Megszűnt a villanyautó-vásárlási támogatás Németországban!

A hétvégén komoly fordulat történt Európa egyik legnagyobb autópiacán

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nagy vihart kavart a német belpolitikában az a hétvégi döntés, amellyel azonnali hatállyal megszüntették az állami villanyautó-vásárlási támogatásokat.

2023. december 16-án, szombaton jelentette be a német gazdasági miniszter, hogy vasárnaptól már nem fogadnak el több kérelmet a villanyautó-vásárlás állami támogatására, tehát a tervezettnél két héttel hamarabb megszüntetik - írta a Handelsblatt. Ez ráadásul azt is jelenti, hogy aki már megrendelte a villanyautóját, de még nem érkezett meg, nem lesz jogosult az állami támogatásra, amikor átveszi azt. A döntést azonnal rengeteg kritika érte, ám nem véletlenül nyúltak ehhez a megoldáshoz. Be kell ugyanis tömni a költségvetésben keletkezett sokmilliárd eurós lyukat. Német források szerint naponta mintegy 1400 kérelem érkezett elbírálásra, átlagosan 4000 eurós támogatással. Minden egyes további pályázati nap tehát kb. 5,6 millió eurójába kerülne az adófizetőknek. Tehát, ha tervezett módon, az év végén szüntetik meg az állami támogatást, akkor még közel 80 millió eurót szórnának el. Az állami támogatás bevezetése óta egyébként körülbelül tízmilliárd eurót fizetett ki a német állam 2,1 millió villanyautóra. Idén 376 ezer kérelem érkezett, és összesen 2,4 milliárd eurót utaltak a vásárlóknak, de ez csökkenés tavalyhoz képest, amikor 820 ezer autóra 3,4 milliárd eurót szórt ki az állam. Ugyanis idén már csak a teljesen elektromos, illetve az üzemanyagcellás autókra kérhettek támogatást, a konnektoros hibridekre nem. Érdemes lesz figyelni, hogyan hat mindez a villanyautó eladásokra a valós piaci körülmények között.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2023.12.18. at 11:01
    Permalink

    Pedig a Vw-vezér pár hete még oly’ szívhez szólóan mondta, hogy bajban van a nagy német konszern. Erre még ezt az alamizsnát is elveszik tőlük? Nem baj, majd Kína megtámogatja a saját gyártóit, oszt’ majd veszik azt a büszke schwáb honpolgárok. 🙂

  • 2023.12.18. at 11:41
    Permalink

    A villanyautó vásárlás amúgy is luxus mert nem csak az árát fizeti ki aki azt vesz, hanem a
    10 év utáni akkumulátort garantáltan lehet cserélni mert addigra már szxr lesz…
    Arról nem is beszélve hogy a napokban olvastam egy elektromos golf garanciavesztett
    motormehibásodás cikket ahol több milla lett volna a komplett csere valszeg egy csapágyhiba végett.
    A német sem hülye teljesen, ha nincs támogatás minek kockáztasson durva felárért vásárolt kiforratlan technikájú elektromos szekérrel. Én nem ellenzem a villanyautót, de ez még luxus az átalgember számára. Be is szxpják sokan szerintem vele csak épp nem születik mindegyikről cikk.

Vélemény, hozzászólás?