Sorra törnek a Xiaomi SU7 első példányai

A Xiaomi SU7 rengeteg erőt kínál alacsony áron, ezért tapasztalatlan kezek közé is kerülhetnek

Nem bírnak az újdonsült tulajok a Xiaomijukkal, de ez fordítva is igaz: balesetek és rendelési problémák árnyékolják az egyébként sikeres piacra lépést.

Egészen meglepő teljesítményt produkált a Xiaomi: alig néhány hónapja bemutatták első autójukat, a SU7-et, most pedig már rendelhető Kínában - sőt, néhány példány már tesztvezetésre is elérhető. Koncepciótól piacra lépésig eljutni néhány hónap alatt az évszázados történelemmel rendelkező autógyártók számára is komoly kihívás szokott lenni, egy olyan cégtől pedig, ami eddig sosem foglalkozott járműgyártással, szinte hihetetlen eredmény. Az elismerés tehát mindenképpen járna a Xiaominak, de sajnos kisebb malőrök árnyékolják be a SU7 kezdeti sikerét.
Hirdetés
Sorra törnek ugyanis az első tesztpéldányok, erről tanúskodnak a közösségi médiába feltöltött képek és videók a Carscoops szerint. Felmerül a kérdés, vajon az autó technikájával van-e baj (például a kipörgésgátlóval, a kormányművel vagy a nem megfelelő nyomatékleadással), vagy egyszerűen a sofőrök hibáznak. Megeshet, hogy vannak hibái az első SU7-eseknek, érkezett videó például egy teljesen leült példányról, aminek valószínűleg a légrugója mehetett tönkre. Ugyanakkor tény az is, hogy a SU7 legerősebb változata, a Max 663 lóerőt kínál nagyjából 15 millió forintnak megfelelő összegért - így tehát hatalmas teljesítmény áll az olyanok rendelkezésére is, akik eddig nem fértek hozzá ennyi lóerőhöz, a tapasztalatlanság pedig könnyen vezethet balesetekhez. Az alábbi videón is egy sofőr hanyagságának lehetünk szemtanúi.
Hirdetés
De nem csak a tulajok képtelenek tartani a lépést a Xiaomival, ez fordítva is igaz. A gyártó nem készült fel akkora keresletre, amivel végül mégis szembesülnek: a rendelés megnyitásakor 27 perc alatt 50.000 igényt nyújtottak be, az első 24 órában pedig összesen majdnem 90.000 rendelés érkezett. Legjobb esetben, az alapváltozat vételekor is 4-5 hónapot kell várni az autó megérkezésére, de a SU7 Maxnál ez 7-8 hónap is lehet. További baki, hogy egyesek nem tudják visszaigényelni a foglalójukat. A rendelés után 7 napig van lehetőség az előleg visszaigénylésére (ami kb. 250.000 Ft), de ebben az időszakban is lehet véglegesíteni a vásárlást. Ezzel a vevő eláll az előlegre vonatkozó visszaigénylési jogáról, csak ez sajnos nem mindenki számára egyértelmű: van, aki véletlenül kattintott erre az opcióra, vagy nem tudta, ez mivel jár, most pedig már nem tudja visszamondani a rendelést. A Xiaomi azóta "nehezebbé" tette a rendelés véglegesítését a honlapján.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?