Kedves őrjöngő autóstárs! – Így jártam egy ingerült sofőrrel

Ezért vigyázzunk nagyon az agresszív sofőrökkel, elmesélem, hogy jártam a minap

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Láttunk már megannyi videót, hallottunk történeteket, és tudjuk, hogy sokan az autóban élik ki rejtett feszültségeiket. Találkoztam egy ilyen sofőrrel, nagyon vigyázzunk, mit reagálunk.


Szerencsére nem vagyok egy feszült típus, nem mondanám, hogy sokat rágódnék bármilyen helyzeten, ami esetleg egy kicsit felhúz, vagy dühít, de most olyan történetbe csöppentem, amit megosztanék veletek is, pusztán azért, hogy megfelelően döntsetek. Az eset ugyanis nem egyedi, tudom, százával történik hasonló minden egyes nap, az agresszió nálunk szín tisztán látszik a forgalomban, már csak a puszta közlekedés is arról szól, ki ér oda hamarabb a piros lámpához. Van egy sajátos ritmus az utakon, amit meg kell tanulni fölvenni, ám arra nem tudunk felkészülni, ha egy autóstárs a kelleténél agresszívebb.
Elég sok időt töltök autóban és bár fiatal vagyok, hamar rájöttem, hogy az előzékenység a legfontosabb ahhoz, hogy gördülékenyen haladni tudjuk. A másikra alaposan figyelni kell, sokszor már jóval előre lehet sejteni egy autó mozgásából, mi is fog következni, esetleg sávot vált, lekanyarodik, vagy csak a tempójából következtetni arra, hogy fékezni fog. Ezek mellett természetesen ott van a KRESZ is, amit nem árt tudni és figyelemben tartani, hisz csupán erre támaszkodhatunk egy esetleges balesetnél, koccanásnál. Nem volt balesetem, de akár lehetett volna, ha a ma reggeli kedves autóstárs mégis úgy gondolja, hogy neki van elsőbbsége, akkor is, ha én már a körforgalomban vagyok.
A helyszín Vecsés, frissen átvett Mini Cooper kabrió tesztautóval az első métereket teszem meg átvétel után, még nem ismerem és az útvonalamat is csak épp kitalálom fejben, amikor behajtok az első körforgalomba a Lincoln út felől. A Gyorsforgalmira terveztem az utat, befelé a város felé, vagyis az első körforgalomból a harmadik kijáraton hajtok ki, be a felüljáró alá, ami után egy újabb körforgalom következik. A helyszínt jól ismerem, a felüljáró alá behajtva a teljes körforgalmat belátni, pontosan látjuk, ha valaki már bent van, de kevés esetben kell megállnunk, ugyanis aki ide behajt, az kihajt a Lincoln út felé, hisz ebbe a körforgalomba érkezik a Gyorsforgalmiról a reptér felől. A tempóm nem sok, mivel épp csak kilépek az egyik körforgalomból, már lépek is bele a másikba, így bár a Mini kanyartulajdonságai elég jók, 50-nél többel nem érkezek meg a másodikba. Mivel csak elsőbbség adás kötelező táblám van, nem kell megállnom, nem is lassítok, mert a körforgalom üres, itt kezdődik a szürreális történet.
Hirdetés
Aki jobbról érkezik, engem csak akkor lát meg, ha már bent vagyok, vagyis mindenképpen elsőbbségem lesz vele szemben, tehát ha már lát, neki le kell lassítania, meg kell állnia. Mikor megérkeztem a körforgalomba, már láttam, hogy érkezik egy fehér Passat kombi, ám csak egy lett volna a több ezerből, ha nem tűnik fel valami furcsa. Abban a pillanatban, ahogy meglátom, még a buszmegálló és az ő behajtóját keresztező zebra között jár, vagyis tisztán lát engem.

Pláne úgy, hogy mellkasig már kilóg az illető az oldalablakon és üvölt.

Mintha készült volna, a mondandóját tisztán hallom a lehúzott tető miatt, nehezményezi a közlekedési stílusom, ami számára ugyan nem tiszta, de én tudom, hogy szabályos. Az elszántság és a tudatlanság süt a tekintetéről, nem akarok ítélkezni és biztos vagyok benne, hogy rosszabbul indult a napja, mint az enyém, de bármi is történt az életében, mielőtt meglátott engem, az nem rám tartozik.
Kihajtok a körforgalomból az első lehetőségnél a belváros felé, a delikvens pedig jön utánam. Én kellek neki, nincs rá más magyarázat, hisz vélhetően azért hajtott le a Gyorsforgalmiról előtte, hogy lejöjjön róla. De most inkább követ, hisz vélhetően ráér minimum elmenni az 1-es terminálig és ott visszafordulni. De nem teszi, a következő lámpánál már derékig kilógva az ablakon üvölt, mint a sakál, itt már szín tisztán látom, hogy nincs bekötve sem, a mondandója csupa sípolás lenne egy videóban, és bármiféle értelemmel összeegyeztethetetlen tartalmú. A lámpától indulás után kisorolok mögé, látványosan lemaradok, menjen csak el, sajnos hallottam épp pár hete olyat, hogy egy kísértetiesen hasonlóan kezdődő szituációból a hátsó ülésen utazó kisgyermek ölében landolt a hátsó ablak szilánkok formájában. Nem kell ez nekem, elengedném, de ő még ad egy büntetőféket a biztonság kedvéért. Elhagyjuk az 1-es terminált a város felé, lassan odaérünk, ahol a Gyömrői út és a Gyorsforgalmi szalagkorláttal kettéválik. Ő kihúzódik, én bent maradok, föl-le húzogatja az ablakát, tudom, hogy azt akarja, hogy elmenjek mellette, de nem teszem, innentől bármit kinézek belőle, azt is, hogy nekem rántja a tédéít. Megvárom, míg elérjük a szalagkorlátot, onnantól már nem érhet utol, a Gyömrői lámpa tengere megfogja pár méteren belül. Ismét kilóg az autóból, kétségbeesést látok az arcán, hisz tudja, hogy már nem találkozunk, ellenben még megjegyzi, hogy „Együtt érünk oda”. Hogy hová, nem tudom, de nem értünk oda együtt, bár még a tükörből láttam a füstfelhőjét, többet nem találkoztunk. Nem tudom, mi lett volna, kedves őrjöngő autóstárs, ha együtt érünk „oda”, de abban biztos vagyok, hogy Te eltervezted azt, hogy engem megölsz. Ha megállok, talán megtörténik, de ha engem nem is bántasz, az autóban biztosan kárt teszel, mert neked akkor is igazad van, ha nem, és ezt jobb, ha megjegyzem.
Tudom, hogy nem vagy egyedül, sokan vagytok még az utakon, akik gondolkodás nélkül még dudálni is elfelejtetek, mert az üvöltés hamarabb érkezik. Nem álltam meg, mert szabályos voltam, nem hívtam rád rendőrt, mert nem érek rád. Vélhetően sújt téged az élet épp elég dologért, és sajnos a jogosítványodat egy ilyen húzásért úgy sem vennék el. Veled együtt kell élnünk, kedves őrjöngő autóstárs, amíg nem csinálsz nagyobb marhaságot, mert nincs rád megoldás.

Az egyetlen helyes döntés, ha egyedül hagyunk a nyomoroddal és nem hagyjuk, hogy romba döntsd a mi életünket a tiéd miatt.

Elengedtelek, mindenkinek csak ezt tanácsolhatom, hisz ha beszállunk abba, amit Te kezdtél el, jól semmiféleképpen nem végződhet. Sajnálom, hogy még az utakon vagy, ahogy azt is, hogy a pszichológiai felülvizsgálat nem része a jogosítvány meghosszabbításának, mert akkor Te, kedves őrjöngő autóstárs, legfeljebb gördeszkáról oszthatnád az észt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.07.31. at 19:26
    Permalink

    A legjobb döntés ez volt, bár borzasztó önuralom kérdése ignorálni ezeket, de sokszor nem lehet tudni, mikor kerül elő egy vipera, vagy akár lőfegyver, ezért is ajánlatos az ilyen görcsöket elengedni és hagyni magukban tombolni.

    Amúgy, a leírt viselkedésből kiindulva nem zárnám ki azt sem, ha emberünk valamilyen drog hatása alatt állt az adott pillanatban.

  • 2018.07.31. at 20:44
    Permalink

    nem kell sokáig menni idegbeteg börtöntöltelékekért, akiket inkább hűvösön kellene tartani, mintsem emberek közt, itt a fórumon is vannak páran.
    még jó, hogy az útakon is összeakad az ember velük, sajnos az idegbeteg retardáltakat nem szűri ki a társadalom egyelőre, bár itthon nem divat, de nyugodtan fel lehet jelenteni ezeket az embereket, akár neten keresztül is (usá-ban ezt komolyabban veszik).

  • 2018.08.01. at 06:33
    Permalink

    Sokmilliós tesztautókban ültök és egy nyamvadt dashcamet nem raktok a szélvédőre 20e forint értékben… Rengeteg az idióta, egy büntetőfék esetén megmenti a segged, ha cégre veszítek, nettó 15-ből kijön memóriakártyával együtt.
    Egyik autóból átvihető a következőbe gond nélkül.

  • 2018.08.01. at 11:11
    Permalink

    Napi szinten vezetek és manapság szinte napi szinten futok bele egy ilyenbe vagy éppen tanúja vagyok egy ilyennek, amint éppen mással szórakozik. Ezeket mindig alap dolgok ingerlik fel: megelőzöd őket, mögöttük mész, erőszakosan index nélkül sorol be elég és te rá dudálsz mert azt hiszed nem lát téged vagy mint ahogy a cikkben van, vele szemben van elsőbbséged és ennyi már elég ezeknek az állatoknak. Egyébként részben ezért kell kamera az autóba.

    • 2018.08.01. at 11:38
      Permalink

      Ez valóban így van, az elmúlt 1-2 évben mindennapossá váltak az ilyen esetek. Pár napja egy bűnözőfejűt egy öreg A4-essel azzal idegesítettem fel véletlenül, mert megvártam, míg zöldre vált a lámpa és nem sárgánál lőttem ki, padlógázzal. Szabályosan le akart tolni az útról, majd megelőzött és a mellettem ülő nejemnek azt üvöltötte, hogy análisan fog közösülni vele. Majd a pirosnál utolértem, mivel tudtam, hogy zöldhullám van, nem siettem, ez a hülye meg ott állt és forrongott, mikor elmentem mellette lendülettel, ahogy zöldre váltott a lámpa.

      Én pár éve eladtam a korábbi dashcam-emet, mert úgy gondoltam, minek, de nemrég a régebbi iPhone-omat befogtam fedélzeti kamerának, mert muszáj valami védelem ezekkel a szociopatákkal szemben.

  • 2018.08.02. at 09:22
    Permalink

    Én csak azt nem értem, hogy sokan leírták mennyit romlott a morál, milyen emberek közlekednek és játszanak folyamatosan más életével és ez a nagy erős rendőrségnek nem tűnik fel? Ők merre közlekednek? Vagy lehet ők is így közlekednek? Az a helyzet, hogy ezért 100%-osan őket terheli a felelősség. Szégyellhetik magukat egytől egyig, hogy hagyták eddig fajulni a helyzetet.

    • 2018.08.02. at 10:13
      Permalink

      Szerintem én elég sokat (30.000km/év) közlekedem az utakon (főleg országúton), de meglátásom szerint egyértelműen javult a közlekedési morál. Kevesebb a száguldozó és a renitens szabályszegő. Én legalábbis nem sokat látok. Néha kellemetlenül érzem magam az átlagon felül gyors és rámenős stílusommal. 🙂
      Ennek ellenére már évek óta nem volt konfliktusom senkivel. Az is lehet, hogy csak nem értek utol. 😀
      A történetben szereplő barom akcióihoz meg a rendőrségnek egyébként sem sok köze van, hiszen ez szituációtól és idegállapottól függő dolog. Az ilyen esetek ritkák és kirívóak, így még komolyabb rendőrségi jelenléttel sem megakadályozhatók.

      • 2018.08.02. at 10:29
        Permalink

        Én sajnos nem ezt látom. Türelmetlenek, letolnak, betartod a szabályokat egyszerűen kilógsz a sorból. Mindenki eltapossa a másikat egyáltalán nem törődik semmi, senki mással csak a saját érdekeivel. Szerintem iszonyatosan rossz a morál, én nem emlékszem, hogy valaha is lettünk volna ennyire mélyen. Lassan a balkáni stílus elbújhat mellettünk.

  • 2018.08.02. at 09:37
    Permalink

    Tizenkettő! Ez jogos észrevétel! Rendőreink: “Szégyellhetik magukat egytől egyig, hogy hagyták eddig fajulni a helyzetet”. Ugyan má’ ŐK A LEGEGYSZERŰBB, LEGKÖNNYEBB PÉNZBEHAJTÁSRA MENNEK! Tisztelet természetesen a nagyon kevés és elenyésző kivételnek.

    • 2018.08.02. at 10:34
      Permalink

      Ez sajnos így van. És akkor is azokat baszogatják csak akik messziről tisztességes embernek néznek ki és tudják, hogy velük kekeckedhetnek. A sok tahó fekete terepjárós kigyúrt köcsöggel nem mernek huzakodni. Szolgálunk és védünk ugye. Csak kit és miért. Mert hogy a normális embereket nem segítik az biztos.

      • 2018.08.02. at 10:40
        Permalink

        Ha szépen civil autóval kiszedegetnék ezeket a hülyéket és ennek híre menne akkor sokkal kevesebben engednék meg maguknak, hogy így viselkedjenek, de jelenleg semminek nincs visszatartó ereje, nincs következménye. Nagyon sokan a saját fejük után mennek nem pedig a KRESZT követik. És azt sem értem, hogy miért nem foglalják törvénybe azt, hogy ha egy ilyen barom más életét veszélyezteti, akkor bizony lehessen használni a fedélzeti kamera felvételét, sőt továbbmegyek, tőlem lehetne akár egy rendőrségi portál ahova az ilyen felvételeket fel lehetne tölteni és ők meg kivizsgálnák a dolgot. (Nyilván nem lehet minden apróságot, de ez is már visszatartó erejű dolog, hogy akár ez is történhet, ahogyan pusztán a kamerák legalizálása is az lenne szerintem nagyon sok esetben is.) Ahogy nézem a KRESZT nagyon kevesen ismerik mostanában itthon, arra lennék kíváncsi, hogy valóban nem tudják, vagy nem akarják tudni. Ez is egy érdekes kérdés.

        • 2018.08.02. at 14:53
          Permalink

          Ha szépen civil autóval kiszedegetnék ezeket a hülyéket és ennek híre”

          Ezeket a hülyéket is, igy a helyes. Mert a kotelezo jobbra tartást be nem tarto kreteneket is kiszedegethetnek nyugodtan, az indokolatlanul lassan hajtókat is, vegtelenul egyszerű büntetést kell bevezetni rá. A zarovonalazókat es az elsőbbseget meg nem adókat is gyönyörűen ki lehetne szedegetni…nagy a tartalék es büntetési lehetőség a civil autókban, ott vegre rámehetnének nem csak a ‘gyorshajtásra’. Ami problémas, hogy mindenhol nem lehet egy civil rendőr…..de ha mindenki vesz dashcamet es mindenki feljelent mindenkit, akkor végre eljön az ujkori KGB v2.0 időszak 😂😂😂😂

          • 2018.08.02. at 15:25
            Permalink

            A dashcam-et már rég kötelezővé kellett volna tenni a gyártóknak a sok feleslege baromság helyett. Guminyomás ellenőrző rendszer meg hasonló felesleges csipogó villogó kütyük helyett. Nem egy akkora összeg már, nekem mindegyik autóban van.

          • 2018.08.02. at 15:35
            Permalink

            Ami meg a KGB 2.0-át illeti, itt azt hiszem a játékszabályok maximálisan tiszták és egyértelműek mindenki számára aki jogosítványt kap, amivel elvileg elfogadja és törekszik betartja azokat. Nem azt mondom, hogy az ember nem hibázik, vagy néz be valamit, de itt már közel nem erről, hanem egyértelmű szándékosságról van szó. Az ilyen embereknek meg elvileg semmi keresnivalójuk nem lenne a forgalomban és ez meg a tohonya semmitérő rendőrség feladata lenne, hogy a megfelelő lépést megtegye ezek kapcsán. Remélem olvassák ők is igen, elhiszem, hogy parancsban van kiadva, hogy kit kell baszogatni, de ezzel a válasszal már azt kell, hogy mondjam a hócipőm tele van. Az adófizetők pénzéből pontosan azokat az embereket és azon emberek érdekét NEM képviselik akik ezt megérdemelnék és akiknek a biztonságos életkörülményeit szolgálni lennének kötelességük. És ebben minden rendőr hibás, ha parancsot teljesít, ha nem. Ezért választotta ezt a szakmát, ezért kapja a fizetését. De van egy olyan érzésem, hogy ők is pontosan ugyanúgy viszonyulnak a dolgokhoz ahogyan sokan a KRESZ betartásához.

        • 2018.08.02. at 20:58
          Permalink

          Értem én a te hozzáállásodat a KRESZ “esztelen betartásáról”, de van egy fontos dolog, amit nem szoktak, mert sajnos tulajdonképpen nem is lehet figyelembe venni.
          Nem vagyunk egyformák, nem azonosak az autóink, nem azonos a vezetéshez való hozzáállásunk és tudásunk, viszont azonos szabályok vonatkoznak mindenkire.
          Tudom, ezt az ellentétet nem lehet feloldani, de elfogadni sem tudom, így a saját kereteimen belül lázadok ellene. Igen, szemét, önző, felelőtlen disznó vagyok. Ez van.
          Igazoljon, hogy több mint 600.000km alatt senkinek szinte semmi gondot (minimális koccanás kis sebességnél) nem okoztam a stílusommal.
          Ezt is csak azért írtam le, mert az, hogy valaki rugalmasan kezeli a szabályokat, még nem feltétlenül azonos az ámokfutással és sokkal kevesebb balesetet is okozhat, mint egy a szabályokat mindig betartani szándékozó mazsola.
          Azzal, hogy letettem a jogosítványt nem írtam alá semmilyen szándéknyilatkozatot a KRESZ maradéktalan betartásáról.
          Magyarországon egyébként is sok minden túl van szabályozva a közlekedésben, így nem is csoda, ha sokan figyelembe sem veszik a korlátozásokat. Ezek már részben elvesztették a hitelességüket.
          Dilettáns, balfék emberek vannak döntéshozó helyzetben, akik szabadon garázdálkodhatnak és hozhatnak hülye, értelmetlen korlátozásokat az ország útjain.

        • 2018.08.02. at 22:12
          Permalink

          “Tizenkettő
          2018.08.02. at 15:35
          Ami meg a KGB 2.0-át illeti, itt azt hiszem a játékszabályok maximálisan tiszták és egyértelműek mindenki számára aki jogosítványt kap, amivel elvileg elfogadja és törekszik betartja azokat”

          A kresz vizsga letételével olyasmit nem írtál alá, hogy mindenképpen betartod azokat, persze ez csak formaidolog, meg egyébként qva mindegy, államfők, miniszterelnökök, minsziterek is tesznek le esküt, de ahol tudják megszegik…..és nem csak magyarországon, az élet sok területére igaz ez egyébként, így hát a közlekedésre is….és akkor még a gyalogosokról,biciklisekről,motorosokról nem is beszéltem, hogy milyen szinten szabálytalanok és felelőtlenek, az egy másik (de nagyon hosszú) történet….és még ott vannak a kamionosok akik elméletileg “profik” ,de mégis arányaiban több balesetet okoznak……daschammel egyébként ezeket is fel lehet venni, mondjuk a bicikliseket, gyalogosokat nehezen lehet azonosítani, feljelentést ugyan lehet tenni ellenük, de nah….

          a lényeg a KGB-s résznél, arra szerettem volna rámutatni, hogy ezt a feljelentgetősdit túl is lehet tolni…..te is hibázhatsz véletlenül is, és lehet pont lesz egy kgb-s vérű frusztrált idióta mögötted,melletted stb aki felvesz és feljelent, holott probléma végül nem lett a hibázásodból pl. de mondjuk mégis szabálytalan voltál….amikor felb.sznak a szabálytalankodó mazsolák, mindig kivagyok, hogy most ezt a gyökért jól feljelenteném, utána meg átgondolom, hogy én is szoktam hibázni…..és lehet, ha valaki kenyeret keres a jogsival és feljelenti valami túlbuzgómócsing, akkor elb.ssza az életét, akár úgy, h még baleset sem lett…mégis, qva negatív az egész hozzáállás így egymáshoz, holott a KRESZ bizalmi elvet ír elő, nem egymás “alázását”, szóval furcsa és paradox ez az egész.

          • 2018.08.02. at 22:16
            Permalink

            Ja és még annyi, többször mondtam már, hogy ezek az esetek javarészt : tudatlanságból és frusztrációból erednek.
            Nyilván egy intelligensebb társadalom (jobb oktatási – vezetési is- rendszerrel), jobb gazdasági körülmények között, kultúráltabban, szabálykövetőbben viselkedik, illetve a szabályok sem kretének és túltoltak néhol (a szabályozás is ugyanúgy emberek műve, akik ugyanúgy frusztráltak vagy van problémájuk stbstb, rengeteg túlszabályozás van…..szóval, ez egy elég komplex probléma és sokat lehet rágni)

  • 2018.08.02. at 21:46
    Permalink

    És ez még semmi nem a volt a cikkírónak mert engem egyszer találtak meg úgy ilyen fazonok, hogy álltam a pirosnál, beállt mögém és elkezdte nyomni a dudát. Majd elkezdett kiordítani hogy indulj már te fasz mert lenyomlak. Nyilván nem reagáltam és megvártam a zöldet. Elindult aztán amint 2 sávos lett az út padlóval elém vágva satufék keresztbe állva az úton, utat lezárva. Egy paraszt tunningos rendszám nélküli BMW volt, amiből kiszállt két 120 kg-os paraszt és szisztematikusan kezdte ütni, rúgni az autóm és próbálta feltépni az ajtót. Nyilván nem szálltam ki mivel nem vagyok harcművész, kettővel szembe meg pláne nem. Ezután kb fél perc csépelés után után és kb 500.000 Ft kár okozás után továbbmentek. Addig a forgalom állt mögöttem. Rendőrség felhív, tömören: semmit se tudnak tenni, nyilván már árkon bokron túl vannak. Bemenni, ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni, majd a nyomozást 3 hónap múlva meg is szüntették. Mindez kb 5 éve volt fényes nappal a Komjádi úszoda mellett a Zsigmond téren.

    • 2018.08.03. at 09:43
      Permalink

      Az a baj, hogy lassan mindenben a Balkánhoz húzunk és nem csak a közlekedésben. Mai friss eset. Jön szembe a mentő előzi a sort én lehúzódok erre két gyökér hátulról elkezd előzni. No comment.

Vélemény, hozzászólás?