Lejárt műszakira vadásznak a rendőrök

Ugorhat a forgalmi, ha lejárt a műszaki vizsga

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha csak egy nappal is járt le a műszaki vizsga érvényessége, az a forgalmi engedély azonnali bevonását jelenti. Ha ezt nem teszi meg a rendőr, ő is mulaszt.

Milán az alábbi levélben mesélte el kellemetlen élményét:
Nem egy friss történet, 8 éve volt egy Kispolszkink, aminek lejárt a műszakija. Amíg nem volt időm rá addig a ház előtt állt a kisautó. Egy lakótelepen lakunk így az ötemeletesünk előtti parkolóban tudtam elhelyezni. Gondoltam, hogy majd hétvégén nekifogok és betolom a garázsba. Mivel a gumik kicsit laposak voltak lementem, hogy felpumpáljam őket, hogy ne ezzel húzzam az időt hétvégén mielőtt a garázsba viszem. Mind a négy gumival készen voltam, amikor hátra majd előre gurítottam a kiskocsit, egyrészt megnéztem, hogy mennyire nehezen gurul, másrészt, hogy a gumik ne egyetlen ponton terhelődjenek, ugyanis egy ideje már egy helyben állt a gép - ezért is hagytuk, hogy lejárjon a műszaki vizsga érvényessége.
Amikor visszagurítottam előre a padkához, hirtelen bekanyarodott egy rendőrautó, kipattant két rendőr és azonnal nekem szegezték a kérdést: „Miért vezetem a lejárt műszakis autómat közterületen?” Elmondtam nekik, hogy nem vezetek semmit közterületen, hanem csak előre és hátra gurítottam az autót a parkolóban, mivel most pumpáltam fel a gumikat. Erre a rendőr: „A magáé ez a parkoló?” Természetesen nem az enyém volt... „Akkor ez itt közterület és maga autót vezetett!” rivallt rám a közeg.
Ők ketten voltak én egyedül. Kérte a papírokat, amik persze nem voltak nálam, gondoltam minek az, ha 30 méterre távolodom el a lakhelyemtől kerékfújtatás céljából. Mondtam neki, hogy felmegyek érte, mielőtt elindultam közölte, hogy ha véletlenül elfelejtenék visszajönni akkor utánam jön és előállít mert megszöktem az intézkedés elől. Levittem a papírokat, nézegette, közben a másik lekaparta a rendszámtábláról a matricát. Ám itt még messze nem volt vége az intézkedésnek. A rendőr tovább nézegette a forgalmit, majd megszólalt: „Ez nem is a maga kocsija!”. Nem - mondtam elismerően -, hanem a feleségemé. „Hát ez így nem szabályos!” mondta a rendőr.
Végül feljelentettek, mert forgalmi nélkül, lejárt műszakival rendelkező autót vezettem közterületen, a feleségemet pedig azért mert tudatában volt, hogy lejárt a műszaki mégis kölcsönadta az autót nekem. A hab a tortán pedig az volt, hogy a kocsit nem vihettem vizsgára oda ahová akartam, szigorított műszakira kellett vinnem a Közlekedési Felügyelethez, ami 30 km-re van tőlem, így természetesen útvonalengedélyt is be kellett szereznem.
Később gondolkodtam el azon, hogy vajon honnan tudták a rendőrök azonnal, sötétben, hogy nincs műszaki a kocsin? Vagy figyelték már egy ideje, vagy egy kedves szomszéd engedett meg egy telefont az érdekemben, az viszont tény, hogy tisztában voltak a helyzettel és nem szimpla rutinellenőrzésként jöttek oda.

Arra kíváncsiak lennénk, hogy felesége számára szabtak-e ki valamilyen bírságot, hiszen házastársként külön meghatalmazás nélkül vezethette, és vezetheti ma is autóját, így az nem bizonyítható, hogy felesége lejárt érvényességű forgalmi engedéllyel adta kölcsön önnek autóját.
A történet másik, és alapvetően fő vonulata azonban támadhatatlan, és nem egyedi. Mivel a műszaki vizsga érvényessége a hátsó rendszámtáblán látható, a rendőrök az egy helyben parkoló autókét gyakorta ellenőrzik. (Hiszen lejárt műszakis autó nem is tárolható közterületen.) Így aztán nem meglepő, ha az ilyen autóra azonnal rárepülnek a rendőrök, amint látnak benne valakit. Ha pedig használat közben (márpedig a közterületen gurulás, akármennyire is minimális az, sajnos annak számít) állapítják meg a műszaki vizsga lejártát, akkor bizony a forgalmi engedélyt a helyszínen elvehetik, sőt, a szabályok szerint mérlegelés nélkül el is kell vegyék. Ezek után voltaképp iszonyatosan macerás herce-hurca árán szerezhető az vissza. Egyrészt meg kell várni, amíg az okmányiroda határozatot hoz, azzal lehet jelentkezni az adatlapos műszaki vizsgára - az ennek kiadására jogosult (többnyire NKH-s vizsgaállomásokhoz). Kevesen tudják, de a vizsgára jelentkezéskor kapott adatlap illetékbélyeggel kiegészítve az üzembentartó lakóhelye és a vizsgaállomás közötti útvonalengedélyként is szolgál. A lejárat miatt bevont forgalmi engedély visszaszerzése amúgy nem olcsó, a vizsga díján túl például a forgalmi engedély őrzése, de még az okmányirodai ügymenet után is fizetni kell, és még a rendőrség is bírságol. A végösszeg gyakorlatilag egy Kispolszki árára rúghat - teljesen szabályosan. Azt pedig döntse el mindenki, hogy ez szívatás-e, vagy sem.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Régi a cikk,de csak most olvastam…
  Az ilyen “rendőrök”nem ismerik a mondást,hogy a hatalommal élni kell,nem visszaélni.Valójában inkább szarrágó gyáva kötözködők.Szakmai szempontból nullák,emberi szempontból még kevesebbek.Az ilyenek miatt nem bánom,hogy mire összevonták a Határőrséget a rendőrséggel,addigra leszereltem és nem kellett egy percig sem úgy öltözködnöm.
  Persze tisztelet a ritka kivételnek.

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Nekem volt egy vad sztorim.
  Vettem egy kis Fiat Uno-t azt a fajtát amelyiknek 1 ablaktörlője volt. Átírták minden rendben. Műszakim a forgalmiban 2 év volt. egy évvel később Debrecen határában a 47-esen lemeszeltek. Majd közli a mögüllem sétáló rendőr 2 hónapja nincs műszakim.
  Erre én nagy nyugodtan: Ne mondjon már ilyet hiszen a forgalmim szerint még van fél évem!!!
  Erre elmagyarázta a cimkét hátul, hogy 2009 januárban lejárt. Mire én a kezemben levő forgalmit megmutatom miszerint még majdnem 1 év műszakim van. Rádió központnak ellenőrzés adategyeztetés. Eredmény neki van igaza. Mondom neki olvasni megtanultam de én köteles vagyok-e ismerni a matricákat? Illetve egy hivatalos okmányiroda álltal kiállított iratot miért ellenőrizzek? Szó szót követett mindenki védte az igazát.
  Végül megkérdeztem mi legyen? Feljelent én meg pereljem az okmányirodát???
  Végül azzal a kitétellel elengedett hogy mind kettőnknek valamilyen szinten igaza van de sűrgősen menjek műszakira.
  Thrawnad

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Utolsó jelentésem a témakörben. Az autó megy, forgalmi van, minden happy. Ma kaptam meg a rendőrségi határozatot, s figyelmeztetésben részesültem, viszont bírság nem lett kiszabva! Vidámság!
  Mindesetre a telefonom naptárjába elmentettem a 2 év múlva esedékes műszaki dátumát!

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Jelentem, az akció sikeres volt, ujra van forgalmink!Előző beirásom szerdán volt, másnap ( csütörtökön) reggel újra ott voltam az okmányirodánál, ezúttal volt ügyfélfogadás. Soron kívül odamentem gjm-es ablakhoz, elmondtam milyen szomorú események történtek velem, s meghallgatásra, segítségre találtam. Gyors adategyeztetés, s bár nagyon elfoglalt volt a hölgy, ígérte du-re meglesz a határozat, amivel mehetek műszakira. Irtam gyoran egy kérvényt is, hogy illetékessége ugyan nem Debrecennek van, de légyszi légyszi járjanak már el az ügyemben.
  Délután kezemben volt a határozat is. Szerencsére a szerviz ahová mindig viszem az autót rugalmasan és gyorsa tud műszakiztatni, így péntek 9 órakkor már volt műszaki adatlapom is.. De, sajnos hivatalosan csak szerdán lehetett volna leghamarabb érvényes forgalmim is, mivel határozatos esetben csak akkor van leghamarabb rendelés. Pofátlan voltam, egyből irány az okmányiroda. Szerencsére sok sorszámot kérő emberke elfelejt bejönni az irodába, igy mindig vannak holtidők ahova be lehet kerülni. Velem is ez történt, a határozatos forgalmiról meg csak annyit kellett mondani, hogy az érintett hölgy irodájában van a forgalmi, és már intézték is. Pénteke 10:30-kor megvolt az új érvényes forgalmi! 😀
  Amit leszűrtem az egész procedurából:
  1. a folyamatban van hibalehetőség, s mint az átszervezések során sok folyamatot ezt sem tudnak normálisan működtetni.
  2. szegény ügyfélszogálatosok iszonyú sok feladatot kapnak, alig győzik, s ennek ellenére is normálisak és segítőkészek
  Vagyis a folyamat mégis működik de nem a kitalálói, meg a tervezés miatt, hanem a lelkiismeretes beosztottak miatt!

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Nos, a saga folytatódik…. Ma már vannak friss információim is! Rerndőrséget elérni se volt egyszerű, de nem adtam fel. A hölgy készségesen mondta, hogy telefonban nem adhat felvilágosítást. Én egy picit kiakadtam, hogy a jogszabályi 3 munkanapos továbbításon már 6 munkanappal túl vagyunk ( százalékosan ez ugye 200%-os csuszás, miközben én 19 napot közlekedtem érvényes forgalmi, műszaki nélkül, ami a forgalmi kiállítás és lejárata közötti 2 évre vetítve durván 3%-os tévedés…) és még információm sincs arról merre tart a folyamat. Erre azért megsugta, hogy 19-én továbbítva lett az okmányirodának. Lendületből kerestem újra az okmányirodát. Már már mosolyogva üdvözöltek de a hölgy még mindig nem tudott segíteni, mondván megvan a telefonszámom azonnal hívni fog. Viszont, kezébe vette az irányítást, sanda gyanuval élve felhívta a rendőrséget, neki még azt is elmondták hogy nem az illetékes okmányirodának küldték el a forgalmit, hanem a debreceninek… öööö miért is? Azért mert Debrecenben találkoztam a köz éber őrével? Sem az üzembentartó, sem a tulajdonos személye nem tartozik a debreceni okmámyiroda hatáskörébe… a csunyaság a dologba, hogy a debreceni okmányiroda eddig csak csücsükélt a forgalmin… se értesíteni a tulajt, se foglalkozni az üggyel…. 🙁 végülis Mo-on vagyunk, 2011-ben, szuper átszervezések után… szóval, szoboszlói kapcsolatom átkérte debreceni okmányirodából a forgalmimat, melyet majd küldenek… egyszer… Gondoltam bemegyek ( ha már egyszer egy hete bicajjal járok dolgozni – szerencsére jó idő van ) az okmányirodába meppróbálom meggyorsítani az eseményeket, szerda 14 órakkor… döbb.. csukott ajtók… 2011-ben, az ország második legnagyobb városában (200 e lakó! + a térség ), az egyik legnarancsosabb városban a hét közepén 8 és 12 óra között van csak okmányiroda… a remény hal meg utoljára, de már lassan vérzik… amig a magyar Posta 20 km-t elutaztatja a forgalmit egyik okmányirodából a másikba, majd ott még átveszik, határoznak, határozattal mehetek műszakiztatni, majd később valszeg szabálysértési eljárás miatt bírságot fizetni ( ezen sorok miatt tuti a maximumot kapom… ), szóval az ugy látom még jó pár napot igénybe fog venni… De, biztosra veszem hogy a jószándék miatt van ez, hátha egy hét múlva már nem olcsóbb lesz a benzin 400 Ft-nál, igy mennyit meg tudok majd spórolni a benzin költségen…

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Nekem most van folyamatban az ügy…. 2011.09.15-én állított meg a közeg, gjm ellenőrzés címszóval. Mivel minden papírom rendben van nem is aggódtam… ámde a műszaki lejárt 2011.08.29-én… upsz.. azt hittem rosszul leszek.. mindig minden határidős tennivalót feljegyzek a telefon naptárjába, természetesen ez most kimaradt. Forgalmi elvétel, papirozás.. mondanom se kell hogy asszonyt vettem volna fel, és irány az oviba a gyerekért.. hát persze hogy nem tudtunk érte menni.. kör telefon ki tudja elhozni ( nagyszülők, rokonság nincs… 🙁 ). De megoldottuk. Rendőrbácsi szerint 3 munkanapon belül kell megküldeniük az illetékes okmányirodának.. Most még “csak” a 7. munkanapnál tartunk ( érdekes, ebben az országban csak a kisemberek kell betartania a határidőket… ), de még semmi hír. Az autó nagyon kellene a munkához, másik kocsink nincs, ez is hiteles… na mindegy.. Majd mesélek még mikorra és milyen költségekkel sikerült lezárni a történetet.

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Ezt a gyökérséget…
  Tipikusan annak az esete, hogy “srácok, ma kell még valamit produkálni, azt’ mehetünk be pihenni”, vagy valamelyiknek szúrtad a szemét valamiért, akkor szoktak ilyen parasztok lenni.
  Ha toligáltad csak, ráadásul egy parkolóban, az igazán nem nevezhető rendes közlekedési szituációnak, ahogy a hivatalos szervek szokták mondani, “nem életszerű”!
  Pont olyan, mint amikor veszel egy száznegyvenezer forintos telefont huszonöt ropiért és amikor eljutnak hozzád a nyomozók, előadod, hogy igaz ugyan, hogy a piacon vetted, meg nem volt hozzá töltő, doboz, headset, papír, stb, de te nem feltételezted, hogy lopott lenne…
  Az ilyen rendőrök monnyanak le!
  Szerencsére a többségük nem ilyen.

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Teljesen logikus, és következetes amit mondasz, de ha ez igaz, akkor nagyon szomorú vagyok, mert ez a szabály nem életszerű. Van egy roncsjárművem, totálisan alkalmatlan a közlekedésre, de mégis vontathatom, mert van még érvényes műszakija. Van egy járművem, ami teljesen tökéletes, mégsem vontathatom, mert nincs műszakija.
  Más oldalról: Mit nevezünk gépjárműnek? Amit gépi erő hajt, és használata közben közutat vesz igénybe. Ezek szerint a vontatott gépkocsi nem minősül gépjárműnek, mert nem hajtja gépi erő.
  Szóval el lehet veszni a szabályok sűrűjében, amik sok esetben ellent mondanak egymásnak.

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Pedig biztos lehetsz. Még a tolt járművet is csak jogosítvánnyal lehet vezetni, viszont, lejárt műszaki esetén mi biztosítja az üzembiztonságot? Az érvényes forgalmival igazolod, hogy forgalom biztonságilag megfelelő a járműved.

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Ja, és még valami. Szerintem, a rendőr nem kapírgálhatja le a matricát. Levetetheti a sofőrrel a rendszámot, ami nem kötelező, de a rendőr nem nyúlhat hozzá.
  Egyszer nekem is kivonták az autómat a forgalomból, mert kopott volt a gumi és nem volt átiratva 14 napon belül, de velem vetette le a rendszámot. Mikor mondtam, hogy ha kell neki vegye le ő, azt mondta, ő nem nyúlhat hozzá. Sőt, még csak nem is lettem volna köteles levenni, csak súlyosabb szankciót helyezett kilátásba, ha nem teszem.

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Tudtommal, a 30 napos határidő hatósági jelzéssel nem rendelkező, üzemen kívül helyezett ill. üzemképtelen járműre vonatkozik. A kérdés, hogy a lejárt forgalmi is üzemképtelenségnek minősül?

  A másik, hogy csak a motorkerékpár tolásakor minősül gyalogosnak a toló személy, vagyis, az autó tolásakor is járművezetőként vesz részt a forgalomban.

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Ez tökéletes szivatás. Persze már megszokhattuk, hogy a polgár ellenes pénzbehajtó magyar törvények ilyenek. Értelme semmi, de jól lehet velük a népet sarcolni

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  A konkrét eset kapcsán az jutott eszembe, érdemes tisztában lenni a lakótelepi telekkönyvi adatokkal is. Nem 100%-ig biztos, hogy minden lakótelepi parkoló közterületnek minősül. Amennyiben az a parkoló, vagy akár út is a telekkönyvben az adott lakóközösség tulajdonához tartozik, akkor az magántulajdonnak minősül, és a rend szigorú őrei ilyen formán nem gyakorolhatják áldásos pénzbehajtó tevékenységüket.

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  fizeted tovább a biztosítást /nem tudsz kibújni alóla/,,,,, fizeted a súly/teljesítményadót /vagy “adó” módjára behajtják…..nem parkolhatsz tovább közterületen, mert nincs érvényes műszaki vizsga az autón – így bármikor elszállíthatják / közterületesek, rendőrség…./ ezután fizetheted a napi megőrzési díjat – ami horror összegeket is elérhet, vagy magánterületen helyezed el /ha van hova/….vagy kivonod a forgalomból : 1. ideiglenesen fél évenként 1800Ft – ismételhető, vagy végleg kivonod a forgalomból, azaz elszállíttatod egy bontóba, a kapott igazolással kérsz egy időpontot az Ocsmányirodába, na ott végleg megszabadulhatnál az autótól – de nem tudod megtenni sem ezt sem az ideiglenest, mert NINCS forgalmid, így hát hogy ezt mind el tudd kerülni ELMÉSZ A FORGALMIÉRT, KIFIZETED A BÜNTETÉSEKET, és átgondolod, hogy megérte-É, hogy a közterületen tároltad a lejárt forgalmis autódat………

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Sajnos ezt en is tapasztaltam.
  2011 marciusban WErdelybe mentem. Sajnos agyban fekvo beteg lettem. Majus 22-én lejart a forgalmi engedelyem ervenyessege. 2011 jun 6an leptem at a magyar hatart Gyulanal. Nem a hataron hanem 1 km-en belul megallitottak es elvettek a forgalmi engedelyemet.
  Nem tudom enyhito vagy mentesito korulmeny, hogy nem tudtam haza jonni elobb, hogy muszakira vigyem a kocsit.

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Felháborodva olvastam a fenti levelet és sajnos egy gondolat fogalmazódott meg bennem ha ez a történet így igaz:ezek a mi bunkó rendőreink,tisztelet a kivételnek,mert hála az égnek ilyennel is találkoztam már.Addig amíg a fejekben nincs rend sajnos ezek a történetek ismétlődnek!

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Sajnos nálunk ez mindenben (vagy majdnem mindenben) így megy.
  Mert szivatni muszáj, ez államilag trendi… és kit egyszerűbb szivatni, hát a csórót. Annak nem telik menő ügyvédre és nyilván magasságos ismerősei, barátai sincsenek, akik miatt a “szivató” kellemetlen helyzetbe kerülhetne.
  De hát ki az, aki nem a könnyebb utat választja…

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Büszkék lehetnek magukra a rend éber őrei.
  Ez ám a valami. Csóró népet szopatni. Nem lett volna elég egy igazoltatás és egy szóbeli figyelmeztetés?
  Neeem. A ki kispolálkkal jár annak jól megy meg kell büntetni. Megbírja.

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Az nem egyértelmű számomra, hogy a Kispolszkit tolta az úr előre – hátra vagy járó motorral beleülve vezette azt a 30 métert?!? Mert ha csak tolja, az nemüzemszerű használat, így műszaki sem kell hozzá.

 • 2017.10.31. at 15:08
  Permalink

  Vácon nagyon sok lejárt műszakis autó közlekedik. Vasút állomás előtt végig állnak lejárt műszakis autók tulajdonosaik vonattal mennek tovább. 2009-ben lejárt műszakis taxi mai napig utasokat szállít kapitányságtól 60 méterre parkol a járdán .

Vélemény, hozzászólás?