jún
8

Lejárt műszakira vadásznak a rendőrök

Ugorhat a forgalmi, ha lejárt a műszaki vizsga

2011. június 8., szerda 4:18 | Állapot: Lezártuk

Ha csak egy nappal is járt le a műszaki vizsga érvényessége, az a forgalmi engedély azonnali bevonását jelenti. Ha ezt nem teszi meg a rendőr, ő is mulaszt.

Teljesen szabályos, de iszonyatosan bosszantó és meglehetősen értelmetlen is, ha a parkolóban épp csak megmozdított, lejárt műszaki vizsgájú autó forgalmi engedélyét bevonják.

%KA%Egy öreg Polski árát teheti ki a bevont forgalmi engedély visszaszerzése%KA%

Egy öreg Polski árát teheti ki a bevont forgalmi engedély visszaszerzése

Milán az alábbi levélben mesélte el kellemetlen élményét:

Nem egy friss történet, 8 éve volt egy Kispolszkink, aminek lejárt a műszakija. Amíg nem volt időm rá addig a ház előtt állt a kisautó. Egy lakótelepen lakunk így az ötemeletesünk előtti parkolóban tudtam elhelyezni. Gondoltam, hogy majd hétvégén nekifogok és betolom a garázsba. Mivel a gumik kicsit laposak voltak lementem, hogy felpumpáljam őket, hogy ne ezzel húzzam az időt hétvégén mielőtt a garázsba viszem. Mind a négy gumival készen voltam, amikor hátra majd előre gurítottam a kiskocsit, egyrészt megnéztem, hogy mennyire nehezen gurul, másrészt, hogy a gumik ne egyetlen ponton terhelődjenek, ugyanis egy ideje már egy helyben állt a gép − ezért is hagytuk, hogy lejárjon a műszaki vizsga érvényessége.

Amikor visszagurítottam előre a padkához, hirtelen bekanyarodott egy rendőrautó, kipattant két rendőr és azonnal nekem szegezték a kérdést: „Miért vezetem a lejárt műszakis autómat közterületen?” Elmondtam nekik, hogy nem vezetek semmit közterületen, hanem csak előre és hátra gurítottam az autót a parkolóban, mivel most pumpáltam fel a gumikat. Erre a rendőr: „A magáé ez a parkoló?” Természetesen nem az enyém volt... „Akkor ez itt közterület és maga autót vezetett!” rivallt rám a közeg.

%KA%Rendszerint már fejből tudják a nyitott szemmel járó rendőrök, hogy mely autók körüli mocorgásra érdemes figyelniük, a lejárt műszakisokra azonnal ugranak%KA%

Rendszerint már fejből tudják a nyitott szemmel járó rendőrök, hogy mely autók körüli mocorgásra érdemes figyelniük, a lejárt műszakisokra azonnal ugranak

Ők ketten voltak én egyedül. Kérte a papírokat, amik persze nem voltak nálam, gondoltam minek az, ha 30 méterre távolodom el a lakhelyemtől kerékfújtatás céljából. Mondtam neki, hogy felmegyek érte, mielőtt elindultam közölte, hogy ha véletlenül elfelejtenék visszajönni akkor utánam jön és előállít mert megszöktem az intézkedés elől. Levittem a papírokat, nézegette, közben a másik lekaparta a rendszámtábláról a matricát. Ám itt még messze nem volt vége az intézkedésnek. A rendőr tovább nézegette a forgalmit, majd megszólalt: „Ez nem is a maga kocsija!”. Nem − mondtam elismerően -, hanem a feleségemé. „Hát ez így nem szabályos!” mondta a rendőr.

Végül feljelentettek, mert forgalmi nélkül, lejárt műszakival rendelkező autót vezettem közterületen, a feleségemet pedig azért mert tudatában volt, hogy lejárt a műszaki mégis kölcsönadta az autót nekem. A hab a tortán pedig az volt, hogy a kocsit nem vihettem vizsgára oda ahová akartam, szigorított műszakira kellett vinnem a Közlekedési Felügyelethez, ami 30 km-re van tőlem, így természetesen útvonalengedélyt is be kellett szereznem.

Később gondolkodtam el azon, hogy vajon honnan tudták a rendőrök azonnal, sötétben, hogy nincs műszaki a kocsin? Vagy figyelték már egy ideje, vagy egy kedves szomszéd engedett meg egy telefont az érdekemben, az viszont tény, hogy tisztában voltak a helyzettel és nem szimpla rutinellenőrzésként jöttek oda.

Arra kíváncsiak lennénk, hogy felesége számára szabtak-e ki valamilyen bírságot, hiszen házastársként külön meghatalmazás nélkül vezethette, és vezetheti ma is autóját, így az nem bizonyítható, hogy felesége lejárt érvényességű forgalmi engedéllyel adta kölcsön önnek autóját.

A történet másik, és alapvetően fő vonulata azonban támadhatatlan, és nem egyedi. Mivel a műszaki vizsga érvényessége a hátsó rendszámtáblán látható, a rendőrök az egy helyben parkoló autókét gyakorta ellenőrzik. (Hiszen lejárt műszakis autó nem is tárolható közterületen.) Így aztán nem meglepő, ha az ilyen autóra azonnal rárepülnek a rendőrök, amint látnak benne valakit. Ha pedig használat közben (márpedig a közterületen gurulás, akármennyire is minimális az, sajnos annak számít) állapítják meg a műszaki vizsga lejártát, akkor bizony a forgalmi engedélyt a helyszínen elvehetik, sőt, a szabályok szerint mérlegelés nélkül el is kell vegyék. Ezek után voltaképp iszonyatosan macerás herce-hurca árán szerezhető az vissza. Egyrészt meg kell várni, amíg az okmányiroda határozatot hoz, azzal lehet jelentkezni az adatlapos műszaki vizsgára − az ennek kiadására jogosult (többnyire NKH-s vizsgaállomásokhoz). Kevesen tudják, de a vizsgára jelentkezéskor kapott adatlap illetékbélyeggel kiegészítve az üzembentartó lakóhelye és a vizsgaállomás közötti útvonalengedélyként is szolgál. A lejárat miatt bevont forgalmi engedély visszaszerzése amúgy nem olcsó, a vizsga díján túl például a forgalmi engedély őrzése, de még az okmányirodai ügymenet után is fizetni kell, és még a rendőrség is bírságol. A végösszeg gyakorlatilag egy Kispolszki árára rúghat − teljesen szabályosan. Azt pedig döntse el mindenki, hogy ez szívatás-e, vagy sem.

Megszívattak!
Önt is megszívatták? Van egy története?
Mesélje el nekünk!
Nyomtatás
Megosztás

Új hozzászólás írása

Hozzászólás *
 (BBCode formázások engedélyezettek) A következő BBCode formázások engedélyezettek:
[url=http://www.pelda.hu] Link neve[/url]
[b]félkövér[/b]
[i]dőlt[/i]
[u]aláhúzott[/u]
egyéb más BBCode és HTML kód használata nem megengedett.

F
D
A
URL

Hozzászólások (28 db)

sergeantmajor írta: 2012 augusztus 05., vasárnap 15:06:15

Régi a cikk,de csak most olvastam...
Az ilyen "rendőrök"nem ismerik a mondást,hogy a hatalommal élni kell,nem visszaélni.Valójában inkább szarrágó gyáva kötözködők.Szakmai szempontból nullák,emberi szempontból még kevesebbek.Az ilyenek miatt nem bánom,hogy mire összevonták a Határőrséget a rendőrséggel,addigra leszereltem és nem kellett egy percig sem úgy öltözködnöm.
Persze tisztelet a ritka kivételnek.

A válaszoláshoz belépés szükséges
Thrawnad írta: 2011 november 17., csütörtök 13:44:55

Nekem volt egy vad sztorim.
Vettem egy kis Fiat Uno-t azt a fajtát amelyiknek 1 ablaktörlője volt. Átírták minden rendben. Műszakim a forgalmiban 2 év volt. egy évvel később Debrecen határában a 47-esen lemeszeltek. Majd közli a mögüllem sétáló rendőr 2 hónapja nincs műszakim.
Erre én nagy nyugodtan: Ne mondjon már ilyet hiszen a forgalmim szerint még van fél évem!!!
Erre elmagyarázta a cimkét hátul, hogy 2009 januárban lejárt. Mire én a kezemben levő forgalmit megmutatom miszerint még majdnem 1 év műszakim van. Rádió központnak ellenőrzés adategyeztetés. Eredmény neki van igaza. Mondom neki olvasni megtanultam de én köteles vagyok-e ismerni a matricákat? Illetve egy hivatalos okmányiroda álltal kiállított iratot miért ellenőrizzek? Szó szót követett mindenki védte az igazát.
Végül megkérdeztem mi legyen? Feljelent én meg pereljem az okmányirodát???
Végül azzal a kitétellel elengedett hogy mind kettőnknek valamilyen szinten igaza van de sűrgősen menjek műszakira.
Thrawnad

A válaszoláshoz belépés szükséges
Atos írta: 2011 október 12., szerda 20:33:00

Utolsó jelentésem a témakörben. Az autó megy, forgalmi van, minden happy. Ma kaptam meg a rendőrségi határozatot, s figyelmeztetésben részesültem, viszont bírság nem lett kiszabva! Vidámság!
Mindesetre a telefonom naptárjába elmentettem a 2 év múlva esedékes műszaki dátumát!

A válaszoláshoz belépés szükséges
Atos írta: 2011 október 04., kedd 19:36:55

Jelentem, az akció sikeres volt, ujra van forgalmink!Előző beirásom szerdán volt, másnap ( csütörtökön) reggel újra ott voltam az okmányirodánál, ezúttal volt ügyfélfogadás. Soron kívül odamentem gjm-es ablakhoz, elmondtam milyen szomorú események történtek velem, s meghallgatásra, segítségre találtam. Gyors adategyeztetés, s bár nagyon elfoglalt volt a hölgy, ígérte du-re meglesz a határozat, amivel mehetek műszakira. Irtam gyoran egy kérvényt is, hogy illetékessége ugyan nem Debrecennek van, de légyszi légyszi járjanak már el az ügyemben.
Délután kezemben volt a határozat is. Szerencsére a szerviz ahová mindig viszem az autót rugalmasan és gyorsa tud műszakiztatni, így péntek 9 órakkor már volt műszaki adatlapom is.. De, sajnos hivatalosan csak szerdán lehetett volna leghamarabb érvényes forgalmim is, mivel határozatos esetben csak akkor van leghamarabb rendelés. Pofátlan voltam, egyből irány az okmányiroda. Szerencsére sok sorszámot kérő emberke elfelejt bejönni az irodába, igy mindig vannak holtidők ahova be lehet kerülni. Velem is ez történt, a határozatos forgalmiról meg csak annyit kellett mondani, hogy az érintett hölgy irodájában van a forgalmi, és már intézték is. Pénteke 10:30-kor megvolt az új érvényes forgalmi! :-D
Amit leszűrtem az egész procedurából:
1. a folyamatban van hibalehetőség, s mint az átszervezések során sok folyamatot ezt sem tudnak normálisan működtetni.
2. szegény ügyfélszogálatosok iszonyú sok feladatot kapnak, alig győzik, s ennek ellenére is normálisak és segítőkészek
Vagyis a folyamat mégis működik de nem a kitalálói, meg a tervezés miatt, hanem a lelkiismeretes beosztottak miatt!

A válaszoláshoz belépés szükséges
Atos írta: 2011 szeptember 28., szerda 20:28:31

Nos, a saga folytatódik.... Ma már vannak friss információim is! Rerndőrséget elérni se volt egyszerű, de nem adtam fel. A hölgy készségesen mondta, hogy telefonban nem adhat felvilágosítást. Én egy picit kiakadtam, hogy a jogszabályi 3 munkanapos továbbításon már 6 munkanappal túl vagyunk ( százalékosan ez ugye 200%-os csuszás, miközben én 19 napot közlekedtem érvényes forgalmi, műszaki nélkül, ami a forgalmi kiállítás és lejárata közötti 2 évre vetítve durván 3%-os tévedés...) és még információm sincs arról merre tart a folyamat. Erre azért megsugta, hogy 19-én továbbítva lett az okmányirodának. Lendületből kerestem újra az okmányirodát. Már már mosolyogva üdvözöltek de a hölgy még mindig nem tudott segíteni, mondván megvan a telefonszámom azonnal hívni fog. Viszont, kezébe vette az irányítást, sanda gyanuval élve felhívta a rendőrséget, neki még azt is elmondták hogy nem az illetékes okmányirodának küldték el a forgalmit, hanem a debreceninek... öööö miért is? Azért mert Debrecenben találkoztam a köz éber őrével? Sem az üzembentartó, sem a tulajdonos személye nem tartozik a debreceni okmámyiroda hatáskörébe... a csunyaság a dologba, hogy a debreceni okmányiroda eddig csak csücsükélt a forgalmin... se értesíteni a tulajt, se foglalkozni az üggyel.... :-( végülis Mo-on vagyunk, 2011-ben, szuper átszervezések után... szóval, szoboszlói kapcsolatom átkérte debreceni okmányirodából a forgalmimat, melyet majd küldenek... egyszer... Gondoltam bemegyek ( ha már egyszer egy hete bicajjal járok dolgozni - szerencsére jó idő van ) az okmányirodába meppróbálom meggyorsítani az eseményeket, szerda 14 órakkor... döbb.. csukott ajtók... 2011-ben, az ország második legnagyobb városában (200 e lakó! + a térség ), az egyik legnarancsosabb városban a hét közepén 8 és 12 óra között van csak okmányiroda... a remény hal meg utoljára, de már lassan vérzik... amig a magyar Posta 20 km-t elutaztatja a forgalmit egyik okmányirodából a másikba, majd ott még átveszik, határoznak, határozattal mehetek műszakiztatni, majd később valszeg szabálysértési eljárás miatt bírságot fizetni ( ezen sorok miatt tuti a maximumot kapom... ), szóval az ugy látom még jó pár napot igénybe fog venni... De, biztosra veszem hogy a jószándék miatt van ez, hátha egy hét múlva már nem olcsóbb lesz a benzin 400 Ft-nál, igy mennyit meg tudok majd spórolni a benzin költségen...

A válaszoláshoz belépés szükséges
Atos írta: 2011 szeptember 26., hétfő 13:29:24

Nekem most van folyamatban az ügy.... 2011.09.15-én állított meg a közeg, gjm ellenőrzés címszóval. Mivel minden papírom rendben van nem is aggódtam... ámde a műszaki lejárt 2011.08.29-én... upsz.. azt hittem rosszul leszek.. mindig minden határidős tennivalót feljegyzek a telefon naptárjába, természetesen ez most kimaradt. Forgalmi elvétel, papirozás.. mondanom se kell hogy asszonyt vettem volna fel, és irány az oviba a gyerekért.. hát persze hogy nem tudtunk érte menni.. kör telefon ki tudja elhozni ( nagyszülők, rokonság nincs... :-( ). De megoldottuk. Rendőrbácsi szerint 3 munkanapon belül kell megküldeniük az illetékes okmányirodának.. Most még "csak" a 7. munkanapnál tartunk ( érdekes, ebben az országban csak a kisemberek kell betartania a határidőket... ), de még semmi hír. Az autó nagyon kellene a munkához, másik kocsink nincs, ez is hiteles... na mindegy.. Majd mesélek még mikorra és milyen költségekkel sikerült lezárni a történetet.

A válaszoláshoz belépés szükséges
Törölt felhasználó írta: 2011 augusztus 31., szerda 14:58:39

Fúúúú, de gonosz, felelőtlen vadállat vagy!!!! A kispolákot merted tolni, lejárt műszakival, lakótelepen...??!!! Van róla fogalmad, mennyi ember élet és vagyonbiztonságát, testi épségét, szellemi megmaradását veszélyeztetted, tetted kockára, sőt, lehet, hogy valamelyiket meg is valósítottad!!! A rendőrök csak jót akartak, hogy mindezt ne tehesd meg, amúgy is aznapra már mindent rendben hagytak: roszzgonoszbűnözök elfogását, prémium kategóriás autót nem kis sebességgel vezető, minden közlekedési - ide értve pl.parkolási is - szabályokat be nem tartó, emellett minimálbéren tengődő, de tisztességesen adózó és dolgozó emberek példás eltávolítását csak fennkölt jelzőkkel illethető társadalmunkból, járőrútvonalak tisztességes bejárását, polgártársaink szolgálatát és védelmét, külföldi rendszámmal vendég- és adójogokat, kötelezettségeket nem tisztelők megregulázását stb. Én a helyedben elgondolkodnék a társadalom anyagi és morális megkövetésén, és egy ön-tarkólövésen....

A válaszoláshoz belépés szükséges
Alienbaby írta: 2011 augusztus 13., szombat 11:28:14

Ezt a gyökérséget...
Tipikusan annak az esete, hogy "srácok, ma kell még valamit produkálni, azt' mehetünk be pihenni", vagy valamelyiknek szúrtad a szemét valamiért, akkor szoktak ilyen parasztok lenni.
Ha toligáltad csak, ráadásul egy parkolóban, az igazán nem nevezhető rendes közlekedési szituációnak, ahogy a hivatalos szervek szokták mondani, "nem életszerű"!
Pont olyan, mint amikor veszel egy száznegyvenezer forintos telefont huszonöt ropiért és amikor eljutnak hozzád a nyomozók, előadod, hogy igaz ugyan, hogy a piacon vetted, meg nem volt hozzá töltő, doboz, headset, papír, stb, de te nem feltételezted, hogy lopott lenne...
Az ilyen rendőrök monnyanak le!
Szerencsére a többségük nem ilyen.

A válaszoláshoz belépés szükséges
vidi500 írta: 2011 június 17., péntek 13:06:06
ike írta: 6 éve

Pedig biztos lehetsz. Még a tolt járművet is csak jogosítvánnyal lehet vezetni, viszont, lejárt műszaki esetén mi biztosítja az üzembiztonságot? Az érvényes forgalmival igazolod, hogy forgalom biztonságilag megfelelő a járműved.


Előzmények megtekintése

Teljesen logikus, és következetes amit mondasz, de ha ez igaz, akkor nagyon szomorú vagyok, mert ez a szabály nem életszerű. Van egy roncsjárművem, totálisan alkalmatlan a közlekedésre, de mégis vontathatom, mert van még érvényes műszakija. Van egy járművem, ami teljesen tökéletes, mégsem vontathatom, mert nincs műszakija.
Más oldalról: Mit nevezünk gépjárműnek? Amit gépi erő hajt, és használata közben közutat vesz igénybe. Ezek szerint a vontatott gépkocsi nem minősül gépjárműnek, mert nem hajtja gépi erő.
Szóval el lehet veszni a szabályok sűrűjében, amik sok esetben ellent mondanak egymásnak.

A válaszoláshoz belépés szükséges
ike írta: 2011 június 14., kedd 14:33:30
vidi500 írta: 6 éve

"lejárt műszakival még vontatni sem szabad" Ebben nem vagyok biztos!


Előzmények megtekintése

Pedig biztos lehetsz. Még a tolt járművet is csak jogosítvánnyal lehet vezetni, viszont, lejárt műszaki esetén mi biztosítja az üzembiztonságot? Az érvényes forgalmival igazolod, hogy forgalom biztonságilag megfelelő a járműved.

A válaszoláshoz belépés szükséges

Friss cikkek

Csúcs dízellel is jöhet az Audi S6 és S7

Dízelmotort kaphat az Audi S6 és S7

4 órája – Autósvilág hírei

A BMW M550d-vel venné fel a versenyt az ingolstadiak két csúcsgépe, az Adui S6 és S7. A benzines mellett lehetséges, hogy dízel is készül majd belőlük.


RS változatot kaphat a Renault Captur vagy a Kadjar

RS SUV-okat dob piacra a Renault?

7 órája – Autósvilág hírei

A hot-hatchek mellett egyre több gyártó készít a SUV-okból is nagyteljesítményű változatokat. Most a Renault is beszállhat közéjük egy vadonatúj RS szabadidőautóval.


Plug-in hibrid modellekkel erősíthet a Lexus

Jönnek a Lexusok, amelyeket feldughatunk a konnektorra

9 órája – Autósvilág hírei

Ami a Toyotánál már bevált, az jön a Lexusnál is. Így aztán nem csupán konnektoros hibrid, hanem még hidrogén üzemanyagcellás Lexusokat is várhatunk.


dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1wb2xza2lfZmlhdA==
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1wb2xza2lfZmlhdA==

Friss tesztek

Peugeot 5008 GT 2.0 BlueHDi teszt

Figyeld a másik kezét is! – 5008 GT

Legkisebb feladata lenne a szórakoztatás, ám az 5008 minőségi színházat nyújt, ilyennel ritkán találkozunk. Érzelmi ingerekkel bombáz, hajlamosak vagyunk nem figyelni, milyen valójában.


Toyota Prius 1.8 Plug-in Hybrid Executive teszt

Nincs mellébeszélés, 0,8 l/100 km a tesztfogyasztás

Egyliteres, mármint 1 l/100 km fogyasztású autóként hirdeti a Toyota a Prius Plug-in Hybridet. A gyári érték nem csupán hozható, alul is múlható.


Mini Cooper S E Countryman 4ALL teszt

Multivitamin - Mini Countryman plug-in hibrid teszt

Ha felnövök, gazdaságos hibrid leszek. Na jó, inkább divatos élményautó. Azért jó lenne terepezni is, és a praktikum sem utolsó szempont.

Még több teszt

Használtautó.hu

OPEL OMEGA B

OPEL OMEGA B

Ár: 450.000 Ft

Évjárat: 2002

Kivitel: Kombi

Üzemanyag: Dízel

VOLKSWAGEN PASSAT 1.9 PD TDI Comfortline Megkímélt.szervizkönyv!

VOLKSWAGEN PASSAT 1.9...

Ár: 1.849.000 Ft

Évjárat: 2006 / 1

Kivitel: Sedan

Üzemanyag: Dízel

VOLKSWAGEN JETTA 1.9 PD TDI Trendline DSG Magyar első tulajtól. Sz.könyv

VOLKSWAGEN JETTA 1.9 P...

Ár: 1.360.000 Ft

Évjárat: 2006

Kivitel: Sedan

Üzemanyag: Dízel

Még több autó