El sem hinnéd, mennyien próbálkoznak jogsiszerzéssel 80 felett!

Akad olyan, aki 89 évesen próbálta megszerezni a vezetői engedélyt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A jogosítványszerzés Magyarországon talán a kelleténél is egyszerűbb, éppen ezért sokan ugranak neki, de akad olyan, aki 23-szor is próbálkozott, és találni olyat is, aki 89 évesen határozza el, hogy szeretne a vezetés örömének hódolni.

Az évek alatt a vezető engedély megszerzése nagyon költséges mulatsággá vált, hiszen manapság már semmi meglepő nincs abban, ha egy B kategóriás jogosítványért több mint félmillió forintot kell kicsengetni, mindezt úgy, hogy a most vizsgázóknak már a rutinpályán sem kell megmutatni, képesek biztonságosan kezelni a járművet. Ha úgy tetszik a nulladik szintet jelenleg az elméleti vizsga jelenti, amellyel korlátozás nélkül lehet próbálkozni, a gyakorlati vizsgának viszont két éven belül csak ötször lehet nekifutni, utána kötelező pályaalkalmassági vizsgát tenni.
Hirdetés
Elsőre talán egyszerűnek tűnik a kérdéssor, ám nem mindenkinek megy elsőre ez sem. A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) által közzétett adatok szerint az elmúlt öt évben volt olyan tanuló, aki 23-szor próbálkozott az elmélettel, de 809 vizsgázónak legalább 10 alkalom kellett, mire sikerült a tesztsort a minimális pontszámmal megugrani - legalábbis ami a B kategóriát illeti. A motoros jogsinak is becézett A kategóriás kérdéssor esetében 30 olyan tanuló is akadt az elmúlt 5 évben, akinek 6 alkalom kellett, mire kellő rutint szerzett a kérdésekben, és sikeresen megoldotta az elméleti vizsgát, de volt három olyan is, akinek csak kilencedjére sikerült. Szintén érdekes, hogy sokaknak az életkor sem jelent akadályt. B kategóriában egy 82 éves tanuló volt a legidősebb, akinek elsőre sikerült az elméleti vizsga, de ugyanezért az engedélyért egy 89 éves is beült a számítógép elé 2021-ben, ám 3 sikertelen próba után feladta. 2019-ben egy 88 éves szeretett volna sikeres vizsgát tenni, de elbukott, nem úgy mint 2018-ban egy 84 éves, aki másodjára ugyan, sikeresen vette az elméletet. A forgalmi vizsgák esetében 2020-ban két rekordgyanús tanuló is volán mögé ült: egy 82 éves és egy 81 éves tanuló is elsőre meggyőzte a vizsgabiztost, hogy önállóan is képes a forgalomban közlekedni - írta meg a kreszvaltozas.hu.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?