Zsákutca a downsizing, nagyobb motorok várhatók

Egy-egy modellnél már megfigyelhető, de állítólag trend lesz a downsizing cáfolása

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A tavaly robbant emissziós botrány új mérési ciklust hozott, ez pedig a jövőben józanabb, nagyobb és tartósabb motorokat is magával hozhat.


Mind több autótulajdonos panaszkodik arra, hogy a még ma is használt NEDC fogyasztási norma érdekében méretcsökkentett motorok élettartama messze nem olyan jó, mint a korábbiaké. A downsizing a jelek szerint nem szólt másról, mint a valós használattól elrugaszkodott normának való mind jobb megfelelésről. Mostanra viszont a tavaly ősszel robbant emissziós botrány következményeként új szelek fújnak, jön az RDE, azaz valós körülmények közötti mérési ciklus, ami a jövő évtől már minden új autó bevezetéséhez kötelezően alkalmazandó lesz.
Hirdetés

Az új fogyasztásmérés a downsizinggal való szembefordulást, azaz ismét nagyobb motorokat jövendöl. Ez a trend egyébként már elkezdődött, gondoljunk csak arra, hogy a Volkswagen Amarok frissítése a korábbi 2,0 literes négyhengeres helyett V6-os, 3,0 literes turbódízelt hozott. Miként azt az MTI írja, a Reuters hírügynökséget tájékoztató szakmai források szerint a General Motors (GM), a Renault és a Volkswagen is egyaránt arra készül, hogy az elkövetkező három évben vagy megszüntesse legnépszerűbb kis benzin és dízel motorjaik gyártását, vagy növelje azok lökettérfogatát. Példájukat minden bizonnyal a többi autógyár is követi majd. „A motorok lökettérfogatának csökkentésére alkalmazott technológia nem egyeztethető össze az emissziós előírások teljesítésével” - mondta Alain Raposo, a Renault-Nissan hajtáslánc technológiai igazgatója a Párizsi Autószalonon, megjegyezve, hogy „lassan elérjük a zsugorítás (downsizing) technológiai határait”.
Bár a gyártók egyelőre nem nyilatkoznak jövőbeli terveikről, úgy hírlik, hogy a Volkswagen 1,4 literes háromhengeres dízelmotorját négyhengeres 1,6 literesekkel váltja fel, a Renault pedig 10 százalékkal növeli annak az 1,6 literes dízelmotorjának lökettérfogatát, ami 2011-ben váltotta fel a modellpalettán az 1.9 dCi-t. Egyes szakértők szerint a valós fogyasztási tesztek meg fogják szüntetni az 1,5 literesnél kisebb dízel- és az 1,2-esnél kisebb benzinmotorokat. Ugyanakkor érdekes az is, hogy a korábbi emissziós célokat még az NEDC norma szerint határozták meg, ám azok teljesítése az RDE ciklus szerint hagyományos belső égésű motorokkal mind nehezebb lesz. Ez viszont a hibrid és elektromos autók még gyorsabb terjedését hozhatja.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Ez az egész downsizing sztori az egyre csökkenő emissziós normák tartása miatt van.Már elértek egy olyan pontra,(1000köbcenti alatt benzin+turbo) ahol már nem tudják hozni a normákat, a túl költséges előállítás miatt.A jobb hatásfok elérése érdekében használhatnának több turbót, vagy kompresszort, de nem teszik, mert anyaghasználatban, technológiában túl drága lenne.Olyan autó kell, ami erős,keveset fogyaszt,viszonylag tartós, olcsó és még az emissziós normákat is hozni tudja.Ez ma jelenleg 1000köbcenti alatt eladható olcsó formában nem megvalósítható,tehát szerintem inkább egy kicsit nagyobb hengerürtartalmú motorok felé tendálódik a piac,1500-1600 benzin+turbó+trükközések,finomítgatások).A Mazda féle skyactiv sem jobb megoldás,az elkövetkezendő években csökkenteni fogják ott is a hengerürtartalmat,még nagyobb kompresszió viszony mellett talán tudnak valamit javítani motorjaik hatásfokán.A 3000köbcentis szörnyetegek kora már lejárt, ezt el kell fogadni…a downsizing nem egy trend, ahogy sokan vélik, hanem törekvés egy tisztább levegőjű jövő felé, úgy hogy a fogyasztók és gyártók egyaránt profitáljanak belőle.Aztán úgyis jönnek az elektromos vadállatok 4secundumos 0-100-ra gyorsulással…hajrá

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Úgy látszik a nagy gyártok most majd mennek a kicsi után !
  Eddig mindegyik azt állította hogy a kicsi motoroké a jövő .
  A Mazda 1.5L és 2.2L Dízelek AdBlue adalék nélkül is tudják az EU6-ot !
  A benzinesek 1.5L és 2.0L és turbó nélkül is lehet hozni az EU6-ot !
  2017 ben elvileg jönnek még takarékosabb SKYACTIV benzin motorok -30% fogyasztáscsökkenést ígérnek .
  A jelenleg kapható SKYACTIV G120 benzines 2.0L től sem rossz érték az 5.1L-es átlag , ez szinte már Dízeles fogyasztás .

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Baromira nem értem már, hova akarsz kilyukadni.
  Egyrészt nem tudom, hogy a TFSI-k jobbak-e vagy sem. Azt tudom, hogy kétszer voltam ugyanott céges úton, kb. azonos forgalmi és időjárási körülmények, stb., és az A5-ben az 1,8TFSI annyit evett, mint a 3,0TDI. A körítés volt más… (A plusz erő kihasználására nem volt lehetőség.)
  Akinek van pénze, és V8-ast vett, az ezután sem fog V6-ot venni. Ahhoz is nagy megbicsaklás kellett, hogy a V6 (TDI) helyett R4 (TFSI) fogyjon. De a V6 benzines vásárlókat ez megint nem érintette.
  Azon kívül nem csak az Audi csinál ugyanakkora motorból egyre erősebbet, még a Lada is fejlődik ezen a téren…
  Akkor mindenki kamuzik, ugye?

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Na és jobbak a TFSI-k? Még szarabbak.
  Ne a vásárló erőt nézd hanem az azonos teljesítményt a motornál.
  A v8 tudta azt korábban amit a v6 most, sőt már a sor 4 is.
  Tehát mindig erősebb autóra csábította a vevőit az audi is, mert meg lehet az idiótát vezetni mindig.
  10 év múlva ha a v6 szériában ezer lóerőt adna azt vennék?
  Ezért is nagy kamu az egész amit művelnek.

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Ha kicsit jobban megnézed a dolgokat, pont a nagyobb motorokat használókat nem érintette a downsizing, nem kértek belőle. Az általad említett Audi azóta is nyomja a 4,0 biturbókat, meg a nyolchengeres dízeleket.
  A 3,0 TDI az a 2,5-ös utódja, amióta megjelent, nem volt kisebb (kezdetben egy 2,7-esre butított változat, de elég hamar elmaradt).
  A downsizing iránti igény itt a következőképpen nézett ki (közvetlenül a válság után): a négyhengeres dízelek helyett általában 1,4 TFSI, a hathengeres dízelek helyett meg a nagyobb köbcentis, de még mindig négyhengeres TFSI-k fogytak.

  A vvt vezérlésről írtakban igazad van, tapasztalhatom nap mint nap…

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Pontosan erre írtam, hogy a fejekben nem történt meg az átállás.
  Az az önmegtartóztatást egy nagyon nehéz dolog, ha az ember érzi, milyen jól húz az autó, közben meg a gyártó alacsony fogyit ígér…

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  A 3.0 TDI a gerincmotor, a V8 nem az, egy kisérlet amit sokan nem is tettek meg, pl a bajoroknak vagy a Mercedesnek egyáltalán nincs V8 dízele.

  Itt nem egy nagyobb szívódízelt (ami eleve nincs is jó ideje) váltottak ki. A motorok egyre erősebbek, mindig is így volt.

  Amikor a 16v motorok érkeztek akkor is mindenki azzal jött hogy szét lesznek hajtva. A VTECnél is mindenki csóválta a fejét, ha egy motor rendesen meg van csinálva akkor az jó lesz.

  Ismerem, a váltózó szelepvezérlés logákáját de pont ez a lényeg, bizonyos fordulat felett megvadul az autó, és pl a VTInél is 4000 felett jelentkezik a nyomaték. Ezért van az, hogyha erő kell akkor durván ki kell húzatni, ez mondjuk jó móka egy Ferrarinál (tényleg az, a 430-asnál mintha egy turbó kapcsolna be 4000 ford körül), de egy családi autónál kevésbé.

  Amúgy pont most linkelt a TC egy Toyota népítéletet ahol leírják, hogy mekkora kanosszát járt a Toyota tulaj a konstrukciós hibás szívómotorral (mondjuk a Toyota legalább reagált és garin kívül adja az új motort).

  Az a helyzet hogy az előítélet nem pótolja a tudást, muszáj végigjárni a fórumokat és olvasgatni, hogy mit érdemes venni.

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Méghogy nincs köze a 3.0 TDI nek már hogy ne lenne egy 8 hengeres helyett teszik bele.
  Ráadásul többlépcsős feltöltéssel 2 turboval is. plusz még elektromos feltöltés.
  A BMW 3-al sőt nemrég óta 4-el is talán.
  Minden turbo méretcsökkentett mert így növelték a teljesítményt meg a turbonyomást vele együtt, ami pont hogy vicc kategória.
  Úgy látom te a vanos meg a hasonló pillangószelep nélküliektől vagy elájulva.
  Egy sima vvt változó vezérlés is nyomatékosabbá teszi a motort alsó fordulaton ha nem tudnád.
  Az alsó-középtartományban a fordulatszámemelkedésnél változik a vezérlés (visszafele esésnél is) felül csak a sportmotoroknál maximum.
  A Vanos meg még többet tud, és pont az is azt csinálja, turbo nélkül is.

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Ha abból indulunk ki hogy a csúcsteljesítmény az indikátor, akkor általában a downsized motor kcisit nyomatékosabb lesz, ráadásul főleg alacsonyabb fordulatokon, ahol menőmenó kivételével az emberek használják…
  Pl egy BMW 330i manapság 252LE 350 nm, de a lényeg az hogy a nyomaték nem csak 4500for felett érkezik, mint a a VANOS sorhatosnál. Az E90 sorhatos 330i szívómotorja 300nm adott le a csúcson.

  A Lexusnál kicsit spéci, mert a 200t sokkal inkább a BMW 28i motorjának felel meg, mint a meglévő hathengereseknek. Talán a 300AWD 3.5ösének felel meg, de annál nyomatékosabb.

  Általában a turbómotorosokra jellemző “hátbaverés” onnan jön, hogy elég nagy nyomaték érkezik alacsony fordulaton, azaz hamarabb kapunk kézhez lóerőt is.

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Kevered a dolgokat már megint, éppúgy mint a cikk.

  A 3.0 TDI-nek semmi köze a downsizinghoz.

  Ahogy a VW botránynak sem. A Botrány arról szólt, hogy a VW elkezdte áriulni a TDI-ket meghamisított emissziós normákkal, a dízeleket hagyományosan nem támogató USA piacon. Másnak nem sikerült korábban megoldani hogy a dízelmotorokkal inkább ellenséges piacon konformmá tegyék a dízelmotorjaikat, mint kiderül a VWnek sem. Ennyi.

  És ezért lesznek kénytelenek visszavásárolni.

  Te hallottűl olyat, hogy a TFSI- motorokat visszahínák? Majd akkor szólj… Se a VW csoport, se a Lexus 200t (hoppácska), sem a Volvo nem kezdett bele upsizeingba. Sőt a Volvónál kifejezetten ciki, mert az összes új modellnél kivezetik a remek sorhatos T6-ost….

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  A kitalált ciklusokkal kitörölhetik,
  Tévedés amit írtál mivel pont elegendő a turbo nélküli motor nyomatéka ha nem kis motort választasz a másfél tonnás kocsikádhoz.
  szívómotor: 1,6 150, 160NM körül 1,4 130-140 körül, 2 liter 200 körül
  turbos 1,2 200-220 körül kis nyomással újabb 1 literes 3 hengeresek 200Nm körül
  Fosvágen erődemonstráció: 1 liter 3 henger 272 LE ha jól emlekszem 270 NM

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Megint a megbízhatóságról regélsz te észlény.
  Logikusan nem tudsz gondolkodni
  Egy feltöltött motorhoz ha csak a levegőt nézzük amit beleprésel a turb ócskád nagyobb igénybevételnek teszi ki a motort mintha annyit szívna amennyit a dugattyú tud.
  Tehát komolyabb igénybevételű alkatrészek kellenek bele pont amiért a nyomatéka is megnő az aktuális feltöltött motornak, és akkor még az is hozzátevődik hogy kisebb hengernél a palástnyomás is megnő, ezzel a többi alkatrészt is erősebbre kell tervezni ha nagyobbra nem is lehet. Megjöttünk a 0-20-as olajokhoz amik kenőképessége egy ilyen motorban terhelésfüggően jelentősebben romlik mint egy szívómotornál.
  A vékony olaj fogyasztása magasabb is lehet intenzívebb használatok után pláne ami nem áll meg, ahogy a motor hatásfoka a kevesebb de legfőképp szennyezettebb olajtól ami kopásnak indul jelentősen leromlik. Lehet hogy maga az olaj kenőképessége még kiváló lenne ha a motorolaj egyáltalán bírja még azt a csereperiódust amit előírtak rá.
  Ja hogy ezeket a kicsiturbokat nem is tervezték 250-300-350 ezer km-nél többre.
  Ja hogy egy szívómotor bármikor kibír ennyit ha normálisan össze van rakva akár hiba nélkül is.
  A turbon meg nagyon sokmindent ki kell cserélni, pl turbo, de hogy nyeli az olajat az biztos legfeljebb keveredik egy kis üzemanyag is bele, mehet az olajcsre 10ezrenként, de akár 5 ezrenként is mert tele van a karter benzines/gázolajos motorolajjal.
  Jó a kicsiturbo a gazdag gexiknek meg az idiótáknak akik mindent elhisznek amit a média odafxs.
  Élvezz bele az elveidbe görénykempelen.
  Kis agyaddal tudhatnád ez már a második turbokorszak volt amit most nem csak a megbízhatósági kérdések ölnek meg hanem az emisszió is.
  Tudod egy kis fizika ha több levegőt nyomsz össze a turbócskáddal egy ütemre akkor többet is használsz, még ha kisnyomású turbo is van a kocsikádon vagyis már nem is használod a levegőt hanem lopod is.
  Ha tökéletesebb égést akarsz azt nem tömöríteni kell hanem atkinson ciklust kell használni hozzá, nem csak részben ahogy az Audiócskád meg a Toyota az európai konc miatt gyárt kisturbót hanem teljesen mint a Prius.
  A valóságban meg az a helyzet mire rájössz hogy tényleg így van addigra minden robbanómotor kifut helyette elektromos meg hidrogén-elektromos autók lesznek.
  Kisfiam ha te használtál volna első turbokorszakból származó autót nem csak fosnémetet akkor tudhatnád azok sem voltak sokkal rosszabbak a maiaknál, mégis kifutottak.

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  A Downnsize-olt turbómotorok lényege épp az, hogy nem kell neki pörgetni, mint egy szívót, már alacsonyabb fordulatnál is lead lóerőt. Ehhez azonban ömgetartóztatás kell, nem csak ki/be kapcsolóként kezelni a gázpedált (léteznek köztes állások a láblevét és a padlógáz között).

  Viszont aki padlón nyomja neki az többet fog fogyasztani, akár még egy szívómotornál is.

  A NEDC ciklussal akadnak gondok, de akármerre is vinnék, tökéletes sosem lesz

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Na igen, az első bekezdés megfogalmazása nem éppen szerencsés.
  Nem a NEDC ciklussal van baj, hanem a drága jó hiszékeny emberekkel, akik elhitték, hogy egy turbós motort ugyanúgy kell használni, mint egy szívót. Ha nem akar menni, jobban kell taposni. Olajcsere elég 20-30 ezer km-enként, stb.
  Szóval a fejekben az átállás nem történt meg. Igen, azokat a motorokat másképp kell használni. És igen, nekem is nehezen áll rá a lábam-kezem-agyam, amikor a saját szívóm helyett a cég turbósat ad. Csak ugye saját tulajdonnál fájóbb…

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Erre biztosan kell reagálnom? Elég sok olyat ír minden újságíró, ami nem felméréseken alapul. Nyitott szemmel járunk, tapasztalunk. Netán Ön úgy tudja, hogy az autósok zöme NEDC ciklus szerint fogyaszt?

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Mátyás, akkor most te jössz:
  [i]“Mind több autótulajdonos panaszkodik arra, hogy a még ma is használt NEDC fogyasztási norma érdekében méretcsökkentett motorok élettartama messze nem olyan jó, mint a korábbiaké”[/i]
  Ezt a kijelentést milyen konkrét méréssel, kutatással tudod igazolni?

  Megtiszteled az olvasóidat, (leszámítva honlapotok 3 idiótáját, mert nekik bármi jó) hogy nem írsz olyat, amit nem tudsz tényekkel alátámasztani?

  [i]“Bár a gyártók egyelőre nem nyilatkoznak jövőbeli terveikről,” [/i]
  Nem érzed magad teljesen hülyének, hogy írtál egy cikket a semmiről? Bocs, nem írtad, de a neved adtad hozzá? Mátyás, mindig alul tudjátok múlni magatokat!
  Üdv!

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  menőmanó, encore és csalfa a funkcionális analfabéták honlapi kórusa egy szót nem értett meg a cikkből.
  Mátyás, le tudod nekik írni gyógypedagógusként, 2-3 szóban, annyiban, amennyit még ők is képesek értelmezni?

  A többit Tamás11 leírta. Lehet, hogy ő veletek ellentétben látott már motort közelről? Ciao!

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Értem én, hogy hánytok itt pár emberre (vagyis nem értem, de ez van), de.
  A downsizing vége nem amiatt van, hogy nem bírnák a kicsi motorok a több százezer km-t (amit emlékeim szerint a kinemondd nevű ember állított), hanem amiatt, hogy a tényleges fogyasztásuk nagymértékben eltér a jelenlegi előírásoknak megfelelően megadott fogyasztástól/károsanyagkibocsátástól.

  Amúgy nem tudom, mi lesz a trükk a nagyobb motoroknál, de lehet, annyira nem fogunk örülni, ha 5 katalizátor meg 3 spec. folyadéktartály kell minden autóba…
  Addig igen, örüljünk az olyanoknak, mint a SkyActive, meg a szívó benzin hibridek, talán ezek megmaradnak.

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  Igen pontosan. Erre ott van az uj Baleno 1.2 SHVS, non turbo +elektromos kisegites.
  [url]http://www.autonavigator.hu/teszt/suzuki_baleno_1_2_glx_shvs_teszt-17749[/url]

 • 2017.10.28. at 00:56
  Permalink

  borítékolható volt….eszetlenül törpíteni nem lehet, lehet downsize-ingolni, de nem eszetlenül. Mondjuk én minimum határnak egy 1.2-es motort adnék meg (turbóval vagy anélkül, szabadon választott) valami kis akku+2 elektro motorral. Nem halott a dolog szerintem teljesen, csak átgondoltabban kellene, túlzások nélkül.

Vélemény, hozzászólás?