Üzemanyagcellás, elektromos hajtású és jövőautó a Toyotától

Toyota újdonságok Tokióban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Prius C mellett további modelleket, elsősorban különleges tanulmányokat is kiállít a Toyota Tokióban.


A Prius C-ről, illetve japán nevén Aqua-ról és az FT-86 sportkocsiról már eddig is tudtunk, de most további három tanulmányautót jelentett be a japán óriáscég Tokióra. FCV-R néven mutatkozik be egy nagyjából három év múlva piacra kerülő, üzemanyagcella által hajtott alsóközép-kategóriás tanulmány.
A 2015-ös piacra lépésre tervezett modellt hidrogénnel kell tankolni, melyet a szendvicspadlóba helyezett tartályok tárolnak, s a levegő oxigénjéből, fordított elektrolízissel, azaz a levegő oxigénjének és a tárolt hidrogén vízpárává egyesítésével termel áramot a szintén a "pincébe" tett üzemanyagcella. A padló fölött négy utas és sok-sok csomag utazhat kényelemben. A 4745 mm hosszú, 1790 mm széles, 1510 magas és 2700 mm tengelytávú autónak (tesztüzemben) 700 km-es hatótávot ad a 70 Mpa nyomású tartályban tárolt hidrogénmennyiség. Egy osztállyal lejjebb, a minik között indul az FT-EV III, azaz az IQ kisautó elektromos hajtású változata.
Hirdetés

A teljesen feltöltött lítium-ion akkumulátorok 105 km-es hatótávra elegendő energiát tárolnak a miniautóban, a modell piaci bevezetését pedig már jövő évre tervezik. A 4, illetve 3+1 személyes kisautót különösen városi közlekedésre ajánlja a Toyota.
Legrejtélyesebb megjelenésű a Fun-Vii névre keresztelt koncepció, melyről annyit árultak el, hogy azon jövő hírnöke, melyben az autók, az emberek és az egész társadalom is kapcsolatban áll majd egymással.
A virágos, mobiltelefonos sajtófotó alapján ötletünk sincs arról, hogy ez pontosan mit jelenthet, mindenesetre a Toyota szerint jól illeszkedik az idei szalon “A mobilitás megváltoztatja a világot” program tematikájához.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?