255 ezer km után is jó – Renault Clio használtan

Renault Clio 1.5 dCi Business, 2003 használtteszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szerethető egy lestrapált melós is? Erre a kérdésre kerestem a választ, miközben bő 500 kilométert tekertem bele a több mint 255 ezer kilométert futott haszon-Clióba.


Egy új autó beszerzése a legtöbb család életében jelentős lépés, pláne, ha az az első újonnan vásárolt. Nincs ez másként a frissen indult vállalkozásoknál sem, ezek esetében az új autó vásárlása legtöbbször duplán ünnep, hiszen rendszerint sikeres év, vagy évek állnak mögötte. Így volt ez 2003-ban a Használtautó.hu csapatánál is, amikor a cég megvette első új autóját, a Renault Clio Societe 1.5 dCi Business-t. Azóta persze már jó néhány frissebb gép is került a flottába, de a Clio maradt. Zavarmentesen tette a dolgát, az üzletkötőket és a kereskedőkhöz kihelyezendő ponyvákat szerény fogyasztással vitte, idővel utólagos, Diavia autóklíma is került bele, egészen idén év elejéig napi használatban szolgált, azóta viszont csak tartalékautó. Mivel akkuja időnként lemerül, s ha behúzva marad a kézifékje, akkor az a hosszú állásban be is rohad, egyértelműen nem tesz jót neki a parkolópálya. A legutóbbi értekezleten döntés született: hamarosan eladjuk. Ekkor persze még lecsaptam rá, egy használttesztre elkérném a komolyabb meghibásodást eddig nem mutató, csupán a kötelező szervizekre hordott Cliót.

Néhányan furcsán néztek rám, hogy mégis mit akarok a kollégák zöme által már erősen lesajnált, a céget tisztességesen kiszolgált géptől, de természetesen nem volt akadálya, hogy néhány napra magamhoz vegyem a kétüléses, lemezelt farú járgányt. Elsőre sem volt kellemetlen, és mint minden autónál, a mosás és a takarítás nagyon sokat dobott rajta, innentől kezdve kifejezetten mosolyfakasztó volt rápillantani. Lemezein sehol egy rozsdapörsenés, egy-egy nagyon apró karc csak a műanyag lökhárítókon látható - szokatlan, hogy haszonjármű kivitel létére ezek is fényezettek. Talán ennek is köszönhető, hogy a tiszta autó nem is mutat rosszul. A használat nyomai persze felfedezhetők, bő 250 ezer kilométer alatt például kijutott néhány kavicsfelverődés a gépháztetőre és hasonló okból a szélvédőt is kellett már cserélni. A leginkább vénnek tűnő elemek egyértelműen a plexiburájú fényszórók, ezek bizony alaposan bemattultak a napfénytől és a porszemcsék csiszolásától. Ha nagyon fanyalogni akarunk még a külsőn, említhetők a kissé rozsdásodó acélfelnik - némi csiszolópapír és festékspray segíthetne rajtuk, de nyugodtan rájuk lehetne dobni egy-egy dísztárcsát is, nem kell attól félni, hogy elporladnának a kerekek.

Noha a külsőnél picit jobban mutatja az elmúlt éveket és a legyűrt kilométereket a Clio beltere, itt sem rossz a hangulat. A puha, szivacsos plasztik karimájú kormánykerék nem csak a tekergetéstől, középső részén az UV-tól is foltos. Utóbbi apró szépséghiba, ám fontosabb, hogy a magasságszabályzás ugyanúgy funkcionál ma, mint az összes kezelőszerv. Még az index, illetve a gyakorta tekergetett fényszóró-kapcsoló sem érződik kopottnak. A műszerfal világítása is teszi a dolgát, s a motorolaj szintjét mutató digitális műszer is jelez. Az utastér csendes, nem rázódott szét a műszerfal, a kárpitok sem nyöszörögnek, rossz úton haladva egyedül a haszonjármű-kivitelre jellemző raktér-elválasztó nyiszog kissé.

A csendes és egyben lévő beltér nyilván annak köszönhető, hogy a Renault, Dacia, Nissan temérdek mai modelljében is megtalálható 1,5 literes dCi turbódízel ma is egészen egyenletesen jár. Van persze némi alapjárati rezonancia, de ez itt sokkal inkább megbocsájtható, mint egy, a cikkben szereplő, mintegy félmillió forintos Clio árának akár tízszeresét kitevő modellben. A kis dízel egyébként nem csak járásával, vezethetőségével is imádni való, 160 Newtonméteres nyomatékát 2000/perc fordulaton hozza, de ami fontosabb: alapjáraton is van annyi, hogy emelkedőn sem gond kuplungcsúsztatás nélkül indulni. Erősen él még bennem az emlék, a Clio II-esek váltói a dízelmotorok esetében a benzinesekénél sokkal jobb kapcsolhatóságúak voltak, s ez még ennél a sokat futott példánynál is érezhető, habár a fokozatok határolása ma már nem kellően hangsúlyos: négyes helyett könnyű kettest, vagy ötös helyet hármast találni. Ezt leszámítva városban egészen élvezetesen vezethető a Clio, a lámpáktól elindulás még két személlyel, némi csomaggal sem kunszt, igaz, a teljes, mintegy 600 kilogrammos terhelhetőséget nem próbáltam.
Hirdetés

Noha a 65 lóerős dízel Clio elsősorban városi szaladgálásra termett, autópályán is jól használható. Azt persze érdemes a sofőrök fejébe vésni, hogy a 160 km/órás végsebesség inkább csak elvi, autópályán a 110 km/óra a kellemes utazótempó. A 15 másodperces 100 km/órára gyorsulás eleve kimért vezetésre tanít, az előzéseket tervezni kell. Ha viszont valaki elfogadja, hogy tartósan nem hajszolja az említett 110 km/óra fölé a Cliót, akkor az ott 2600 1/perc főtengelyfordulattal ketyegő dCi konstansan 5 l/100 km alatti fogyasztási értéket produkál - még a mi koros gépünkben is. A gyári értékek egyébként országúton/városban/vegyes üzemben 5,4/3,7/4,3 l/100 km, a szén-dioxid emisszió 115 gramm/kilométer - és 8 éves kocsiról beszélünk! Be kell valljam meglepett, hogy ma is gond nélkül hoz 1000 km/feletti hatótávot 50 literes tankjával a sokat látott gép. Olajat persze már fogyaszt, ám jóval a gyári normák alatt. Talán a fékrendszer az a pont, amely nem túl acélos - a közel fél évet parkolt kocsinak lehet, hogy mindössze a gyakoribb használatra lenne szüksége, ám még amennyiben a betéteket, vagy akár az első tárcsákat cserélni kell, az alkatrészköltség akkor is megúszható 20 ezer forint környékén.

A 255 ezer kilométert futott Renault Clio egyrészt korrekt állapotával, másrészt vezethetőségével, kényelmes üléseivel és futóművével is bőven szerethető. Ésszel hajtva autópályán sem vészesen zajos, a dobozos kivitelben persze picit túlzó a hátsó kerekek gördülési zaja (ez ebben a kategóriában egyébként csaknem általános), de amúgy egészen korrekt a gép. Nem csupán az "olcsón elvisz bárhová" kategóriában említhető, még ma is egészen egyben van, ugyanakkor klímájával, központi zárjával, 4 (az utas oldalán kikapcsolható) légzsákjával, távirányítós központi zárjával minden lényeges extrát megad. És ez még nem minden, olyan apró figyelmességek is felfedezhetők benne, mint a folyamatos törlésre kapcsolt ablaktörlő sebességérzékelő-reléje (a lámpához megállva automatikusan vált szakaszosra, majd elinduláskor vissza), vagy a szervizesedékesség-jelző.
Hogy ne maradjon válasz nélkül a cikk elején feltett kérdés: igenis szerethető a már sokat látott melós. A zömében egyedül autózók, vagy a kezdő vállalkozások számára egyaránt ajánlom a típust, hiszen fél millió forint környékén már viszonylag bő a kínálat az adózásilag is kedvező haszon-kivitelből.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 15:19
  Permalink

  Kb. 2 hónappal ezelőtt egy autókereskedő nagy büszkén újságolta, nála egy ilyen autónál a komplett porlasztó javítás már 250.000 Ft-ból kijön. Na olyan is az! Nem sok reményt fűzök hozzá.

 • 2017.10.31. at 15:19
  Permalink

  Az utolsó mondatod azért némi kétséget támasztott bennem. Minden mással egyetértek amit mondasz. Kérdés mit értesz teljes értékű állapotra hozás alatt? Mihez képest? Az új autóhoz? ÁÁÁ. Tudom vannak ilyen elképzelések, küzdelmek, próbálkozások, számítások stb. Ha minden szempontból megvizsgáljuk ezt a kérdést, szerintem nem ez a végeredmény fog kijönni. Egy mai 3-4 éves autó, példánk esetén egy francia Renault, de a többi márka hasonló képviselőire is ugyanez a jellemző, tehát a mai autóipar termékei nem úgy készülnek, hogy ezt az elképzelést meg lehetne rajtuk valósítani. Lehet saját tapasztalatokra támaszkodni, de tanulmányozni is lehet a “népítélet”-en több ezer tulaj tapasztalatát is, ahol bizony nem ez a végeredmény a meghatározó. Egy autó legalább 2000 alkatrészből épül fel, amik azért együtt használódnak, bármikor bármi nagy eséllyel előadódhat, tehát sokkal nagyobb a műszaki bizonytalanság, emiatt a fenntartási költség, plusz emellett ott van még az erkölcsi amortizáció is, vagyis a feeling. Az is pénz, és nem is kevés, tehát mindennek megvan az ára, vagy így, vagy úgy. Tehát ha valami lényegesen kevesebbe kerül e téren, az annyit is ér.

 • 2017.10.31. at 15:19
  Permalink

  nem kell félni a 200.000 feletti futásoktól. Nem az a lényeg, hanem az állapota, meg hogy hogyan használták.
  Nagyon “modern gondolat” az hogy csak újat szabad, és azt is csak 100.000-ig.
  Egy autó lehet hulladék, már 50.000 Km-esként is. sok sok aútót láttam működni, gondtalanúl utazni sok kilométerrel a számlálóban, és utána továbbandi rajtuk, és nem a bontóba mentek.
  Ugyanakkor széthajtással, karbantartás mellőzésével, csoda ha eljut a pszichologiai 100.000 Km-ig 🙂

  Jó ez a motor, és a magyar utakon hamarabb mennek tönkre a futómű alkatrészek 🙁 és azokat is cserélni kell ha nem akarunk nagyobb bajt.

  Ha valaki nagyon kényes, egy “tapasztalt” (persze nem hulladék állapotú) autót teljes értékű állapotra lehet hozni az új autora váltás költségnek tördékéjért.
  Kinek mi a fontos…..

 • 2017.10.31. at 15:19
  Permalink

  Teljesen érthető hogy dicsérik a gépet. Én is ezt tenném ilyen tapasztalat után, de ettől független nem vennék ilyen futással autót. Ennyi év és km bizony nem kevés. Sokat kap ezalatt egy autó. Jártam én is cégautóval meg volt privátban is olyan kocsim amit sokat hajtottam /Kb hasonlófutású volt mindkettő mint az itt szereplő/. Ha belegondolok, hogy valaki már előttem beletaposott ennyit a járgányba, és én csak eztán kezdem használni…

 • 2017.10.31. at 15:19
  Permalink

  Ha nem volt kitaposva a bele és megkapott minden szervizt,miért ne lenne jó?Pontosan ezért tekergetik az órákat a nepperek,mert az emberek azt hiszik még mindig,hogy 150 ezres futás után már sz@r az autó,ezért látni a legtöbb eladó használt autót 149000 km-es futással,na persze:-)).255 ezer km még nem a világ,simán lehet jó a gép.

 • 2017.10.31. at 15:19
  Permalink

  Sok Clio fut cégeknél 2-300 ezret gond nélkül a mai napig.Sok autószerelő is szereti a dci motort,aminek valoban a csapágy az első komolyabb hibája.Normálisan használva,melegitve,illetve a turbot megvárva ,hogy visszahüljön megálláskor / ez nagyon fontos minden turbomotornál,és még sem hangoztatják/,nagyon megbizható kis kocsik.Ennek ellenére nálunk lefranciázák csak őket.

Vélemény, hozzászólás?