alkalmazott, az elektromos kormányszervón alapuló parkolóasszisztensekkel, illetve szenzoraikkal kellően óvatos lehet eT.
Hirdetés

Egyelőre azonban inkább a másik alternatív vezetési mód tűnhet ésszerűnek, az elektromos hajtás miatt nagyon egyszerű lenne a joystick-vezérlés bevezetése, ami pedig az utasoldali ajtótól, azaz a járda felől fellépve lenne nagyon egyszerűen elérhető. Az eT ezt is beveti, ráadásul ötletes, első részével befele sikló tolóajtóval, melynek teljes elhúzásával raktere oldalról is pakolható.
A Potsdami Dizájn Központban, kifejezetten az postai, illetve kézbesítő autók számára szervezett vásáron bemutatkozó eT tesztelését állítólag hamarosan megkezdi a Volkswagen, ám arról egyelőre nincs hír, hogy gyártásban mikor érkezik. A tömzsi, vonalaival az uP!-ra hasonlító áruszállítót látva azonban feltételezhető, hogy a Volkswagen egy a Caddy-nél kisebb városi áruterítőt, az elektromos verzió előtt, még hagyományos motorral is hozhat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?