2,5 milliós prémium. Cadillac BLS használtteszt

Cadillac BLS 1.9D Elegance Automata, 2008 - használtteszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Igazából nem drágább, mint egy tucatmodell, mégis egzotikusnak tűnik egy Cadillac. Akkor is, ha az alapja Saab, vagy akár Opel. Egy egészen megkímélt példányt próbáltunk.

Nem egy sikertörténet a Cadillac BLS-é. A kétezres években fogant GM-döntésre született, amikor Európában is színre kívántak lépni az Amerikában alapvetően jó nevű, prémiumautóként futó, de már nem eléggé népszerű márkával. Az európai slágernek számító kompakttal messze nem rendelkeztek, de még legkisebb limuzinjuk is nagy volt az öreg kontinens vevői számára. Így aztán az Opel Vectrát és a Saab 9-3-ast is hordozó Epsilon padlólemezen fejlesztették ki szolid 140 millió dolláros költséggel a BLS-t. Egy új autóhoz mérten ez nem komoly összeg, de a BLS nem is volt új autó, igen közeli rokona a Saab 9-3-asnak, gyártását is a svédek adták. 2006-tól egy gyártósor szülte a 9-3-asokat és a BLS-eket, utóbbiakat igen szerény darabszámban. Az első évben 3257 BLS készült, 2007-ben már csak 2772, a 2009-ig kihúzott gyártás utolsó két évéről pedig pironkodva nincs is adat.
Hirdetés

Ki vett mégis BLS-t? Mondjuk az, aki egy kicsit amerikaiautó-mániás. Hősünk egy Chrysler PT Cruiserből ült át a fotókon látható BLS-be. Nem vitás, hogy nem tucatautót keresett. Nem, nem újonnan vette meg az úgy uszkve 9,5 milliós gépet. Annyit neki sem ért volna meg, de egy évig tárolt, majd egy évig bemutatóautóként 25 ezer kilométert futott, 5,5 milliós (navigáció kivételével) fullextrás középkategóriásként már megtetszett neki a BLS. Épp 2009-ben, a gyártás leállításakor. Aztán a márka is teljesen kivonult a hazai piacról is. Kicsit vakarta is a fejét, hogy mi lesz most, hova viszi autóját szervizbe, miután a székesfehérvári Cadillac szerviz is megszűnt. Aztán az Opel segített: nem csak a rendszer, az alkatrészek is gyakorlatilag ugyanazok, mint egy Vectrában. A karbantartás így nem is vészesen drága, s ezen autónál nem is maradt el: évente kapott egy komplett revíziót, ami a 2008-ban forgalomba helyezett, ma 142 942 kilométeres, tehát éves szinten nem egész 25 000 kilométert megtett autóval teljesen elegendő volt.
A kötelezőkön kívül semmi egyebet nem igényelt, féktárcsáit 100 000 kilométer környékén cserélték. Szervizmúltja és maga az autó is mutatja, hogy megkímélt példányról van szó. A bemutatótermi használat után első és egyetlen valódi gazdája zömében országúton és autópályán hajtotta legtöbbször tempomattal, 130 helyett mindössze 120 km/órával. A Cadillac az az autó, amit azért nem villognak le, előzés közben pedig akkor is kimennek előle, ha nem is megy gyorsan. Igazi autópályafaló, s az 1.9-es (Fiat-eredetű) dízelmotorjával, hatfokozatú automata váltójával tökéletes utazóautó is. A váltó mai szemmel nem túlzottan gyors, ha akarjuk, kézzel, akár a kormányról is kapcsolható. Sok értelme mondjuk nincs, 50 km/óránál még nem engedélyezi a negyediket, az ötödiket szinte csak városon kívül, a hatodikat 100 km/óra felett, autóúton, autópályán kapcsolhatjuk, hosszú áttételével oda valóban ideális.
A motor több mint kellemes. Lehetne halkabb, lehetne egyenletesebb az alapjárata, de egyik sem bántó. Ami viszont meglepő, hogy a még Euro 4-es gép 150 lóereje és 320 newtonméter nyomatéka egészen jól meg tudja lódítani a könnyűnek jóindulattal sem nevezhető, 1,57 tonna saját tömegű négyajtóst. A százas sprintidő 10,8 másodperc, a végsebesség 205 km/óra - ha netán valaki Németországba vetődne. Ami a mostani tulajnak fontos volt, s szerintünk is annak számít, hogy kíméletes használatban 6,5 l/100 km volt az átlagfogyasztás. A használati módról sokat mondó, hogy ez 2 decivel jobb, mint a gyári vegyes érték. Országúton simán lehet menni 6, némi odafigyeléssel 5 liter alá, városban pedig akár 9 fölé is.
Nem csak a váltó gyorsasága, a futómű lágy hangolása is Amerikát idéző, a lényegében azonos, elöl MacPherson, hátul multilink rendszerrel egy Opel Vectra C stabilabbnak tűnik. Ez viszont a 17 colos kerekekkel is egészen jól rugózik. Aki ezt a példányt megveszi, vélhetően nem ezért fogja választani. Hanem mondjuk azért, mert nem csak a karosszéria, még a felnikészlet is karcmentes. Törve sosem volt, kisebb horzsolást persze szültek az évek, nem láthatóan, de nem is titkoltan van újrafújt elem. Van továbbá jellegzetes hűtőmaszk, xenonfényszóró, oldalablakok körüli krómkarima, jellegzetes függőleges hátsó lámpa is.
De igazából nem is a külső megjelenés tűnik a legkomolyabb ütőkártyának, hanem a beltér. A vajbőr ülések egészen jól tartják magukat, az ajtókárpitok azonos bevonata hibátlan, s a többtónusú beltérben még a (mű)fabetétek sem idegenek. Illik az autóhoz a középkonzoli analóg óra, a külön gombbal kapcsolható légkondi óriási szó a Vectra menüből irányítható rendszeréhez mérten, a klíma amúgy itt is digitális vezérlésű, kétzónás, a hőfokszabályzó mégis egy-egy könnyedén megragadható tekerentyű. Saabosok felismerhetik, hogy a kormánykerék, a tükörállító, vagy a belső kilincs is 9-3-asból való, a műszerblokk és a hifi pedig mintha Chevrolet modellekből lenne ismerős. Igen, a GM (egykori) birodalmában járunk. Használt autónál természetesen mindennél fontosabb, hogy kopás még a kormányon sincs, s egyedül a sofőrülésen enyhén megtöredezett bőrből látszik, hogy ebbe az autóba bizony már belekerült közel 143 ezer kilométer.
Menet közben szintén nem érezhető elhasználtság. Zörgések, kotyogások nincsenek, az viszont érződik, hogy nagyon nem mai autóban ülünk. Hiába megkímélt a BLS, bizony koros modell. Viszont annyit, amennyit ma kérnek érte, simán megérhet annak, aki szeretne egy reprezentatív, nem pénznyelő autót. Mert a Cadillac az Opel alkatrészeinek beépíthetősége, strapabíró motorja és annak automata váltóval is mérsékelt fogyasztása miatt bizony gazdaságosnak mondható. Ezt a példányt 2,5 millió forintért kínálták. Minőségi és jó állapotú téli és nyári abroncsokkal, szervizkönyvvel. Ilyen paraméterekkel tucatmodellek sem találhatók, ez pedig kiváló annak, akit az mondjuk nem zavar, hogy 4,68 méteren egy mai szemmel kissé passzentos utasterű, nem túl nagy (425 literes) csomagterű szedánt kap. Mert a BLS ilyen, ezen sajnos nincs mit szépíteni. Ellenben van az orrán egy sokat sejtető hűtőmaszk, a közepén "Az" emblémával, s az autó egésze is egészen exkluzív, meg aztán Cadillacje nincs sokaknak, nem ragadnak rá sztereotípiák, s ez a példány lényegében annyiba kerül, mint egy nem is új, csak újszerű miniautó. Annál pedig aztán sokkalta különlegesebb és komolyabb.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  V70 2.0d kéziváltós. 3 évesen…

  Nem, nem magyar a regisztráció és a régebbi már két országot megjárt (egyik sem magyar), tehát nem mindegy hogy milyenek az adatai (euro, co2 LE ccm).

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  Volvókban az 1.6d bevállt (én (ill egy ideje az asszony) 140e km-t tettem bele 2006os), sok xarság volt a kocsival de a motor eddig (kopp-kopp) rendben volt.

  Ellenben a 2.0d nél váltókkal volt gond (ebbe én is csúnyán belefutottam a nagyobbal). Nekem az jött le hogy az 1.6d a jobb konstrukció, hiába nagyobb múltú az 2,0 HDI…

  Az 1.9 TDI meg… Csak hátránya volt. Zajos, gyenge feláras rszűrővel, ugyanakkor nagy (adószempontból). Szóval igazi hátrány volt az A3hoz.

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  Na igen PSA motorokat egy tucat márka modelljeiben szállították, és pont az 1.6 HDI volt jó példa arra hogy egy kiforrott konstrukciót nem szégyen átvenni mint egy elavult saját nagyobb motort lebutítani. Nálam pl ezért ütötte ki a (Peugeot motoros Focussal közösködő) volvo S40 1.6 a sokkal elvultabb 1,9 TDI-s A3ast (sőt azt az öreg mocit tették még a búcsúzó B7es kódú Audi A4esbe).

  Speciel nekem semmi bajom nincs vele ha együttműködnek ha ennek nyertesei a vevők. Az 1.6 HDI a volvókban ilyen volt. Az Alfa mito CHrysler crossfire, vagy a Smart fourfour pl nem, azok valami felülről erőltetett projektek voltak.

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  A GM megvette a FIatot. 20% “azonnal a többi egy kötelező opcióban. Ezért megkapta a márkákat és a fejlesztéseket, amiből a legfontosabb a dízelmotorok voltak, ebben a FIat úttörő volt és az abszolút élmezőnyben járt, amíg Marchione szét nem xeszte.

  ÉS a GM elég komolyan is gondolta, a legjobb embreket vitette oda, lásd a Demel a Fiat élén vagy Kalbfell az Alfánál, olyan emberekkel akik azóta az Alfa vezetéséből a VW csoport közép/felsővezetőivé váltak, lásd Silva, Meo, Egger).

  Valóban azért váltak el, mert a GMnek nem volt pénze kifizetni a maradékot. ÉS ugyebár sose kezdj ki olasz ügyvédekkel… 🙂 A szakításig úgy tűnt hogy a GM sokkal nagyobb erőforrásokat biztosít a Fiat csoportnak mint a saját márkáinak, olyan modellek születtek mint a G Punto, Bravo II 500, egy rakás igen jó Alfa, gyanúsan sok Saabos fejlesztéssel (pl gerincvédő fejtámla (még most sincs rendes a BMWkben), r.szűrő).

  Sajna azóta Marchione egyetlen értelmes modellt sem hozott, badge engineerel és guberál a CHrysler maradékaiből. Fejlesztések nélkül meg könnyű nyereségesnek lenni

  TKP

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  Az életképtelent úgy értettem, hogy a Saab önmagában nem tudott volna piacon maradni mert túl nagy költségekkel állított elő a kommersztől eltérő autókat. Külső tőke nélkül már akkor csődbe ment volna.

  A platformstratégia tetszik vagy sem gazdaságilag megalapozott. Végső soron az autógyár is egy profittermelő üzleti vállalkozás mint a sarki kisbolt. Az iskolapélda a négyes Golf aminél egy kutya közönséges kompakt tömegmodelt adtak el olcsó családi autóként (octavia 1u), sportautóként (tt), prémium kompaktként (a3) és hot hatchként (gti). És akkoriban még a Peugeot motoros Mini vagy maga a PSA BMW együttműködés csak lázálom volt. Ma meg Mercedes emblémás Renault Kangoo… a vég kezdete.

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  Hát nem tudom… Elég régóta követem az autókat és érdekes látni hogy egy platform mennyire le tudja korlátozni a modelleket, pl a BMW X3as 2010ig egyzónás klímával volt kapható gonodolom azért mert az E46 alapján nem tudták megoldani. SOk márka égette magát ilyen hiányosságokkal vagy gyenge töréstesztekkel
  rossz platform alapok miatt.
  A Vectra B 2 csillagos volt, a rokon Saab 900 egy csillagos. A 9-5 már 1998ban hozta a 4 majd 5 csillagot, olyan extrákat amiket betettek a C vectrába de úgysem fizetnék ki (pl kétzónás klíma).

  Nem azért vették meg mert életképtelen volt hanem mert volt egy csomó fejlesztése ami létfontosságú volt a GM Europe-nak, sem az Opel sem a később megvett Fiat nem remekelt a biztonsági fejlesztésekben (de a németek valamiért sosem erre helyezték a legnagyobb hangsúlyt).

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  Ne hidd. Van itt baj elvtársak. Először is a Saab utolsó saját fejlesztésű modellje az OG 900-as volt (a 9000-es például már Fiat Croma, Alfa 164, Lancia Thema közös fejlesztés volt a digókkal). Életképtelen volt anyagilag a gyár ezért a GM megvette a nyolcvanas – kilencvenes évek fordulóján. Akkor született az NG 900-as A Vectra Calibra (1988) alapokra 93-ban. Az első Saab 95 (1997-2010) bizony dettó ugyanez a platform egy kis csiszolással. A második (szóban forgó) 93 együtt jelent meg a C Vectrával 2002-ben. Ez adta a BLS Cady alapját is. A második generációs 95 ami 2010-től futott az Insignia padlólemezén van. A Saabok az olcsóbb gyártás végett vannak Opel (GM) platformokon ( ahogy Buickok, Chevroletek, Saturnok). A BLS szintén. Lásd Jaguar X Type – Ford Mondeo Mk. II.

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  Nem mindennap találkoztik az enber ilyen autóval, a korát, állapotát, stb. figyelembe véve valószínűleg megéri az árát. Én mindenesetre nem venném meg, inkább egy olyan típust választanék, amiből több szaladgál, és van gyári szervíz. Az rendben van, hogy sok alkatrész jó hozzá az Opelből, de egy karosszéria elem vagy egy lámpabúra beszerzése lehet, hogy nem lenne egyszerű.
  Ha ilyen nagy sedant szeretnék, ami nem túl gyakori és “olcsó” is, akkor lehet, hogy megnézném a Chevrolet Epicat. Abból 2010-2011-es évjáratú kapható 2,5 millió körül 2 literes 150 LE-s dízelmotorral. 2 millióért pedig 2007-2008-as évjárat kapható. És hamarosan abban is hasonló lesz, hogy szintén kivonul a gyártója. Szívesen olvasnék róla egy használt tesztet.

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  Nem az Opel készült Saab platformra hanem fordítva Opelnek nagyobb volt a tengelytávja a Saabé kisebb … először Opel jelent meg majd ebből fejlesztették a Saabot . 9-5 nek köze nincs a 9-3 as platformhoz ha megnézed a hátsó futómű sem egyforma nem is csereszabatos semmi alketrésze kivétel a motor ha a 9-5 ben is 1.9 tid motor van váltó is a 9-5 ben csak 5 fokozatú volt manuálisan és automatában is .. míg a 9-3 ban 6 os volt mind 2 verzió ….

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  Nekem volt 2 Saab 9-3 ugyan ezzel a motorral 2008 as évjáratban facelift LED lámpásak … nem volt tökéletes autó az újkori árát amibe került majdnem 10millió/darab semmi képen sem érte meg … nagyjából 2.5-3 millióval túl volt árazva a konkurensekhez képest hozzá teszem 65.000 km körül egr szelep hibás lett ha megfogtad az ajtó behúzót és becsuktad az ajtót olyan érzésed volt mint ha a kezedben akarna maradni a kulcs Saabos módon a kéziféknél volt ami rossz úton berezonált és fura recsegő hangot adott a váltónál lévő műanyag “fabetét” . Az autóból a hátsó ülés környékén jobbos kanyarban valami mindig kottyant teljesen üres csomagtartónál is ez azután történt miután 1szer lenyitottam a hátsó ülést mert szállítottam valamit … olyan volt után már mindig mint ha a csomagtartóban lenne egy doboz ami nekiverődik az oldalának… senki nem tudta mi lehet az . Motor nem hangos de nem is halk érződött benne , hogy jóval 10 éves konstrukció volt már akkor is a manuális váltó túl nagy úton és akadozva járt váltó áttételről annyit hogy 170 km6h nál volt 3000 fordulat viszont 90km/h nál 1500 ezt a fordulatot nagyon nem szerette igazából 1800-2000 körül érezte jól magát a motor viszont ekkor már 110 -120 km/h val haladtál közúton trafipax veszélyes vagy mész 5. be 2000 fordulaton 90-el viszont akkor meg minek bele 6. normális közlekedés mellett … szóval a váltó áttételt nem megfelelően választották hozzá . Fogyasztása 5.8 alá közúton soha nem ment város 8-9 liter viszont németbe nagyjából kb230 km-en keresztül hajtottuk 200 km/h val a kocsit és itt evett 10 körül ami nem vészes … futómű az tökéletes volt 16 os kerékkel olyan érzése volt az embernek mint ha lebegne az út felett ugyan akkor meglepően jól tartotta a kocsit kanyarokban is … nem volt feltűnő kocsi 2 év alatt 1szer sem állítottak meg vele a rendőrök közúti ellenőrzés során soha pedig nagyjából 120.000 mentem vele . Viszont aki megveszi ezt az autót annak legyen tudatába , hogy nem minden alkatrésze azonos az Opellel vagy a Sabbal … pl ha diagnosztikai műszert kell rádugni nem jó hozzá az Opel se és a Saab-é sem … ráadásul se utángyártott lámpa se karosszéria elem nincs hozzá csak gyári ” még egy darabig ” .

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  A “szaksajtóban” nem írhatnak olyat hogy egy német autó importautón alapul. Ezért hivatalosan minden Saab Opelen alapul 🙂

  A gyakorlatban valszeg úgy történt hogy Vectra C a Saab 95 platformjára készült majd a 93as is sokat vett át ebből a platformból. Így elég közeli rokonok (GM Epsilon platform). Szerintem kevesebb a rokonság a Saab 93 és a Vectra C között mint mondjuk az Audi TT II és a Skoda oktavia II között, pedig azok is rokonok…

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  C Vectra és Saab 9.3, ugyanazon a padlólemezen? Nem inkább, a 9.5-tel azonos a padlólemez? Valahogy úgy tűnik, hogy a Vectra, jóval nagyobb, mint a 9.3.

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  A Saab elsőként kapta meg a Ffiat ikertubós dízelék, akkoriban a Fiat a dízelfejlesztés élvonalát jelentette (az egész Common rail fejlesztés tőlük van). A Saabokban volt először részecskeszűrős FIat GM dízel, úgyhogy valszeg a svédek sem ültek a xeggükön (ellentétben amit a német sajtó szeretett álíltani).

  Viszont a konkrét autó (BLS) eléggé értelmetlen, akkor inkább az eredeti Saab 93, sokkal inkább konzekvens forma, az egyik legelső autó volt ami lenyűgözött tesztvezetésen (2004 körül?), és szépen csiszolgatták az évek során

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  Óóó…az már más tészta, csak fikázni tud. Ez jellemző az olyan emberekre akik valamihez qrvára szeretnének érteni, csak nem megy.
  Az autó pl. nekem nem kéne, de tetsztetős a külseje, meg kell hagyni. Nem is találkozol vele úton-útfélen az biztos.

 • 2017.10.29. at 12:38
  Permalink

  Vagy inkább a vevőnek. Megéri-e neki ennyiért, így az autó. Hasonlót 3 millióért is hirdetnek a Használtautón. Így nem érdemes ilyenen problémázni.

 • 2017.10.29. at 12:39
  Permalink

  Szia Tamás! A BLS-ben a Fiat 150 lőerős 1.9 Multijet motorja van. Viszont a cikkírónak jelezném, hogy ez a motor nem láncos. A Fiat 1.3 Multjetje igen, de ez szíjas. Üdvözlettel: Zoli

Vélemény, hozzászólás?