Várjon a tankolással! Csökkenhetnek az üzemanyagárak

Átmeneti remény az üzemanyagárak visszaesésére

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Apadt a nemzetközi tőzsdék pánikhangulata, így estek a nyersanyagárak, köztük az olaj is olcsóbb lett. Mindez akár a hazai kutakon is megmutatkozhat a jövő héttől.

[kepallobal=15232.jpg]Aki teheti, várjon jövő hétig a tankolással, most ugyanis árcsökkenés várható a hazai kutakon is[/kepallobal]
Nem csak e héten, már az előzőn is estek az olajárak, ám mivel akkor még jelentősen gyengült a forint is, e héten a benzin ára változatlan maradt a hazai töltőállomásokon, a gázolajé pedig emelkedett 3 forinttal. A dízel üzemanyag esetén ugyanis nem volt olyan erős a dollárban mért olcsóbbodás, hogy az ellensúlyozni tudta volna az árfolyamváltozást.
E héten azonban az olajárak a korábbinál jelentősebb mértékben apadtak és a forint-dollár árfolyam is változatlanul maradt. Míg a múlt héten a benzin dollárban mért átlagos jegyzésára 2,3, a gázolajé 1,3 százalékkal csökkent, e héten a portfolio.hu információi szerint a benzin jegyzési ára 5,3, a gázolajé 2,4 százalékkal ment lejjebb, a dollár pedig forintban mérve ugyanannyiba kerül, mint egy héttel korábban. Mindezek alapján jósolható, de legalább remélhető, hogy a Mol hétfőn árcsökkentést vezet be. Ha forintosítani kívánjuk a százalékos csökkenéseket, nem a benzinkutaknál láthatóakkal kell kalkulálni, hiszen az ott tapasztalható áraknak a Mol-tól származó információk szerint mindössze 38-42 százaléka a termelői ár.
Magyarán, jövő hét közepétől a benzin esetén a legjobb forgatókönyv szerint is csak 7-8, a gázolajnál 4-5 forintos literenkénti árcsökkenés remélhető. Ha ez meg is valósul, hosszú távú örömre ne számítson senki, november 1-től jön a gázolaj (literenként 13, áfával növelve 16,25 forinttal) megemelt jövedéki adója és jövő év elejétől az áfa-emelés, azaz hiába csökkenhetnek most az üzemanyagárak, hosszú távon kénytelenek leszünk megbarátkozni a 400 forint feletti literárakkal.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 10:09
    Permalink

    Érdekes, mivel én régebben már felfigyeltem arra hogy mikor drága volt az euro, akkor olcsó volt a benzin. Meg fordítva. Ez is csak a MOL kamu dumája az euro.. Volt már 320 forint is egy euro és akkor volt 260 a benzin.

Vélemény, hozzászólás?