0-100 km/h: 2,8 s, 4 keréken, 1 üléssel – BAC Mono

Ariel Atom gyalázó sportkocsi – BAC Mono

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az utcai versenygépek között eddig etalonnak számító Ariel Atom alapváltozatánál gyorsabban, 2,8 s alatt gyorsul 100 km/órára a BAC által épített Mono.


Egy picit erősebb (mármint az alapverzióhoz viszonyítva) és egy picit, konkrétan bő 10 százalékkal, azaz 72 kilogrammal könnyebb az Ariel Atomnál a mindössze 540 kilogrammos karosszériájú, 2,3 literes, 280 lóerős, 280 Newtonméter nyomatékú Cosworth motorral hajtott BAC Mono. Nem csupán 2,8 másodperces 100 km/órára gyorsítási értéke és 274 km/órás végsebessége különleges, hanem a sorozatgyártású sportkocsik között eddig elsőként használt együléses karosszériája is.
Az 520 lóerő/tonna arányú, FIA szabványoknak megfelelő acélvázra szénszálas műanyag karosszériaelemekből felépülő Mono a legfőbb konkurenshez, azaz az Ariel Atomhoz mérten nem csupán egy nyitott csőváz, de tetőt vagy szélvédőt Formula-1-es autóhoz hasonlóan szintén nem hord. Noha az Ariel Atomnál picit jobban megy a BAC Mono, csaknem dupla, mintegy 21 millió forintos árával, és fele annyi ülésével messze nem olyan csábító. Ez persze piaci esélyeit nem feltétlenül rontja, ilyen különleges sportgépre bizonyára lesz annyi jelentkező, hogy gond nélkül elfogyjon a tervezett évi 35 példány, melyből ráadásul tízet még a gyártás elindítása előtt el kívánnak adni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?