Érik a baj? Oroszország korlátozza a gázolaj exportot!

Óriási probléma lehet világszinten az oroszok intézkedése miatt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Csütörtökön jelentette be Oroszország, hogy határozatlan időre felfüggeszti a gázolaj és a benzin exportját. Ezzel néhány régióban fennakadások lehetnek az ellátásban, globális szinten pedig a mostaninál is jobban elszállhatnak az árak.

Oroszország a belpiac stabilizálásával magyarázza a lépést, amely szerint határozatlan időre korlátozzák a gázolaj és a benzin exportját. A szakértők viszont úgy vélik, az oroszoknak a világpiaci árak felverése lehet a valódi céljuk - derül ki a Bloomberg cikkéből. Az orosz energiaügyi miniszter cáfolta, hogy üzemanyaghiány lenne az országban, a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov viszont arról beszélt, hogy addig életben tartják a korlátozásokat, amíg rendeződik a belpiacon a helyzet.
Hirdetés
A már lepapírozott szállítmányokat nem érinti a korlátozás, viszont hosszabb távon így is éreztetheti a hatását az oroszok lépése - írja a Világgazdaság. Szaúd-Arábia még hétfőn számolt be arról, hogy egészen decemberig fenntartják a nyáron bevezetett kitermeléscsökkentést, ezzel egy időben pedig az oroszok is hasonló lépésre szánták el magukat. Többek között a két ország intézkedésének következménye, hogy a magyar kutakon az elmúlt időszakban brutálisan elszabadultak az árak, ha pedig huzamosabb ideig fenntartja Oroszország ezt az intézkedést, a mostaninál is drágább lehet a tankolás.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2023.09.23. at 18:30
    Permalink

    A gázzal mondjuk akkorát szívtak tavaly a ruszkik mint a torkosborz. Európába nem adhatták el, de raktározni sem tudták, úgyhogy elkezdték kiengedni a levegőbe, és próbáltál elsózni keletre, mérsékelt sikerrel.
    Kaptak érte nyomott áron értéktelen indiai rúpiát, amin nem sok mindent tudnak vásárolni. Ugyanakkor mégcsak meg sem kapták a vételárat (a Swiftről lekapcsolták őket, vonaton meg nem túl praktikus milliárdokat szállítani). Így addig az indiaiak “vigyáznak rá”.

    • 2023.09.23. at 18:47
      Permalink

      😃 aztán felébredtél… Egyrészt simán hozták Európába persze sunnyogással az eu részéről no meg eu egyből kapkodott a 3-4x merikai palagázért aminek a kitermelése is meg az ideszállítása is környezet szennyezőbb mint ha az euban mindenkinek 2ütemű trabija-waresza lenne…
      Olvass néha a nyugati hírportálok helyett mást is mert ahogy lenni szokott hazudnak reggel délben meg este…

Vélemény, hozzászólás?