56 km/h sebességtúllépésért 500 milliós csekk? Üdv az USA-ban!

Így kaphat bárki 1,4 millió dolláros gyorshajtási bírságot Amerikában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Érdekes csekket kapott egy gyorshajtó Amerikában, Georgia államban. Mutatjuk, mi áll a több mint 1,4 millió dolláros bírság hátterében!

Még szeptember elején hajtott 90 mérföldes óránkénti sebességgel egy amerikai férfi az 55-ös korlátozásnál. Mindez amerikairól világnyelvre fordítva nagyjából 56 km/órás sebességtúllépést jelent. Teljes sokkban vette azonban át néhány nappal később a bírságot a szabálysértés miatt, ami 1,4 millió dollárról szólt. Ám amikor a férfi felhívta az illetékes hatóságot, tájékoztatták, hogy

nem elütésről van szó, tehát vagy befizeti a több mint 500 millió forintnak megfelelő bírságot, vagy megjelenik a bíróság előtt egy tárgyalásra.

Mint kiderült, a csekket kiküldő rendszerben sincs hiba, ám a gyorshajtónak mégsem kell kifizetnie a hajmeresztő összeget. Georgia államban ugyanis külön szabályozás vonatkozik a kiemelt gyorshajtási esetekre. Ide tartozik minden 35 mérföld/órát meghaladó sebességtúllépés. Ezen gyorshajtások büntetési összegét mindig bíróságnak kell megállapítania. Ilyen esetekben a csekkre egy számítógép által véletlenszerűen generált, magas összegnek megfelelő számsor kerül, amelynek fényében a vádlott biztosan megjelenik majd a tárgyaláson, a bíróság pedig elrendeli az általában 1000 dolláros, tehát nagyjából 362 ezer forintnak megfelelő, valós büntetést.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?