Ezt tudja a török SUV, amit Orbán kapott Erdogantól

A magyar miniszterelnök egy lóerőért cserébe 435-öt kapott

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Togg legnagyobb marketingese maga a török elnök, Erdogan már több ilyen autót vitt ajándékba, de otthon is szívesen reklámozza a márkát.

Újfent a Budai Várban tettek látogatást a törökök, de ezúttal kevesebben jöttek és rövidebb ideig maradtak. Az esemény autós szempontból is érdekes, a delegáció egy Togg SUV-t hozott magával, amit a magyar miniszterelnöknek ajándékoztak. A kevéssé ismert márka első típusa már egyedi magyar rendszámot is kapott, a HUTR-100 plakett a két ország kapcsolatára utal. Az új márka sorsát szívén viseli Erdogan, elvégre ő szorgalmazta a török személyautó-gyártás fellendítését. A Togg márkát 2018-ban alapították, az első típus gyártása tavaly októberben indult. A 4,6 méter hosszú T10X kizárólag villamos hajtással készül, a vásárlók hátsó- vagy összkerékhajtású modellt választhatnak. Az alapváltozat 218 lóerős, az akku kapacitása 52 kWh, ezzel 314 kilométer a becsült hatótáv. Az ajándékba hozott példány mindenhol hajt, a 88 kWh-ás akkupakk egy 435 lóerős villanymotort táplál, ezzel már 523 kilométerig lehet nyújtózkodni. Az otthoni közönség jól fogadta a Togg első szárnypróbálgatását, 170 ezer előrendelés futott be a típusra. A tervezett gyártási kapacitást évi 12 ezerről 20 ezerre növelték, de így is türelmesnek kell lennie annak, aki a várólista hátsó felére szorult.
Hirdetés
A Togg idén bővíti kínálatát, az év vége felé érkezik a T10F, melyet napokkal ezelőtt a Los Angeles-i CES kiállításon lepleztek le. A típusnév F betűje a fastback karosszériára utal, de tervezők uralkodtak magukon és nem lett belőle kupé-SUV. A műszaki oldal vélhetően a T10X típustól érkezik, hasonló árazással. Az ötajtós kiviteltől függően szintén a 17-22 milliós ársávban mozoghat, ami ebben a kategóriában elfogadhatónak számít. Az európai forgalmazás nyugaton kezdődhet, először a német, olasz, svéd és holland piacokra céloz a Togg. Céldátum még nincs, csak ambiciózus terv, 2032-re egymillió autó eladását tervezik az Unió területén.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?