Egyszerűsíteni próbálja a Volvo a modellneveit, de nem sikerül

Egyes modelljeinek átnevezése, egy különkiadás és letölthető extra teljesítmény jön a Volvo háza tájáról

Nem volt túl következetes a Volvo modelljeinek elnevezése, ezen próbált segíteni a svéd gyártó, de az új megjelöléseket még mindig nehéz megjegyezni.

Több újdonsággal is várja a tavaszt a Volvo, melyek között van fejvakarást és örömet is okozó változtatás. Kezdjük a fekete levessel: átnevezi néhány modelljét a svéd márka. Eredetileg a szedánok és kombik még egész követhető sémát alkalmaztak az S és V, illetve a méret szerint növekvő, kétjegyű számokkal. Aztán az utóbbi években az új SUV-ok, illetve a hibrid és az elektromos modellek megjelenésével borult a képlet. Eddig ugyanis volt egy XC40 kisméretű SUV, valamint annak kupésított változata, a C40. Bonyolította a sztorit, hogy az XC40-ből volt Recharge, ami utalhatott teljesen elektromos vagy konnektoros hibrid meghajtásra is - valamint a C40-ből csak Recharge volt, mert az kizárólag elektromos.
Hirdetés
A Recharge elnevezést mostantól megszünteti a Volvo, a konnektoros hibrid modellek T6 vagy T8 jelölést kapnak majd. Az elektromos modelleket pedig átnevezik, hiszen az újabb Volvo villanyautók nevei már mind E-vel kezdődnek (ezek az EX30, az EX90 és az EM90, melyek mind idén kerülnek piacra). Beilleszkedik mostantól a sorba az elektromos XC40, ami immár EX40, valamint a C40, ami innentől EC40. Annyit tehát már lehet tudni, hogy a Volvo elektromos modelljei mind E-vel kezdődnek, de az X és a C betűk még mindig bonyolulttá teszik az egészet. Az X ugyanis utalhat arra, hogy egy modell SUV, kivéve, ha kupé-SUV, mert akkor nincs benne X, csak C (az E után) - de közben az X és a C együtt már a belsőégésű motoros SUV-okat jelöli. Érdemes annyit megjegyezni, hogy az XC sorozat belsőégésű SUV-okat, az E-vel kezdődő modellek (EX, EC és EM) pedig elektromos autókat jelent. A villanyautóknál a számok tehát továbbra is a méretosztályra utalnak, az E utáni betű pedig a jármű kategóriáját mutatja (SUV, kupé-SUV, egyterű és ki tudja, mi más lesz még a jövőben). Történnek azért egyértelműen jó dolgok is a Volvo háza táján. Egy internetről letölthető szoftverfrissítéssel, amit új autó vásárlásánál már közvetlenül a Volvo alkalmazás rendelő felületén be lehet pipálni az opciós listán, 25 kW-os teljesítménytöbblet áll rendelkezésre az elektromos Volvókban. De a benzines modellek sem maradnak ki a jóból: a B5-ös típusú XC60 és XC90 4 és 2 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak a motor gyújtási ciklusának átvariálásával, ami a károsanyag-kibocsátást is csökkenti. Emellett az XC60-nál nagy népszerűségnek örvendő Black Edition különkiadás megérkezik az EX40, az EC40 és az XC40 modellekre is, ami egyedi fekete festést tartalmaz nem csak a karosszérián, de a 20 colos felniken is.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?