Veterán Mercedesek hazai túrája

Célba ért a VI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A világ első automobilja, a Benz-Patentwagen és több, mint 80 lenyűgöző oldtimer Mercedes-Benz özönlötte el a hétvégén Budapest és Kecskemét belvárosát.


Hova máshova túrázhatott volna a Budapestről múlt hét pénteken startolt Mercedes-Benz Classic Csillagútra, mint Kecskemétre, ahol a márka első kelet-európai gyára épül?! (Még nem megerősített, hogy mely modelljüket, de vélhetően az új B-osztályt gyártják majd ott.)
A start több szempontból különlegesnek számított, hiszen a mezőnyt Budapest főpolgármester-helyettese, Szentes Tamás nyitotta, ráadásul a márka 125 évvel ezelőtti első autójának, a Benz-Patentwagennek mintájára épített korhű "háromkerekű" üléséről.
Az oldtimer versenyen induló 80 veterán korú, vagy a stuttgarti Classic Center által „klasszikusnak” minősített Mercedes-Benz két nap alatt 380 kilométert tett meg, miközben a sofőrök és a mitfahrerek 16 átlagtartó, azaz 1/100-as szakaszon mérhették össze tudásukat. Utóbbi lényege, hogy a kiírt szakaszt századmásodperc pontossággal a meghatározott időre kell teljesíteni. Ez a fajta verseny elsősorban sok gyakorlást és ügyességet igényel, így lóerőtől függetlenül, egyforma eséllyel indulnak a különböző évjáratú és teljesítményű autók.
Az idei Csillagtúra győztese ugyanaz a páros, amely egyébként a tavalyi Oldtimer Szuperkupa bajnokságot is nyerte, Erdélyi Zoltán és Erdélyi Zoltánné (Mercedes-Benz W107 280, 1975) 206 hibaponttal (azaz a 16 mérési szakaszon összesen alig több, mint 2 másodpernyi időeltéréssel). A dobogósok szintén ismert versenyzők, a második helyen Marosi György és Marosiné Vince Ágota (Mercedes-Benz W113 280 SL, 1969), 245 hibaponttal, a harmadikon pedig Ilkovits Ádám, Kemenes Csilla (Mercedes-Benz W121 190 SL), 247 hibaponttal végzett.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?