Űrtechnikával csökkent fogyasztást a karbonfelni

Carbon Revolution CR9: a világ első egy részből álló karbonfelnije

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az ausztrál Carbon Revolution megépítette a világ első egy darabból álló karbonfelnijét, a könnyű alkatrész nem csak szép, a fogyasztást is csökkenti.


A héten mutatta be az ausztrál Carbon Revolution a világ első egy darabból álló, karbonszálas műanyagból készített felnijét 19x8,5 és 19x12-es méretekben. Ez a méret pontosan a Porsche 911-esre illik, és ez olyan szempontból jó döntés, hogy viszonylag sok van belőle, tulajdonosaiknak feltehetően megvan a pénzük az újdonság megvásárlására, és valószínűleg felkelti érdeklődésüket egy ilyen, az eddig elérhető módszerektől gyökeresen eltérő tuningfogás alkalmazása. A felni ráadásul a leggyakoribb engedélyeztetési eljárásokon is átesett, megfelel a SAE 2530, a német TÜV utángyártott alkatrészekre vonatkozó, és a német OEM AK-LH 08 szabványok előírásainak, és a gyári keréknyomás-ellenőrző rendszerekkel is kompatibilis.
Hirdetés
Az ausztrálok közel egy évtizeden át kutattak és fejlesztettek, mire a NASA által is alkalmazott módszerek segítségével sikerült összehozniuk a kereket. A felni amellett, hogy nagyjából 40-50%-kal könnyebb, mint a gyári könnyűfém kerekek, a tűréspróbákon és teszteken erősebbnek is bizonyult azoknál. Jake Dingle, a Carbon Revolution igazgatója elmondta, hogy a fizikai törvényeknek köszönhetően a kerekek felszerelésével ugrásszerű javulás áll be az autók hatékonyságában. A fogyasztás és a CO2-kibocsátás 2-4%-kal csökken, és ha még aerodinamikusabb dizájnt alkalmaznak és a forma kialakításánál konzultálnak az autógyártóval, akkor az autók hatékonysága akár 5-6%-os vagy annál nagyobb mértékben is növelhető.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy sorozatgyártás esetén hogyan alakulhat a speciális kerekek vételára, de a Carbon Revolution már bejelentette, hogy a következő hónapok folyamán egyéb méretekben is elkezdi a karbonfelnik piaci bevezetését.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?