Nincs elég villanyautó töltő az USA-ban egy kutatás szerint

Egyre megbízhatóbbak a töltők az USA-ban, de kevés van belőlük

Habár folyamatosan nő a töltőoszlopok száma, az elektromos autók térnyerésével nem tudják tartani a tempót a szolgáltatók - derül ki egy felmérésből.

A J. D. Power adatai alapján az Egyesült Államokban található töltők egyre megbízhatóbbá válnak, viszont az oszlopok elérhetősége folyamatosan romlik. Csak 2023 utolsó negyedévében a nyilvános töltőkön az áramvételezések 18 százaléka volt sikertelen, ez pedig három százalékos csökkenés az azt megelőző kilenc hónaphoz képest. A legnagyobb problémát még mindig az áramkimaradások és a meghibásodások jelentik, amelyek sikertelen töltések 71 százalékáért tehetőek felelőssé. Sokkal aggasztóbb azonban a felmérés alapján, hogy a töltési kísérletek 20 százaléka a hosszú várakozási idő, vagy a helyhiány miatt hiúsult meg, ez az arány pedig a korábbi mérés alkalmával csupán 10 százalék volt.
Hirdetés
A felmérés mellett szintén aggasztó, hogy a ChargePoint felmérései szerint a nyilvános töltőiken 2023-ban 39 százalékkal nőtt a forgalom 2022-höz képest, míg az oszlopok száma csupán 18 százalékkal emelkedett. Az USA-ban jelenleg túlnyomó többségben Type2-es csatlakozók elérhetőek, és ezek elégedettségi szintje is alaposan visszaesett, mivel több órába telik, mire az autó kellőképpen feltölt. Mivel a villanyautók mellett továbbra is az egyik leggyakrabban felhozott érv a töltési sebesség, ezért folyamatosan telepítik a DC gyorstöltőket is, ráadásul jóval nagyobb ütemben, mint a Type2-es csatlakozókat. 2023-ban utóbbi száma 13 százalékkal, míg előbbié 31 százalékkal nőtt. Brent Gruber, a J.D. Power ügyvezető igazgatója a fennálló tendencia kapcsán elmondta, érdemes további fejlesztéseket eszközölni a Type2-es oszlopok esetében is, hiszen még mindig elég fejletlen a hálózat, és a jövőben is működőképes alternatíva lehet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?