Sorra zárnak be az izraeli háború miatt az autógyárak

A Szuezi-csatornát ért támadások jelentős fennakadásokat okoznak több autógyártónak is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az izraeli fegyveres konfliktus miatt kényszerül hosszabb időre leállni a gyártással a Tesla és a Volvo. A Szuezi-csatornát érintő támadások miatt ellátási hiány alakulhatna ki, de nem kockáztatnak.

Két hétre teljes leállásra kényszerül a Tesla a Berlin mellett lévő gyárában, mivel az ellátási láncban komoly fennakadásokat okoz a Szuezi-csatornánál kialakult válság. Nem sokkal az amerikai vállalat bejelentése után a Volvo is bejelentette, hogy a következő héten leállnak a belgiumi létesítményükben a munkálatok. Az Ázsiát és Európát összekötő szorost az Izraelt megtámadó Hamász csoport szimpatizánsai tartják sakkban, így a legnagyobb hajózási vállalatok is inkább egy jókora kerülővel a Jóreménység foka felé veszik az irányt, amely mintegy 10 napos kerülőt és egy millió dollárnyi (380 millió forintnyi) extra üzemanyagot jelent.
Hirdetés
A január 29. és február 11. között esedékes leállás most különösen nem jön jól a Teslának, hiszen a 2022. márciusában megnyitott gyárban jelenleg többek között a Model Y készül, amely egész Európában az egyik legnépszerűbb autó volt a tavaly évben, ráadásul az idei évben Elon Muskék a korábbi 500 ezres legyártott példányszámot 1 millióra szerették volna feltornázni. A Reuters információi szerint más autógyártók is érintettek lehetnek, de egyelőre csak a Tesla és a Volvo tett kényszerlépéseket. A svéd-kínai márka nem sokkal a Tesla bejelentése után megerősítette, ők is kénytelenek leállni a belgiumi létesítményben, ahol jelenleg az XC40 és C40 készül. A Volkswagen és a BMW is tájékoztatott, hogy a helyzetet megvizsgálták, jelenleg viszont úgy látják, nem fog gondot okozni a Szuezi-csatorna elesése.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?