Olaszországba autóval? Ezt mindenképp tudnod kell a nyaraláshoz!

Olasz nyaralás? Sok száz eurónyi bírságtól menthetnek meg ezek az információk!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Népszerű célpont Olaszország a magyar turistáknak, Jesolo tengerpartja autóval nagyjából 700 kilométer. Ha azonban nem vagy felkészült, könnyedén katasztrófába torkollhat az utazás: mutatjuk a rendőrség tanácsait és a fontos szabályokat!

Olaszországot egész évben nagy számban keresik fel turisták tengerparti nyaralás vagy kulturális programok céljából. A külföldiek az elmúlt időszakban tapasztaltak szerint még gyakrabban eshetnek kocsifeltörés, lopás áldozatául. A konzuli szolgálat például külön felhívja erre a figyelmet. Amennyiben útlevéllel és személyazonosító igazolvánnyal utazik a turista, a két úti okmányt célszerű eltérő helyen őrizni. Az olasz utakon érdemes fokozottan odafigyelni a közlekedési szabályok betartására, különös tekintettel a forgalomcsillapított övezetekbe történő behajtásra, illetve a sebességkorlátozásra, amit a hatóságok mobil és telepített eszközökkel ellenőriznek. A fix mérőpontok a Tutor és az Autovelox elnevezésű rendszer keretében működnek, és általában figyelemfelhívó tábla jelzi őket előre. Az autópályákon a Tutor sajátossága, hogy a két ellenőrző kapu közötti átlagsebességet méri. A szabálysértések értékelése értelemszerűen utólag történik, így gyakori, hogy a magyar polgárok hónapokkal a látogatást követően kapják meg a bírságról szóló értesítést.
Hirdetés
Az olasz közlekedési rendszabályok szigorúan büntetik a gyorshajtást, a sebességtúllépés mértékétől függően lépcsőzetesen. 10 km/h alatti túllépés esetén 41–169 euró, 10–40 km/h közötti túllépés esetén 169–679 euró, 40–60 km/h közötti túllépés esetén 531–2125 euró, 60 km/h fölötti túllépés esetén 828–3313 euró büntetésre lehet számítani, valamint az utóbbi két esetben a vezetői engedélyt is bevonják. A bírságok behajtását általában követeléskezelő cégek végzik, és angol, de esetenként magyar nyelvű kísérőlevéllel továbbítják az értesítőt, amelyek hitelessége legtöbbször QR-kóddal vagy a megadott felhasználónév/jelszó birtokában a cég internetes felületén ellenőrizhető. A szabálysértésről készült felvétel elérésének módját általában az értesítő tartalmazza. A közlekedési bírságok öt év alatt évülnek el, elmaradt sztrádadíjak tekintetében azonban előfordulhat, hogy ennél régebbi gyorshajtásról kapnak felszólítást. Ennek oka, hogy az autópálya-fenntartó és a követelésbehajtó cégek az elmaradt díjat az olasz polgári törvénykönyv szerinti egyszerű tartozásként kezelik, ekképpen pedig tízéves elévüléssel számolnak. Nagyon fontos, a rendszámtáblák azonosítását automata végzi, így előfordul, hogy a magyar rendszámmal azonos formátumú, de más tagállam hatósági jelzését viselő gépjárművet magyarként azonosítanak, és így a magyar polgárt értesítik a szabálysértésről. Amennyiben a bírságot hibás azonosítás miatt kapod, feltétlenül keresd meg a behajtó céget, illetve a hatóságot a levélben szereplő elérhetőségeken. A panaszhoz célszerű mellékelni egy a saját járműről készült felvételt is, illetve a forgalmi engedély másolatát.

A közlekedési bírságról szóló értesítést semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ha valaki nem emel kifogást, a jogtalanul kiszabott bírságot is végrehajthatják.

Kötelező továbbá egy riasztóberendezés beszerelése 4 éven aluli gyermek szállítása esetén! Olaszország a világon egyedülálló módon határozta ezt meg azon járműveknél, melyekben ilyen korúakat szállítanak. A 4 éven aluliak ezenfelül csak gyermekülésben utazhatnak. A riasztó hanggal jelzi, ha a sofőr eltávolodik a kocsiban hagyott gyermektől. Riasztóberendezés hiányában 80-tól 326 euróig terjedő büntetés szabható ki. Az eszköz már 20–50 euróért beszerezhető, autópálya-pihenőknél és benzinkutakon is megvásárolható. Egyre többen keresik fel Szicíliát, ahová közvetlen a repülőjárat-kapcsolat. Cataniában a kisebb, de általában kedvező árú autóbérlést ígérő cégeknél az alábbiakra kell figyelni: a bérléshez a vezető nevére szóló, dombornyomásos hitelkártya szükséges. Ezen a plasztiklapon elegendő pénznek kell lennie a 950 és 1000 euró közötti kaució, illetve az üzemanyagra előre elkért, 150 euró körüli kaució megfizetéséhez. Kármentes közlekedés, illetve tele tankkal visszavitt jármű esetén ezeket az összegeket a bérbeadó a leadást követően néhány napon belül elküldi a bankszámlára.

Szintén fontos tudnivaló, hogy a járművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, vezetés közben mobilozni csak kihangosítóval lehet.

A nagyvárosok központjaiba a legforgalmasabb időszakokban csak előzetes engedéllyel lehet behajtani. A lezárt területet táblákkal jelzik, a kocsik rendszámáról felvétel készül. Autóbérlésnél éppen ezért vigyázni kell arra, hogy a gépkocsiknak általában nincs behajtási engedélyük a történelmi városok belső, forgalmi korlátozás alatt álló területeire. Ha ide bérelt kocsival megy be a turista, a büntetést utóbb, a kölcsönző cégen keresztül is behajtják. A büntetés – többszöri felszólítás esetén – több száz euró is lehet. Forrás: Police.hu
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?