Walesben is csökkentik a sebességhatárokat a városokban

Wales az első ország az Egyesült Királyságban, ahol bevezetik az alacsonyabb sebességlimitet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy ideje téma már, hogy legalább a nagyvárosokban csökkentsék a sebességlimitet, ugyanis ezzel egyes vélemények szerint mind a zajszennyezés, mind a légszennyezés mérsékelhető.

Wales az első ország az Egyesült Királyság területén, amely a korábbi 30 mérföld per órás (48 km/h-ás) sebességhatárt 20 mp/h-ra (32 km/h-ra) korlátozza. A walesi kormány azt reméli az intézkedéstől, hogy így kevesebb közúti baleset történik és a zajszennyezés is jelentős mértékben visszaesik, ezentúl a miniszterek arról beszéltek, hogy bíznak benne, ezentúl a városokban az emberek szívesebben mozognak majd gyalog vagy kerékpárral.
Hirdetés
Az átálláshoz szükséges beruházás 33 millió fontba, vagyis mai árfolyamon 16 milliárd forintba fog kerülni a walesi kormánynak és várhatóan 2023 szeptemberében lép életbe a változtatás. Skócia már most jelezte, ők is követik Wales példáját és 2025-ben a skót városokba sem lehet 30 km/h-nál gyorsabban hajtani, aki mégis így tesz, 100 fontos (50 ezer forintos) büntetésre és 3 büntetőpontra számíthat (az Egyesült Királyságban 12 pont után ugrik a jogsi, első körben csak hat hónapra). Az autósok körében nem örvend túl nagy népszerűségnek a döntés, hiszen a most elfogadott javaslat értelmében megnő a menetidő, továbbá a belső égésű motorok esetében a 30 km/h-ás tempó nem ritkán éppen a 2-es és a 3-as fokozat közötti váltópontot jelenti, így hosszabb távon a motornak sem tesz jót ha kényszerből túl magas vagy túl alacsony fordulaton működtetik az autósok.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?