Már a Ford is elismerte: olcsó villanyautót kell építeniük

Éves szinten milliárd dollárokat buknak a villanyautókon, ezt a tendenciát fordítaná meg a Ford

Az elmúlt évben több milliárd dolláros veszteséget termelt a Ford villanyautó részlege, ezért mindenképpen lépniük kell.

Bő egy hete számoltunk be róla, hogy a Ford immár két éve dolgozik egy megfizethető villanyautó piacra dobásán, nemrég azonban a márka vezérigazgatója, Jim Farley részletesen is beszélt a témáról. Elárulta, hogy sokkal nehezebb az EV-k piacára betörni mint azt előzetesen bárki jósolta volna a vállalaton belül, de minél hamarabb elő kell állniuk egy kisebb elektromos autóval, amely gyorsan pénzt hoz a márkának. Egy New Yorkban tartott eseményen elég sarkosan fogalmazott, amikor azt mondta, hogy könnyen lehetne dobálózni dátumokkal (például 2027-tel) hogy akkor fog megtörténni a teljes átállás villanyautókra, de mint kifejtette ez nem a valóság többé - írta meg az Automotive News.
Hirdetés
A Ford háza táján egyébként is nagy átszervezések folynak, hiszen az elmúlt hónapokban több millió dolláros befektetéseket halasztottak el, visszább vettek az elektromos autók termeléséből, mert a vártnál kisebb kereslet mutatkozik a villanyautókra. Egy ideje már köztudott, hogy az amerikai márka minden egyes eladott akkumulátoros autóján veszít, és az előzetes előrejelzések alapján a tavalyi 5 milliárd dolláros veszteség idén már 5,5 milliárdra fog nőni. Ennek kapcsán Farley elmondta, hogy minél hamarabb el kell készülniük a már említett olcsó, kompakt elektromos autóval, amely rövid időn belül pénzt hozhat a konyhára. Később azt is hozzátette, hogy a fő riválisnak a kínaiak számítanak, mert mint kiemelte, "ha nem tudsz tisztességesen versenyezni velük, akkor a bevételed 20-30 százaléka veszélyben van". Bár az ázsiai országból érkező autókat "kolosszális fenyegetésnek" minősítette, nem konkretizálta, pontosan mikor kerülhet a piacra a Ford megfizethető, kis villanyautója.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?